論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請問一下大家,會否要求姐姐在你們外出回來時,縱使姐姐已在房間休息,出房間去協助跟進小孩。
我從沒有要求,但前印就算睡了都會出來,睇下有咩幫手。現在菲菲則不會出來。
想了解一下大家的情況和睇法?

333s  不主動...就教佢點做人. 做打工者.  發表於 13-7-8 13:29
jump.jump  佢認為自己OFF DUTY,你地要傾傾,住家工係難搞D  發表於 13-7-7 09:27

男爵府

引用:係呀,印印通常會幫手,菲菲係當睇你唔倒 +

原帖由 may6 於 13-07-06 發表
係呀,印印通常會幫手,菲菲係當睇你唔倒
其實我都覺得你講得啱。
有一晚,一入屋,我開了她房門,問佢係米打過比我,佢答完我就繼續瞓。
之後,我自己攪掂曬個囡。但果日唔係假期,時間是十時前。
又有一晚,佢抹地唔乾淨,回來後,我很生氣。她繼續睡。我自己抹埋地,仲要照顧個囡沖涼,飲奶,睡覺。之後,我同佢講。。如果佢會在我們回來後支援我們,我會很高興。但她沒有反應。
若果,我們外出回來時,拎很多東西,想她落樓拎,若她入了房,連電話都唔聽,包括屋企電話和手提。
其實,我要求是否不合理?想聽聽大家意見?

男爵府

引用:回覆+sip594+的帖子你實在太好人,簡直不能

原帖由 edgar292 於 13-07-06 發表
回覆 sip594 的帖子

你實在太好人,簡直不能接授,佢要幾點起身先?做左幾耐?一開始就系咁? ...
一開始就係咁。
每天8點起身。
做了7個月。
有時亞女早起身,佢會唔開心,因為亞女起咗身,佢拖唔到地。之前,佢會唔理亞女起咗身,在廳玩,佢照拖,但被我stop.因為太危險。有時,我會抱女入房,等佢拖完先出來。因為亞女未開始返學。其實,我諗了好久,係米有其他方法可以處理得更好?好似請佢返來,但個女要就佢做野。

男爵府

引用:Quote:原帖由+sip594+於+13-07-06+發表其實

原帖由 happybobobaby 於 13-07-06 發表
我覺得不算是要求,就算同屋住,大家互相幫助好應該。我問如果姐姐你Sunday 唔記得帶key,禁鐘要我開門,我 ...
咁佢當時做緊咩?
我會好嬲。

男爵府

引用:Quote:原帖由+sip594+於+13-07-06+發表其實

原帖由 ngokwan 於 13-07-06 發表
我工人每晚都一定係全屋最遲sleep 個位,一定待小朋友all sleep 才入自己房。從未試過早過我們睡,即使有時 ...
係米印印?
你工人呢方面好好

男爵府

引用:Quote:may6+發表於+13-7-6+22:19+係呀,印

原帖由 sayubemine 於 13-07-06 發表
我個印都唔會,關埋門,閂埋耳仔,聽唔到,聽唔到;响度扮菲姐,但自己一句英文都唔曉,扮教我女英文! ...
可能佢聽緊歌

男爵府

引用:1)首先規定24小時不可関房門,2)帶佢出下

原帖由 小豺 於 13-07-06 發表
1)首先規定24小時不可関房門,
2)帶佢出下夜街,十時返到家就叫佢處理小朋友及抹地才睡。
你一日要抹幾次地?
姐姐係拖地,唔係抹地。唉!我好想要佢抹地,但唔知點講好。

男爵府

引用:我個菲傭,有幫手喎!佢一聽到開門聲,就出

原帖由 FennieMan 於 13-07-07 發表
我個菲傭,有幫手喎!佢一聽到開門聲,就出黎叫good evening mom, sir, 跟著就問我對女使唔使沖涼?佢會攪 ...
我可能一向都係同女沖涼。佢覺得我地返來佢冇野做。

男爵府

引用:抹三次地 +

原帖由 小豺 於 13-07-07 發表
抹三次地
早,午,晚?

男爵府

引用:Quote:原帖由+sip594+於+13-07-07+發表你一

原帖由 朱咪咪 於 13-07-07 發表
姐姐以前都係拖地,但永遠隻腳板都係黑色(我地習慣喺屋企唔著拖鞋),忍唔住叫姐姐睇下自己對腳同我對腳, ...
我都諗下呢個方法

男爵府

引用:我個菲姐都一樣(嚟咗4個月),+昨晚我們回娘

原帖由 Haz-mama 於 13-07-08 發表
我個菲姐都一樣(嚟咗4個月), 昨晚我們回娘家食晚飯, 叫菲姐直接上來娘家度, 免佢係街外等我們回家(放假我冇 ...
我都試過,有一次返娘家食飯,因為想佢幫手餵飯同幫下手,所以約她在地鐵站等,因為之前我地一家3口去了街,留她在家清潔。點知到夠鐘時打比佢。妖,佢先剛出門。約佢6點在近娘家地鐵站等,佢6點先出門。最後,遲足一個鐘先到。我冇話佢,但當笑話咁笑佢。
之後,有次去旅行回港,打電話比佢要佢去接機。我約她9點在機場等,但打了2次電話,提佢7點半要出門口,果次就冇遲到,仲早到。總之約佢,要講埋幾點出門口。

男爵府

引用:我都覺得係睇人,+而唔係菲定印.我家印印來

原帖由 biloveu 於 13-07-08 發表
我都覺得係睇人, 而唔係菲定印.

我家印印來了5個月. 第一個星期已同我講佢每日的睡眠時間是8個鐘, 第一次 ...
如果係我,我會幫佢拉喼入房,等佢唔好意思。然後,將第日要做嘅野,寫低貼係一個當眼處。最後,係佢應該起身的時間,坐定在餐枱等佢,然後交待佢的工作。
我用過呢招,對我呢個工人好work.唔知你個工人受唔受。
我工人好怕一起身,見我坐係到等佢,佢知我咁樣係要觀察佢,所以會醒定d。

男爵府

引用:Quote:原帖由+sip594+於+13-07-06+發表想請

原帖由 kiki523 於 13-07-08 發表
啲姐姐巧鐘意扮痴扮傻你唔好俾拒扮女主角,叫、叫拒、教拒、提拒,你才是老闆,不厭其煩咁叫拒:h ...
如果真係有急嘅野做,我會叫佢起身。
但其實,真係有幾多野係要即刻做?
基本上,個囡嘅野,我會自己跟足。其他野,叫得佢來,我都做咗,專登小小野叫佢起身,我又覺得自己好老土。其實,我覺得係態度嘅問題多於真係要佢幫手嘅問題多d。

不過,有一次我打電話返來叫佢落樓拎野,佢唔鬼聽,我真係有d火。起初,我老公話走2轉拎野返屋企。最後,我將袋野留係車,第二日叫佢去停車場拎,最攪鬼係,我地個停車場好鬼遠,要坐車先去到,唔係泊係屋企樓下。我仲同佢講,唔好意思,因為我打了好多次電話你都冇聽,我又拎唔到,所以唔該你去停車場拎返袋野返來。
佢就笑笑口話,因為唔舒服,所以聽唔到電話聲,講sorry應該係我。

唉!成日都要諗點樣可以令佢明白我的要求,但又唔傷佢自尊心。真係好高學問。

男爵府

引用:Quote:原帖由+sip594+於+13-07-08+發表我都

原帖由 朱咪咪 於 13-07-08 發表
我姐姐開頭返黎咩都唔識,見到佢做啲野就眼火爆,但我嗰陣大住肚冇理由我自己做架嘛,所以見到啲問題就叫佢 ...
我因為之前工人走咗,成半年我先請到呢個工人。所以,我係用紙拖把再加地拖拖地。但佢來到時,我冇要求佢抹地,所以就出事。
近日,我話因為我鼻敏感好嚴重,所以唔用紙拖把,而且要佢拖地要拖 小面積就過水。同埋買了個空氣清新機。但係,可能我住近馬路,都好多塵。我地唔著拖鞋,一陣就成脚塵。

如果,要求一日拖多一次地,會唔會過份,因為其實係大塵唔係唔乾淨。如果拖2次或3次應該係咩時間拖?

佢拖一次地,好鬼大陣象。要搬開曬d野拖,成地濕曬再抹乾,如果個女係到玩,就一定拖唔到。有冇計仔?

男爵府

引用:Quote:原帖由+sip594+於+13-07-06+發表想請

原帖由 kiki523 於 13-07-08 發表
啲姐姐巧鐘意扮痴扮傻你唔好俾拒扮女主角,叫、叫拒、教拒、提拒,你才是老闆,不厭其煩咁叫拒:h ...
我有時真係覺得自己好煩。一樣野講幾十次,講足半年,講到自己好悶。
D人話帶小孩會令自己長氣,我覺得用工人都係一個長氣嘅訓練。

男爵府

引用:Mine+one+is+the+same+as+well.+++She+will

原帖由 etelam 於 13-07-08 發表
Mine one is the same as well. She will offer help if my baby is out with us and need her help when ...
唉!我個情況係發生係平日。

男爵府

引用:我工人大+係全屋最遲睡個位,一定完成工作

原帖由 ymnhappybaby 於 13-07-08 發表
我工人大 係全屋最遲睡個位,一定完成工作才入自己房。 夜假後會幫手!

男爵府

引用:我之前賓姐都會出黎幫,+但係我已經入哂屋,+

原帖由 miupun 於 13-07-08 發表
我之前賓姐都會出黎幫, 但係我已經入哂屋, 我囡拍佢門佢就出黎幫手, 都有笑容, 係後尾俾左信要唔做, 就無出 ...
我個都係,叫就做,唔叫就一時時啦。
可能我屋企係open kitchen,所以工人唔坐廚房,會自己入房。

首頁

尾頁

跳至