論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請工人真係請到我好驚,由上年10月炒咗個工人後,一路都自己頂硬上,到最後因為對手皮膚敏感太嚴重,唔請唔得。
新工人已經到咗我屋企幾日,暫時對佢都滿意。前日發生咗一件事令我感受到佢係真心對我嘅小朋友好。話說阿女房門的鎖忽然壞了,我用後備匙都開唔到。就喺我同老公講緊電話個陣,個工人聽到阿女被困,就撲出去房門口猛問囡囡有冇事,叫佢唔駛驚,佢拎個鏍絲批不停咁new門鎖。我個仔又怕阿妹驚拎咗副uno同阿妹隔住門玩,玩咗半個幾鐘要去洗手間。工人跟住走過去接力繼續同囡囡玩uno,想分散佢注意力。全程係佢自動波,我完全冇叫佢咁做。所以我真係好開心,終於搵到一個真心對小朋友好嘅工人。同埋佢哩幾日不停做,做到晚上十一點仲拎熨衫板出黎,嚇到我叫佢快啲瞓,留番明日再做。希望佢唔好三分鐘熱度啦,我真係請工人請到怕呀~~
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

太好了,恭喜你呀。我未請過姐姐,黎緊都想請,所以成日黎呢版睇。因為屋企好多寵物同有小朋友,都怕啲姐姐做唔黎會發脾氣。。。擔心中。
我是一隻大草蚊

大宅

引用:請工人真係請到我好驚,由上年10月炒咗個工

原帖由 bullbull1 於 13-07-10 發表
請工人真係請到我好驚,由上年10月炒咗個工人後,一路都自己頂硬上,到最後因為對手皮膚敏感太嚴重,唔請唔 ...
恭喜樓主!選到有愛心工人。分享下姐姐背景(eg age, working exp),同你當時是點選中佢,可以嗎?

男爵府

ChoMan 發表於 13-7-10 18:37
太好了,恭喜你呀。我未請過姐姐,黎緊都想請,所以成日黎呢版睇。因為屋企好多寵物同有小朋友,都怕啲姐姐 ...

我屋企咁啱都有隻貓+小兔,好彩姐姐好鍾意,成日抱住我隻貓唔放。不過你記得請佢之前要同佢講清楚喎,唔好佢黎到先知要照顧小動物。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

kylok 發表於 13-7-10 20:33
恭喜樓主!選到有愛心工人。分享下姐姐背景(eg age, working exp),同你當時是點選中佢 ...

其實我今次係幸運,雖然佢主動性唔強,但我叫佢做嘅嘢佢會盡力做好。今日出街,佢完全係拖實阿女隻手,唔比佢周圍走,去到超市,佢又會睇到實一實,行女行去邊佢就行去邊,全部係自發性。我同佢傾偈,佢話好鍾意我兩個小朋友。其實我就係想請工人以我小朋友為主,相反做家務係次要。而家最大問題係佢唔多識煮飯,不過唔緊要,我可以慢慢教。反而我最擔心係當佢放假後會容易被朋友教壞,希望唔會啦。
今次哩個工人係oversea,佢有兩年馬來西亞華人家庭經驗,未婚,26歲。間agency我係由囡囡同學嘅媽咪介紹,佢先後介紹過十幾個媽咪請工人都話冇問題,咁我咪信佢囉。agent每個月都會過去菲律賓住一個星期同啲工人一齊住,再親自揀合格嘅工人,同埋個agent會問我好多好多資料,因為佢地要好清楚了解我嘅要求。就係咁佢揀咗3個fit到我要求嘅工人比我揀。再send咗不同嘅video比我睇,有唱歌,有做家務,佢地亦會寫下評語比我參考。我就係咁樣揀工人喇。

不過我諗都係要講彩數,我自己都請咗超過5個工人先請到個OK。

大宅

引用:Quote:kylok+發表於+13-7-10+20:33+恭喜樓

其實我今次係幸運,雖然佢主動性唔強,但我叫佢做嘅嘢佢會盡力做好。今日出街,佢完全係拖實阿女隻手,唔比 ...
可以pm你個agent比我嗎?

大宅

回覆 bullbull1 的帖子

Could you pm your agents inf to me?

大宅

回覆:bullbull1 的帖子

我呢排都煩緊請工人,樓主可否pm我你請人嗰間agent 資料?thanks!

伯爵府

回覆:終於請到個對我小朋友好嘅工人姐姐

可唔可以pm 我間鋪

大宅

回覆:bullbull1 的帖子

Can you pm the agent to me, thanks

複式洋房

Can u also PM the agent to me? Thx!

複式洋房

Hi, i am also looking for helper, pls pm me yr agent contact, thx !

複式洋房

請Pm公司給我thanks

伯爵府

引用:請工人真係請到我好驚,由上年10月炒咗個工

請工人真係請到我好驚,由上年10月炒咗個工人後,一路都自己頂硬上,到最後因為對手皮膚敏感太嚴重,唔請唔 ...
好sweet呀! 妳個仔甘錫個妹...... 妳個功人都好好!

男爵府

kalonice 發表於 13-7-11 04:55
好sweet呀! 妳個仔甘錫個妹...... 妳個功人都好好!
係呀,哥哥臨危不亂,妹妹雖然困咗個幾鐘(等我細佬黎開鎖),但佢都好happy㗎,因為有人同佢玩, 完全冇驚。其實工人姐係上星期六黎我屋企咋,已經好錫囡囡。

男爵府

因為好多JM 問我agent資料,我會盡快回覆。但係大家留意番,我個工人姐姐係上星期六先黎到,大家只係生活咗幾日, 佢有啲嘢都做得唔夠好,但有一點可以肯定係佢對小朋友有愛心。
又講番噚晚,工人姐姐又做到成11點先去沖涼。唉...講咗好多次叫佢早啲去瞓都唔聽...真係冇辦法。另外佢可能習慣咗之前嘅僱住要佢熨埋底衫褲,我叫佢唔駛熨,但佢時時唔記得,唯有尤得佢熨啦。

洋房

恭喜樓主, 依家請到一個好工人真係好難

男爵府

yker 發表於 13-7-11 11:49
恭喜樓主, 依家請到一個好工人真係好難
係呀,請到好真係難過中六合彩~~我之前炒過5個,全部都係唔鍾意湊小朋友,唔比嘢我兩個小朋友食,又或者自己食雞肶,仔女食炒蛋做午飯。甚至食晒我屋企所有糧,even我嘅午餐佢都食埋,食其實唔係好緊要,但又唔肯做嘢。
唉...講起就幾把火呀

而家只係希望哩個姐姐可以keep住,我已經將自己嘅要求降到低無可低,實在冇錢再比成萬蚊請佢走喇~~

大宅

請Pm AGENT 公司給我thanks

別墅

pls pm agent. thx.

首頁

尾頁

跳至