自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

個個都係由零開始,,不過我煮左咁多年都無乜進步

男爵府

先煮D簡單先!慢慢黎

大宅

回覆:tsangmonique 的帖子

開始時吾好整咁難既,我都係學緊,我之前炒菜都蒸魚又會熟得滯一係吾熟宜家都叫做免強可以煮到餐吾難食既餸西檸雞我都吾識,不過終有一日我會得既

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:點解煮飯咁難。。。

伯爵府

煮d簡單野先,慢慢黎啦,加油

侯爵府

引用:我學極都唔識。。見到呢度既jm煮檸蜜雞,我

原帖由 tsangmonique 於 13-07-12 發表
我學極都唔識。。
見到呢度既jm煮檸蜜雞,我又學下啦
因為我都想做到一個入得廚房既女人
不如學下試煮d容易餸菜先

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:其實唔難,煮得多,同埋你自己鍾意下廚既話

原帖由 puicps0614 於 13-07-12 發表
其實唔難,煮得多,同埋你自己鍾意下廚既話,其實好快就學識
雞仔

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+puicps0614+於+13-07-12+發表

男爵府

BK真係好多高人

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:由最基本學起,一步一步來,我響屋企由細到

原帖由 losttoa 於 13-07-12 發表
由最基本學起,一步一步來,我響屋企由細到大都係大小姐,吾準入廚房,響三十幾歲個陣為左依家老公上網睇人 ...

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+EOBEAR+於+13-07-12+發表細細

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

JM, 彈油係因為鑊有水,所以煮之前要確保鑊係乾,最好用乾布抹一抹,仲有,鑊要熱到出煙先落油,等佢蒸發下D水氣先.

肉本身有汁,即有水,落時要喺鑊邊輕輕SIR落去.咁就算要彈都無咁應.

唔駛愁,有事就上嚟問,好多人會解答到你架,尤其煮食版
風雨同路

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

冇秘訣,功多藝熟

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

珍珠宮

春季勳章 玩具勳章 畀面勳章

加油阿!唔明上嚟問吖!

大宅

煮多D就會熟手

大宅

煮多D就會熟手

侯爵府

由煎蛋,炒蛋開始啦

男爵府

引用:我學極都唔識。。見到呢度既jm煮檸蜜雞,我

原帖由 tsangmonique 於 13-07-12 發表
我學極都唔識。。
見到呢度既jm煮檸蜜雞,我又學下啦
因為我都想做到一個入得廚房既女人
會彈油係你啲食物有水,你要琼乾水,或者用廚房廁紙抹乾,咁就唔會點彈油,我都唔係好識煮飯,求求其其一餐就算

一切都是最好的安排

珍珠宮

畀面勳章

其實唔難, 比心機

珍珠宮

啱啱整d 簡單d 先啦!如蒸水蛋,蒸豆腐,魚片炒翠肉瓜,滷水雞翼,蒸肉餅煎午餐肉⋯都好好味㗎!慢慢學啦,個個都係咁。

睇下亞視重溫方太煮餸,雖然是91年作品,但step by step 教,啱哂新手

首頁

尾頁

跳至