論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆:sip594 的帖子

我個菲菲用左4年
佢不論我地幾點返佢都會自動波撲出黎幫我架 有時我朋友d小朋友黎 佢都照顧埋佢沖涼添架

男爵府

引用:Quote:原帖由+sip594+於+13-07-07+發表你一

原帖由 朱咪咪 於 13-07-07 發表
姐姐以前都係拖地,但永遠隻腳板都係黑色(我地習慣喺屋企唔著拖鞋),忍唔住叫姐姐睇下自己對腳同我對腳, ...
我都諗下呢個方法

子爵府

我都覺得係睇人, 而唔係菲定印.

我家印印來了5個月. 第一個星期已同我講佢每日的睡眠時間是8個鐘, 第一次放假同我講佢放假係24小時.

佢每次放完假返來(好乖, 7點幾就返), 會沖涼後入房休息至第2朝!!!

佢剛放完15日假回印尼(請時應承左比佢放), 8點幾回家後沖涼入房, 半個鐘後見佢熄燈睡覺. 我叩門問佢, 你睡了?佢好尷尬答係。但佢個行李仲放係大門旁,我話你唔執行李? 佢話聽日先!!! 我唯有同佢講, 聽朝6點幾餵奶 (佢一般10點到入房, 早上6點幾起身).

其實我好嬲, 佢如果覺得自己個日仲係假期唔做野, 都應該處理自己的行李先! 我個BB得幾個月, 你放左成15日假, 係米應該問下BB食奶時間, 聽日(我要返工)要點呢!

如果唔係驚佢唔知會對BB做D乜, 我一早產到佢上天花板!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我個菲姐都一樣(嚟咗4個月), 昨晚我們回娘家食晚飯, 叫菲姐直接上來娘家度, 免佢係街外等我們回家(放假我冇比key佢帶出去), 佢一入屋人都冇叫, 就搵個位坐低咗, 完全冇意識幫手做其他嘢!! 佢做嘢經常好多甩漏, 做d唔做d..... 依家已經係咁.... 都唔知可以忍佢幾耐....

大宅

引用:Quote:原帖由+朱咪咪+於+13-07-07+發表姐姐

原帖由 sip594 於 13-07-08 發表
我都諗下呢個方法
我姐姐開頭返黎咩都唔識,見到佢做啲野就眼火爆,但我嗰陣大住肚冇理由我自己做架嘛,所以見到啲問題就叫佢一齊睇,好聲好氣又扮到好疑惑咁問佢點解會咁嘅(其實點解會咁,咪就係懶冇做或者做得唔好囉)佢十次十次都話做左但唔知點解做極都做唔好,咁我就話不如比個方法你試下呀,你試幾日話比我知work 唔work,或者佢話唔識做就同佢一齊做一兩次,make sure佢係識做先,之後幾日或者一兩日佢自己就會自動話。。太太,咁樣做真係好好多呀,等佢冇得側側膊又有落台楷,始終佢都係人都要面

珍珠宮

biloveu 發表於 13-7-8 11:11

我家印印來了5個月. 第一個星期已同我講佢每日的睡眠時間是8個鐘, 第一次 ...
吓?我一定要佢攞翻件行理入房,唔幫手唔緊要,但唔該唔好搔擾我

biloveu  我老公話由佢, 聽朝叫佢抹乾淨個行李箱先拎入房  發表於 13-7-8 11:36

伯爵府

引用:想請問一下大家,會否要求姐姐在你們外出回

原帖由 sip594 於 13-07-06 發表
想請問一下大家,會否要求姐姐在你們外出回來時,縱使姐姐已在房間休息,出房間去協助跟進小孩。
我從沒有 ...
啲姐姐巧鐘意扮痴扮傻你唔好俾拒扮女主角,叫、叫拒、教拒、提拒,你才是老闆,不厭其煩咁叫拒

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由+happybobobaby+於+13-07-06+

原帖由 sip594 於 13-07-07 發表
咁佢當時做緊咩?
我會好嬲。
佢響房到⋯

珍珠宮

cheung2000 發表於 13-7-8 11:15
吓?我一定要佢攞翻件行理入房,唔幫手唔緊要,但唔該唔好搔擾我
其實當時只係8點幾,抹埋個"喼"要幾耐?所以我一定會堅持要佢拖翻個"喼"入房,佢就係食住你地太淋善,有啲人唔惡唔得,不過我都明有啲軟皮蛇好難對付

大宅

回覆:FennieMan 的帖子

Mine one is the same as well. She will offer help if my baby is out with us and need her help when we back home.
Of coz I won\'t expect her to work on her holiday, even we come back home late. If she helps, I will take that as a bonus.

大宅

我工人大 係全屋最遲睡個位,一定完成工作才入自己房。 夜假後會幫手!

大宅

sip594 發表於 13-7-6 22:16
想請問一下大家,會否要求姐姐在你們外出回來時,縱使姐姐已在房間休息,出房間去協助跟進小孩。
我從沒有 ...
我個菲,都唔會 有時9點幾返,都唔會出黎~

大宅

我之前賓姐都會出黎幫, 但係我已經入哂屋, 我囡拍佢門佢就出黎幫手, 都有笑容, 係後尾俾左信要唔做, 就無出黎連我入佢房都唔知.
而家個印就要出到聲佢會幫,佢果時黎左應該兩-三個星期內 我地返左家, 其實都幾嘈,我小朋友會周圍走, 佢都無出黎, 自此我無再叫佢訓先. 佢就坐廚房等我返
我知我呢個印姐要踢一踢先會做. 你叫佢訓佢真係訓唔出黎, 我叫佢要用key 鎖門,佢就次次都會lock左入面個鎖, 因為lock入面我就唔可以用key開...唔係我唔想俾佢休息, 係佢太蠢, 又無記性. 我唯有用d蠢既方式去對佢...就係唔會叫佢再去休息搏佢主動出黎幫我,

大宅

引用:想請問一下大家,會否要求姐姐在你們外出回

原帖由 sip594 於 13-07-06 發表
我從沒有 ...
我用咁多個菲都會幫手,一早講明

大宅

引用:係呀,印印通常會幫手,菲菲係當睇你唔倒 +

原帖由 may6 於 13-07-06 發表
係呀,印印通常會幫手,菲菲係當睇你唔倒
未必,我之前個印都當睇唔到

男爵府

引用:我個菲姐都一樣(嚟咗4個月),+昨晚我們回娘

原帖由 Haz-mama 於 13-07-08 發表
我個菲姐都一樣(嚟咗4個月), 昨晚我們回娘家食晚飯, 叫菲姐直接上來娘家度, 免佢係街外等我們回家(放假我冇 ...
我都試過,有一次返娘家食飯,因為想佢幫手餵飯同幫下手,所以約她在地鐵站等,因為之前我地一家3口去了街,留她在家清潔。點知到夠鐘時打比佢。妖,佢先剛出門。約佢6點在近娘家地鐵站等,佢6點先出門。最後,遲足一個鐘先到。我冇話佢,但當笑話咁笑佢。
之後,有次去旅行回港,打電話比佢要佢去接機。我約她9點在機場等,但打了2次電話,提佢7點半要出門口,果次就冇遲到,仲早到。總之約佢,要講埋幾點出門口。

男爵府

引用:我都覺得係睇人,+而唔係菲定印.我家印印來

原帖由 biloveu 於 13-07-08 發表

我家印印來了5個月. 第一個星期已同我講佢每日的睡眠時間是8個鐘, 第一次 ...
如果係我,我會幫佢拉喼入房,等佢唔好意思。然後,將第日要做嘅野,寫低貼係一個當眼處。最後,係佢應該起身的時間,坐定在餐枱等佢,然後交待佢的工作。
我用過呢招,對我呢個工人好work.唔知你個工人受唔受。
我工人好怕一起身,見我坐係到等佢,佢知我咁樣係要觀察佢,所以會醒定d。

男爵府

回覆:晚上外出回來,姐姐會否協助照顧孩子或跟進工作

菲。。。唔會幫手。計到足。每晚1o點入房訓

男爵府

引用:Quote:原帖由+sip594+於+13-07-06+發表想請

原帖由 kiki523 於 13-07-08 發表
啲姐姐巧鐘意扮痴扮傻你唔好俾拒扮女主角,叫、叫拒、教拒、提拒,你才是老闆,不厭其煩咁叫拒:h ...
如果真係有急嘅野做,我會叫佢起身。
但其實,真係有幾多野係要即刻做?
基本上,個囡嘅野,我會自己跟足。其他野,叫得佢來,我都做咗,專登小小野叫佢起身,我又覺得自己好老土。其實,我覺得係態度嘅問題多於真係要佢幫手嘅問題多d。

不過,有一次我打電話返來叫佢落樓拎野,佢唔鬼聽,我真係有d火。起初,我老公話走2轉拎野返屋企。最後,我將袋野留係車,第二日叫佢去停車場拎,最攪鬼係,我地個停車場好鬼遠,要坐車先去到,唔係泊係屋企樓下。我仲同佢講,唔好意思,因為我打了好多次電話你都冇聽,我又拎唔到,所以唔該你去停車場拎返袋野返來。
佢就笑笑口話,因為唔舒服,所以聽唔到電話聲,講sorry應該係我。

唉!成日都要諗點樣可以令佢明白我的要求,但又唔傷佢自尊心。真係好高學問。

首頁

尾頁

跳至