論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

尋晚Tvb新聞報導有團體增取外傭可以外宿,如果外傭增取到外宿之後,下一部好可能係最低工資,大家同吾同意

男爵府

外傭外宿一定反對

外傭如要外宿, 僱主要比租屋費用
請一個工人對收入不高既家庭巳經重負擔, 如果要比埋外宿費肯定好多僱主唔請了

男爵府

反對外宿.

大宅

畀面勳章

如果係咁...
我會炒左個工人~~
自己做個FTM~~~~

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

提出嘅呢班人,祖家一定唔係香港

大宅

ccchu_cat 發表於 13-7-27 17:19
回覆 雙魚媽媽 的帖子

反對外宿.
府真係食C 架喎!

大宅

janicetsang 發表於 13-7-26 10:06
這個係外傭爭取居留權的圈套!要反對到底!
果時判佢地無居留權係因為佢地以外傭身分在僱主家中寄宿,不符合 ...
十分同意!!

男爵府

現時請2年工人cost:(2 yrs)
人工$3,920x24=$94,080
Ticket$2,000-4,000
保險$600-1,500
Agent fee $5,000-10,000
食$1,000-2,000每月
有薪大假$1,670(14天)
其他假期我當放足比佢不用補水。
即Total$127,350-$159,250
平均$5,306-$6,635
如果加埋外宿最少加$1,500-2,000(可能唔止)
即Total最少$6,806-8,635
咁小朋友返小學全日,不如請本地EE。

大宅

如果真係實施外宿,主導權一定要係僱主身上 . 否則, 結果會有三個

1. 大部份在職媽媽會辭工返屋企
2. 集體炒晒班人, 到佢就偷雞唔到蝕楂米
3. 去晒李卓人屋企住

禁止訪問

複式洋房

回覆 雙魚媽媽 的帖子

反對外宿.
支持請本地鐘點,唔洗擔心太多,唔鍾意即換,唔洗等,唔洗忍,炒工人都洗唔少錢仲要激氣!
而加d工人十個有九個都係博炒補一個月,又揀工. 工人自己吾做又走去勞工處告僱主不合理解僱.
勞工法例係一面倒傾向幫工人,根本就對僱主無保障.

別墅

唔過夜...咁不如請PART-TIME EE啦

珍珠宮

反對, 佢地福利已好過我地好多, 仲要外宿? 我請唔起佢地, 香港地方係咁細, 返歸住大屋啦.

別墅

香港居住環境係咁差架啦!有好多人屋企都兩個仔或女share一間房啦!現在仲要求有空間?包食、包醫療、包保險、包機票,最近連菲姐的agent fee都要包理啦!都仲唔心足?

落戶香港後又會爭公屋,一個唔覺意話無工做,攞埋綜援,到時又係香港人負擔這些蛀米大蟲。這班為了選票乜都夠膽死的人,有無諗過後果?如果這班工人真係咁慘的話,就唔會申請嚟香港了,返去菲或印,有大屋住,要幾多私人空間都有啦!香港咁差,唔好嚟啦!

這班所謂公主身在福中不知福,得一想二,就係因為香港政府太保障她們了,不如索性成個庫房送埋比她們洗仲好啦!真谷鬼氣!

別墅

回覆:尋晚Tvb新聞報導有團體增取外傭可以外宿

反對!帶埋d蛇蟲鼠蟻返黎!!

大宅

引用:我就快想去李卓人屋企示威

原帖由 lovely_summer 於 13-07-26 發表
我就快想去李卓人屋企示威
支持呀!去李卓仁屋企示威

大宅

引用:SHOT+左~~+外宿~痴GA..+咁不如請本地人...+

原帖由 jetca 於 13-07-26 發表
SHOT 左~~ 外宿~痴GA.. 咁不如請本地人...
我寧願請本地鐘點,唔洗雞同鴨講,文化相同,本港人益本港人好過益你地班公主啦

大宅

回覆:nanayi 的帖子

痴咗線,請個工人2年合約計最低消費要12萬(人工,保險,手續費,機票),當中未計食宿,水電,整爛屋企嘢,打斧頭,佢博炒又多一筆額外支出等等,仲話要房屋津貼。
比得咁多錢出嚟,我請個本地EE好過啦,起碼唔駛雞同鴨講,責任心我諗8成會好過佢哋班外傭囉,又唔駛比保險,手續費,機票,醫療等等

大宅

sally美美 發表於 3-7-26 11:47
頭先激動D,㩒錯掣!強烈反對!如果政府通過,我唔會請工人了!自己一腳踢!賠番錢畀工人,趁工人未變成太 ...
好贊同你!d工人依家似mum,我地似阿四!mouth:

大宅

回覆:phoebe^^ 的帖子

政府無能,團體又玩嘢,真係玩死在職父母。

首頁

尾頁

跳至