興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

S4 RAM記憶體成日高據1.3-、1.4mb, 拿回123check, 師傅說有d software 成日在背後運行,所以長期佔據很多RAM, 以致拖慢部机,但我其實不是裝了很多software, 他替我手動釋放RAM都不得,要熄机除咗舊电先可以。他再替我移除不要的software, 並建議我每天重覆以上動作一次。但回家後再試都是偶有hang 机,反應慢,尤其在接受不好的位置。清了RAM 仍佔據1.3mb, 究竟是什麼問題呢?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

回覆:Samsung S4 成日hang 機, 尤其是whatsappp

我touchwood 無這問題。你可以間唔中重新啓動部機。我用"clean master" app 每日都清吓d junk files。

侯爵府

你試下不時長按Home鍵,出來見到你最近開過的 apps,下面最左面個圓形 icon 是 Task manager,按入去睇下有邊D app 行緊,唔用就 end 咗佢。

有時我仔開咗遊戲玩完又唔QUIT ,就咁按HOME 掣出去,就俾番我,耐咗攪到部機好熱 (開住 BK app 都會好熱),我都用這方法查下有什麼 APP 未關。

大宅

回覆:Samsung S4 成日hang 機, 尤其是whatsappp

我覺得S4真係好熱,之前note2都冇呢個問題

伯爵府

引用:我touchwood+無這問題。你可以間唔中重新啓

原帖由 EmilyBB 於 13-07-05 發表
我touchwood 無這問題。你可以間唔中重新啓動部機。我用"clean master" app 每日都清吓d junk files。

...
clean master好用

首頁

尾頁

跳至