自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

可能佢緊張小朋友唔好同陌生人玩

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:言行舉止已睇穿你有無家教!

我唔會鬧個囡先囉...先會同人道歉個囡攞咗人哋嘅嘢,行開先教返or鬧個囡攞人嘢..

侯爵府

回覆 Shirleyng428 的帖子

咁你個CASE 同樓主GE 唔同,不能相提並論

伯爵府

醒目開學勳章

Susan2389 發表於 13-7-2 22:10
佢突然背後叫你,係邊個都會嚇親。就算唔借俾佢起碼你都好有禮貌話唔得。

而我遇到嘅係佢囡死纏住我唔放, ...

絕對同意.

呢句好心做懷事,.....也是我既體會~

***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

珍珠宮

好媽媽勳章

bebesoky 發表於 13-7-2 22:19
不如咁諗,人地家長想教小朋友保護自己,不過用錯方法矣!因為拐子佬/婆會用小朋友鍾意既野來引誘佢地,所 ...

同意呀.

我都係咁諗, 不過個媽咪可能動作/反應大咗D.

我有個同事個仔, 2歲多, 第一次見面時, 我比糖佢食,
佢跑去問佢DAD MUM得唔得, 先接我的糖.

侯爵府

hashtag影視迷勳章

yinbb311 發表於 13-7-2 22:46
我贊成!!我好唔中意啲人未經我同意就比啲野食我個女,雖則係好心,但會養成佢周圍拎人野而又唔問過 ...

如果我有小朋友我都唔鍾意。

水晶宮

Susan2389 發表於 13-7-3 08:25
玩&食嘅嘢本人同樣唔鍾意自己小朋友向別人亂要嘢或別人未問我同唔同意之前俾嘢我小朋友。同時都會教我小朋 ...

你是大人, 你在街上接觸及介入迫生小朋友, 你要唔要先徵得小朋友家長同意呀? 你咁接觸及介入, 你想人地點對你呀? 就算是誤會了你的好意, 亦是你自己做成.

迫生小朋友係咩性格,人地點教小朋友, 邊d應該或唔應該做. 你又知咩? 你又點解要知?

大宅

rubyplk 發表於 13-7-2 19:26
我朋友個老公都係咁, 人地請糖佢個女食, 個老公就係個女個口到拎番出黎掉左去, 係咁鬧個女唔可以拎人D野食, ...
所以我吾會隨便請小朋友食野,一定會叫佢問左佢屋企人可吾可以, 就算朋友d小朋友都係, 因為吾知佢食吾食得

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

alexpo 發表於 13-7-3 11:22
所以我吾會隨便請小朋友食野,一定會叫佢問左佢屋企人可吾可以, 就算朋友d小朋友都係, 因為吾知佢食吾食得
...
我都唔會, 如果個小朋友個樣好想要, 我先會叫佢問過媽咪先,
我仔女如果人地請野佢食, 佢地會自動比晒我, 由我決定佢地幾時可以食.

別墅

回覆:howmuch 的帖子

睇你係黎挑機多d!本人無興趣!(勿複)

水晶宮

Susan2389 發表於 13-7-3 14:47
睇你係黎挑機多d!本人無興趣!(勿複)

挑機!!....

自以為是

公爵府

好小事,
可能個家長驚個小朋友習慣攞人嘢,
唔係個個家長好似樓主咁大方主動借野俾人玩,

瑪瑙宮

引用:可能佢緊張,我有次有個女人突然走黎同我講

原帖由 Shirleyng428 於 13-07-02 發表
可能佢緊張,我有次有個女人突然走黎同我講可唔可以借小朋友用一用,我嚇親但我話唔好意思,唔得!!!

...
點解借小朋友一用

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:bebesoky+發表於+13-7-2+22:19+不如

大宅

回覆:言行舉止已睇穿你有無家教!

你冇錯,系果個啊媽唔識做人。

複式洋房

唉, 我經常戶外工作關係, 呢種阿媽真係見唔少
好似有一單, 搭緊車, 個細路係咁嘈無位坐, 個阿媽唔理佢,
個細路一直嘈左五分鐘左右, 有個阿婆讓位比佢 (竟然係阿婆)
個細路拿拿林過去坐, 個阿媽連"唔該"都無

伯爵府

回覆 YUUI 的帖子

劉備借京州,一去無回頭。 當然唔會借啦!

首頁

尾頁

跳至