論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我賓姐姐5會,但我叫佢佢會出黎幫我。有時5可以對佢地有太大期望,佢地只係打份工,你想佢做咩米叫佢做囉,期望佢會自動自覺就只會自己失望,一個會‘溶入家中‘既姐姐係可遇而不可球的。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+ngokwan+於+13-07-06+發表我

原帖由 sip594 於 13-07-07 發表
係米印印?
你工人呢方面好好
係印印。
佢係90 分印印,我好放心佢湊我囡囡。
老實講,我接受唔到,當我仲做到死下死下時,工人居然在房休息,(day off 除外)正如我在公司,老細忙到死,我扮都要扮幫手啦。

水晶宮

引用:Quote:原帖由+may6+於+13-07-06+發表係呀,

原帖由 sip594 於 13-07-06 發表
其實我都覺得你講得啱。
有一晚,一入屋,我開了她房門,問佢係米打過比我,佢答完我就繼續瞓。
之後,我自 ...
不能接受喎,你太好人了

子爵府

回覆:sip594 的帖子

我請工人(印)時,agent 同工人講放假朝早要清潔完至出街,夜晚八點要返屋企,做埋野至瞓。

我個工人都有跟足,朝早平時六點左右起身,晚上十點幾入房,約十一點瞓(我聽到熄燈聲). 放假七點起身,之前bb細個時,有時十一點至入房。bb 跟我瞓,之前我自己餵夜奶,爸爸氹bb瞓。

有時爸爸夜返,bb 夠鐘瞓覺,我氹唔掂bb, 工人入咗房都會出嚟抱bb.

如果我地出街夜返,我會叫工人瞓先,因為我知佢唔夠瞓,有時餵bb食奶時會''中"眼瞓。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:晚上外出回來,姐姐會否協助照顧孩子或跟進工作

菲丶印都有同我2個囡沖涼.

大宅

抹三次地

男爵府

我果個會洗完奶樽先出去。返來會倒垃圾。

一開始佢自動自覺的。
如果唔係,其實我都唔知點開口。
放假幫妳做,好似做係人情,唔做係道理。。。如佢寸起上來,大條道理,妳叫都唔做。

侯爵府

回覆:may6 的帖子

我個賓 用左三年 放假會回來清潔同湊小朋友

男爵府

引用:抹三次地 +

原帖由 小豺 於 13-07-07 發表
抹三次地
早,午,晚?

珍珠宮

樓主有無俾清晰休息時間佢?我 bun 10 點沖涼 10:30 入房先可以閂門,其餘大家 understood 係工作時間,雙方亦知道大概咩時間會發生咩事。10 點前我 expect 佢要聽電話/應門/幫手,10 to 1015, 我知佢沖涼,會自己用 key 開門,1030 打後唔會再按鐘,唔預佢會幫手,出來係 extra

子爵府

引用:係呀,印印通常會幫手,菲菲係當睇你唔倒 +

原帖由 may6 於 13-07-06 發表
係呀,印印通常會幫手,菲菲係當睇你唔倒
我個菲係咁, 所以如果我出夜街我會同姐姐講要佢等埋我返

子爵府

回覆:晚上外出回來,姐姐會否協助照顧孩子或跟進工作?

我一定拍、叫醒佢

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個菲律賓姐姐,星期日一定會等我地出晒門口,佢執好屋之後先走,我地返來之前又會做好哂所有嘅家務,同埋同小朋友沖涼,好似平時咁。我地去夜街,就算幾夜返都來都會一定幫手架

大宅

其實我覺得好睇個工人本身性格。我兩樣都試過,有姐姐會主動幫手,連我老公飲醉都會起身幫忙;亦有試過唔起床,10點後咩都唔做,話知你死!
所以都係睇性格!

別墅

你可以要求, 佢可以拒絕...
咁如果佢做D EXTRA 野, 我咪做O下D EXTRA 野囉...

有一排, 佢返來咩都唔做, 我就CUT 晒佢D甜品, SUNDAY 電話費...ETC...星期六不停叫佢做野...

could you please....?....THKS!~...

子爵府

我諗唔關菲定印事,睇人

大宅

引用:Quote:原帖由+小豺+於+13-07-06+發表1)首先

原帖由 sip594 於 13-07-07 發表
你一日要抹幾次地?
姐姐係拖地,唔係抹地。唉!我好想要佢抹地,但唔知點講好。
姐姐以前都係拖地,但永遠隻腳板都係黑色(我地習慣喺屋企唔著拖鞋),忍唔住叫姐姐睇下自己對腳同我對腳,問作點算好,bb要喺地玩,佢話唔知點好,因為已經成日拖,我就話不如試下抹地,睇下會唔會好啲,就係咁就一直都係抹地。。。我姐姐係印印,不過佢性格係你唔出聲就會借啲依側側膊,但如果我出聲佢就唔敢懶,所以會好教啲

洋房

我個菲菲用左4年
佢不論我地幾點返佢都會自動波撲出黎幫我架 有時我朋友d小朋友黎 佢都照顧埋佢沖涼添架

洋房

我個菲菲用左4年
佢不論我地幾點返佢都會自動波撲出黎幫我架 有時我朋友d小朋友黎 佢都照顧埋佢沖涼添架

洋房

我個菲菲用左4年

首頁

尾頁

跳至