論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請問一下大家,會否要求姐姐在你們外出回來時,縱使姐姐已在房間休息,出房間去協助跟進小孩。
我從沒有要求,但前印就算睡了都會出來,睇下有咩幫手。現在菲菲則不會出來。
想了解一下大家的情況和睇法?

333s  不主動...就教佢點做人. 做打工者.  發表於 13-7-8 13:29
jump.jump  佢認為自己OFF DUTY,你地要傾傾,住家工係難搞D  發表於 13-7-7 09:27

複式洋房

回覆:sip594 的帖子

係呀,印印通常會幫手,菲菲係當睇你唔倒

CHIHIMNAM  right~  發表於 13-7-9 11:43

男爵府

引用:係呀,印印通常會幫手,菲菲係當睇你唔倒 +

原帖由 may6 於 13-07-06 發表
好句!

男爵府

引用:係呀,印印通常會幫手,菲菲係當睇你唔倒 +

原帖由 may6 於 13-07-06 發表
其實我都覺得你講得啱。
有一晚,一入屋,我開了她房門,問佢係米打過比我,佢答完我就繼續瞓。
之後,我自己攪掂曬個囡。但果日唔係假期,時間是十時前。
又有一晚,佢抹地唔乾淨,回來後,我很生氣。她繼續睡。我自己抹埋地,仲要照顧個囡沖涼,飲奶,睡覺。之後,我同佢講。。如果佢會在我們回來後支援我們,我會很高興。但她沒有反應。
若果,我們外出回來時,拎很多東西,想她落樓拎,若她入了房,連電話都唔聽,包括屋企電話和手提。
其實,我要求是否不合理?想聽聽大家意見?

大宅

回覆 sip594 的帖子

你實在太好人,簡直不能接授,佢要幾點起身先?做左幾耐?一開始就系咁?

男爵府

引用:Quote:原帖由+may6+於+13-07-06+發表係呀,

原帖由 sip594 於 13-07-06 發表
其實我都覺得你講得啱。
有一晚,一入屋,我開了她房門,問佢係米打過比我,佢答完我就繼續瞓。
之後,我自 ...
我覺得不算是要求,就算同屋住,大家互相幫助好應該。我問如果姐姐你Sunday 唔記得帶key,禁鐘要我開門,我係咪可以扮聽唔到呀?(注:我有俾key姐姐keep的)
我最㷤有次星期六十點幾禁極門鐘唔應,我倆hold住兩個瞓左嘅B,好辛苦先攞到條key再開門⋯

男爵府

may6 發表於 13-7-6 22:19
我個印都唔會,關埋門,閂埋耳仔,聽唔到,聽唔到;响度扮菲姐,但自己一句英文都唔曉,扮教我女英文!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+may6+於+13-07-06+發表係呀,

原帖由 sip594 於 13-07-06 發表
其實我都覺得你講得啱。
之後,我自 ...
我工人每晚都一定係全屋最遲sleep 個位,一定待小朋友all sleep 才入自己房。從未試過早過我們睡,即使有時全家去飲,11 時才返, 佢一聽到門聲,立即撲出來幫手。

珍珠宮

好媽媽勳章

我以前個8年財記印,
就算星期日,
佢都會幫手.

其實有時會有少少掛住佢,
但佢又係係到扮菲,
識老外.

大宅

1)首先規定24小時不可関房門,
2)帶佢出下夜街,十時返到家就叫佢處理小朋友及抹地才睡。

等佢慣左做夜d,以後就冇禁計較。

3)每晚要你檢查全屋冇執漏項目才good night

別墅

我個印印都係全屋最遲訓。有時我夜返,佢見我地返都即刻囉衫同我2個女沖涼。

放假佢都做好野先出去。夜晚返來幫2個小朋友沖涼。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:晚上外出回來,姐姐會否協助照顧孩子或跟進工作?

我個菲傭,有幫手喎!佢一聽到開門聲,就出黎叫good evening mom, sir, 跟著就問我對女使唔使沖涼?佢會攪掂對女之後就出黎問我有咩嘢整,如果冇,就同我地講goodnite 入房。

子爵府

我個印出完去一返黎就幫我地洗碗同BB奶樽, 之後先沖涼. 再幫手餵最後一餐奶, 洗好野先去訓

男爵府

引用:回覆+sip594+的帖子你實在太好人,簡直不能

原帖由 edgar292 於 13-07-06 發表

你實在太好人,簡直不能接授,佢要幾點起身先?做左幾耐?一開始就系咁? ...
一開始就係咁。
每天8點起身。
做了7個月。
有時亞女早起身,佢會唔開心,因為亞女起咗身,佢拖唔到地。之前,佢會唔理亞女起咗身,在廳玩,佢照拖,但被我stop.因為太危險。有時,我會抱女入房,等佢拖完先出來。因為亞女未開始返學。其實,我諗了好久,係米有其他方法可以處理得更好?好似請佢返來,但個女要就佢做野。

男爵府

引用:Quote:原帖由+sip594+於+13-07-06+發表其實

原帖由 happybobobaby 於 13-07-06 發表
我覺得不算是要求,就算同屋住,大家互相幫助好應該。我問如果姐姐你Sunday 唔記得帶key,禁鐘要我開門,我 ...
咁佢當時做緊咩?
我會好嬲。

男爵府

引用:Quote:原帖由+sip594+於+13-07-06+發表其實

原帖由 ngokwan 於 13-07-06 發表
我工人每晚都一定係全屋最遲sleep 個位,一定待小朋友all sleep 才入自己房。從未試過早過我們睡,即使有時 ...
係米印印?
你工人呢方面好好

男爵府

引用:Quote:may6+發表於+13-7-6+22:19+係呀,印

原帖由 sayubemine 於 13-07-06 發表
我個印都唔會,關埋門,閂埋耳仔,聽唔到,聽唔到;响度扮菲姐,但自己一句英文都唔曉,扮教我女英文! ...
可能佢聽緊歌

男爵府

引用:1)首先規定24小時不可関房門,2)帶佢出下

原帖由 小豺 於 13-07-06 發表
1)首先規定24小時不可関房門,
2)帶佢出下夜街,十時返到家就叫佢處理小朋友及抹地才睡。
你一日要抹幾次地?
姐姐係拖地,唔係抹地。唉!我好想要佢抹地,但唔知點講好。

男爵府

引用:我個菲傭,有幫手喎!佢一聽到開門聲,就出

原帖由 FennieMan 於 13-07-07 發表
我個菲傭,有幫手喎!佢一聽到開門聲,就出黎叫good evening mom, sir, 跟著就問我對女使唔使沖涼?佢會攪 ...
我可能一向都係同女沖涼。佢覺得我地返來佢冇野做。

大宅

從壞咗,咁你有乜打算?

首頁

尾頁

跳至