懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家餵人奶會餵幾耐呀?
我BB得6日人仔
我每隔3個鐘就餵一次 埋身15-20min 之後補2OZ 佢飲幾多係幾多
但真係好攰好辛苦好想喊

坐月已經好難受了
再操勞過度我驚自己抑鬱啊救命!

最唔開心既係我老公好堅持想我餵
但其實佢根本就冇點幫過手湊個b
同佢意見有分歧 加上佢做得唔好 我就更加唔開心

男爵府

BK Milk勳章

引用:大家餵人奶會餵幾耐呀?我BB得6日人仔+我每

原帖由 Suf1 於 13-07-15 發表
大家餵人奶會餵幾耐呀?
我BB得6日人仔
我每隔3個鐘就餵一次 埋身15-20min 之後補2OZ 佢飲幾多係幾多
餵得咁辛苦咪餵奶粉囉,你唔使理人地餵左幾耐去比較,個個媽媽承受同忍耐力都唔同,為左餵人奶而抑鬱又何苦。餵人奶原意係要享受過程,你咁快已經捱到叫救命,根本唔係享受

別墅

我坐月根本沒得訓,每隔兩個鐘就喂一次又要換片,放底佢未夠一陣間又喊又要喂,辛苦到啊媽都吾認得,但坐完月,BB慢慢有佢既習慣,慢慢就會沒甘辛苦,我宜家仲係全人奶,加油啊!

大宅

回覆:餵人奶媽

我坐月果時餵30分鐘,仲要生阿仔時整親條肋骨,扯一扯都痛,試過一邊餵一邊喊!有唸過放棄,不過而家諗翻, 覺得無乜嘢!唔好俾咁大壓力自己,真係唔得,就泵出來,再唔得咪補粉囉!我無理人地話唔好俾佢啜住訓,照由佢啜住訓,過咗非常時期先算,起碼自己有3個鐘休息!過咗兩個月,你熟咗佢脾氣,好易糾正!只要佢飽,就扭少樣!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Suf1+於+13-07-15+發表大家餵

原帖由 lammi2012 於 13-07-15 發表
餵得咁辛苦咪餵奶粉囉,你唔使理人地餵左幾耐去比較,個個媽媽承受同忍耐力都唔同,為左餵人奶而抑鬱又何苦 ...
agree, 辛苦咪迫自己

男爵府

引用:Quote:原帖由+Suf1+於+13-07-15+發表大家餵

原帖由 lammi2012 於 13-07-15 發表
餵得咁辛苦咪餵奶粉囉,你唔使理人地餵左幾耐去比較,個個媽媽承受同忍耐力都唔同,為左餵人奶而抑鬱又何苦 ...
X2

但如果你點都要堅持,話你知,bb到咗一百日會穩定啲,瞓過夜又好啲,開始食固體又會好啲。捱唔到就算啦,想夾硬捱就用倒數。

大宅

我最初都要1至2個鐘就餵有時直頭一直冇奶佢一直唔放口我迫佢放口就大叫,又喊,我辛苦到除去大小便同食飯其餘就係係床,我累到訓著左個囡自己啜,有時發現佢鬆左口唔理佢佢自己再搵黎啜,我自己都喊到傻我又喊佢又喊,嬲到叫c6補粉,佢又唔食,最後攬佢打側連衫都長時間冇著等佢自己啜到唔啜,我就訓到夠同醒訓小小望佢幾眼冇野再訓,後來滿月佢係好左啲,但依加3個月啦,有時1至2個鐘都又要再食,不過好在佢冇好似岩岩出世咁啜唔等,依加多數啜十分鐘就訓,加油呀做人媽媽係辛苦,唔計人奶就算飲奶粉一樣有啲bb3個鐘就食。bb再大啲你訓得好左就舒服好多。加上岩岩生完身體未回復會辛苦過多一星期身體回復反就好。

男爵府

你米好law,3小時先餵一次,我仔宜家6個半月大,都食好耐又好快叫食

大宅

大家餵人奶會餵幾耐呀?
我BB得6日人仔
放鬆心情啦我坐月成個人無胃口又失眠~雖然辛苦我都好開心2個鐘埋身9個字~埋完就泵無點休息過但一見呀b就覺得自己好幸福~加油

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:Suf1 的帖子

餵人奶係真係比較困身同要有耐性,我女現在2個月,每隔2小時左右就要埋身餵,每次約10分鐘。因為我唔識出街點埋身餵(我份人好論盡,去嘅地方亦未必有育嬰室),所以我都盡量避免出街。不過我同時好享受因為餵人奶而帶來同阿女嘅親密關係,佢真係好痴我,見到我就好開心。如果你真係覺得累,頂唔順,試吓隔餐先埋身,其他時候泵出嚟俾佢飲,至少泵出嚟可以找其他人代為餵佢。如果你因為餵人奶而心情憂鬱,唔好迫自己餵,餵到就餵,餵唔就算,千萬不要搞到自己產後抑鬱,或者影響親子關係。

大宅

大家餵人奶會餵幾耐呀?
我BB得6日人仔
放鬆的啦媽媽〜可以試下泵,起碼c6可以幫手餵自己可以瞓下

大宅

大家餵人奶會餵幾耐呀?
我BB得6日人仔
放鬆的啦媽媽〜可以試下泵,起碼c6可以幫手餵自己可以瞓下

男爵府

好媽媽勳章

頭一個月最辛苦!過左會好好多!
堅持便會成功

男爵府

好媽媽勳章

頭一個月最辛苦!過左會好好多!
堅持便會成功

水晶宮

我頭一星期都好似你咁,因為女掛住瞓,唔起身食奶,我仲夜晚教定鬧鐘叫佢起身,後來check到女有黃疸所以掛住瞓唔食奶,去到醫院仲要俾姑娘寸餵佢唔飽,搞到佢咁。。。個一刻個心勁痛,自己咁辛苦都唔知做咩,好想放棄。依家個女個半月,雖然做唔到全人奶,因為我唔夠奶,要隔餐食,但起碼佢都有d好野食下。當你餵奶時睇到bb個樣其實真仰好窩心。加油呀!有時盡力就得,做唔到全人奶都無問題架,唔好迫自己。

珍珠宮

餵人奶初初係好辛苦,之後奶量穩定會好d,唔使又洗樽又洽..

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我餵左3年幾, 坐月頭一個月一日瞓冇幾粒鐘, 佢瞓我又瞓, 但係有人黎探自己又變相瞓唔到覺, 係好辛苦, 但係好值~~
你個B 依家先幾日人仔, 1日都要餵10-12次, 依家仲要係黃金初乳期, 你加油餵密D 啦~

大宅

我知我有呢個能力
係我自己冇呢個心啫

做人真係好矛盾
其實我好想自己自私d
但諗到我生的佢出 就要對佢負責

老公又冇實際行動
其實我都唔係話要佢做咩 但只係想多小小時間陪下我啫

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 Suf1 的帖子

加油呀!! 我自己經驗就頭兩個禮拜最辛苦.第一胎乜都唔識, 身邊又無人試過餵人奶.
阿女個幾兩個鐘就嘈要食奶, 每次食成30-45分鐘.
為咗上奶快D, 我仲要每次餵完佢再泵奶.
真係無乜時間休息~
但之後上夠奶就好勁多, 而家餵咗14個月啦.
我好興幸自己係餵人奶唔係奶粉, 煩少好多嘢又慳好多.

不過我都覺老公支持係好重要.
不如你同老公平心靜氣傾下, 叫佢比多D support/陪多D你啦~

首頁

尾頁

跳至