烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:求教: P104 麵包機點整粒粒芝士麵包

我用菠蘿mode整過芝士包

falalala    發表於 14-10-20 16:34

別墅

引用:Quote:原帖由+mama0716+於+13-07-10+發表我

原帖由 joymama 於 13-07-10 發表
菠蘿mode 和普通有何分別?
哈哈,有人幫我答左,我用菠蘿mode,佢搓麵團約55分鐘後會响機,我就取出麵團,然後就用壓平麵團,放芝士,再捲起佢,取出葉片,放返入機,按開始鍵,佢就會完成餘下的工序,我就等收包了。

別墅

引用:回覆+mama0716+的帖子hi,係唔係cheese+粒都

原帖由 maggiewong20 於 13-07-17 發表
回覆 mama0716 的帖子

hi,
我用左高溶點芝士,加埋一片片夾麵包的普通芝士,雨種都係切開一粒先,然後包入麵團

別墅

回覆:求教: P104 麵包機點整粒粒芝士麵包

打錯字--->兩種

別墅

回覆:catlee324 的帖子

菠蘿mode無得預較的

別墅

引用:請問波羅mode 可否做到預較時間整包架

原帖由 catlee324 於 14-10-17 發表
請問波羅mode 可否做到預較時間整包架 ? 同埋波羅mode開機要行幾耐先可以取出面團加芝士呢 thx ...
菠蘿mode行55分鐘就會响機,有加工程序,加工完就放返入去,按鈕開始,咁部機就會自己搞掂了

別墅

引用:請問你用邊隻高溶點芝士?係邊度有得買?

原帖由 1231helen 於 14-10-23 發表
請問你用邊隻高溶點芝士?係邊度有得買?
芝士的牌子我無留意,我在一般的烘焙店買的

別墅

引用:回覆 mama0716 的帖子整得好靚, 捲左芝士粒

原帖由 ChuS 於 14-10-27 發表
回覆 mama0716 的帖子

整得好靚, 捲左芝士粒之後, 要吾要切開幾段先放入機呢?謝謝
無切開的,焗好先切片

別墅

引用:請問菠蘿mode 行完加工完再放返入機, 要再

原帖由 bb豬媽媽 於 14-12-02 發表
請問菠蘿mode 行完加工完再放返入機, 要再等幾耐先完成 ?
加工後仲要55分鐘,不過我有時見佢仲有5分鐘就提早收包,咁樣每皮無咁硬

別墅

引用:Quote:原帖由 mama0716 於 14-10-25 發表菠

原帖由 MrsloMan 於 15-01-06 發表
請問有無芝士粒粒包食譜, thx
我一般用基本白麵包食譜,因為芝士都有味道,所以就配白麵包
至於白麵包食譜,我諗其他帖都搵到
我自己用250g高粉,150ml水,5g salt,10g糖,15g牛油,2.5g 酵母
大約是這樣

別墅

引用:整過菠蘿mode, 但覺得d包唔高唔太鬆軟, 特

原帖由 beautyhappy 於 15-01-06 發表
整過菠蘿mode, 但覺得d包唔高唔太鬆軟, 特别係第二日才吃。我見另一po話先行餃子mode 可令包增高 (我估增咗 ...
我自己有時會提高8分鐘按取消,停機取包,我覺得咁樣個包好似無咁硬

別墅

引用:Quote:原帖由 beautyhappy 於 15-01-06 發

原帖由 mama0716 於 15-01-07 發表
我自己有時會提高8分鐘按取消,停機取包,我覺得咁樣個包好似無咁硬
打錯字-->提早收包

別墅

引用:Quote:原帖由 mama0716 於 15-01-07 發表我

原帖由 beautyhappy 於 15-01-08 發表
我唔單止覺得皮硬, 連飽裏面都硬。

我見你菠蘿mode用250g 粉。你係唔係104呀? 我104個菠蘿mode個譜用200g ...
我係p104呀,我係用250g 粉,一直都習慣咁整,無跟佢原來的食譜

首頁

尾頁

跳至