論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

香港那麼家庭訓劏房,老人無依靠,小孩冇電腦寫功課……你周澄不去爭取個個要過李嘉誠的日子?!你周澄屋企請個工人,訓大房,唔使點做野,飲好食好收人工?!香港大多數人家僅得四五百尺,有好多一兩百尺,如何款待工人公主們?!我家小工人一個人一間房,我們自己家4個人擠一間房,吃喝全部平等,從沒有罵過工人、虧得過她,經常送東西她,過節過生日利是,還時不時使小脾氣、黑面!如果香港冇腦再幫工人助威,很快工人騎在我地頭上撒尿,太太們全變工人、阿四,再是水魚任劏,對工人全包,包她懷孕、看醫生、生仔,機票,我地還要自己湊仔、照顧老人,佢地唔使做,來香港做上等人喇,唔會返印尼、菲律賓了!

大宅

蠢!今天在電視裏幫工人爭取出去住的,動機不良!出去住還會影響冶安,管理起來又難,成本大大增加!第時産生工人一樓一鳳點收科?又要上街呐喊,爭取警力來管理問題!得一想二,蠶食雇主利益,我地一點保障都冇!氣憤難平!以後工人們會上演爭取公屋、香港産子、爭居留權……沒有一個地方會這樣偏幫工人嘅!打工就是來打工,佢地好好照顧BB、老人們,我們尊重她們!我相信大多數顧主對工人愛護有加、寬容她們、給機會她們學習做家務什麼的!不能連底線都失去,係咪?!!!

大宅

PonyMom 發表於 住!!3-7-26 㩒1㩒錯一個掣23
唔同意,除非個條件係.......唔加人工,外宿費用自理,甘我地大家都有番少少私人空間都好。否則... ...
就是!我強烈反對工人出去住!反對!

大宅

政府同呢D 團體真係無腦~~~

大宅

頭先激動D,㩒錯掣!強烈反對!如果政府通過,我唔會請工人了!自己一腳踢!賠番錢畀工人,趁工人未變成太太前,打發佢返!!

大宅

引用:我覺得佢哋越來越過分。遲D洗唔洗請好似公

原帖由 mic_mat 於 13-07-26 發表
我覺得佢哋越來越過分。遲D洗唔洗請好似公務員,五天工作或返一日放二日比佢。佢哋人工是淨袋,我哋要比食 ...
絶對同意,簡直得寸盡呎呀!

大宅

一陣佢地係出面搞大肚點算? d 爸爸媽媽出差點算? 我去夜街點算 ? 佢唔知醒起身湊返學點算,我病咗點算

唔可以為咗一小撮人唔合法而影響其他人... 反對

如果佢地唔留宿, 我寧願請鐘點

大宅

痴線! :;pppp::;pppp:

大宅

回覆 小馬高 的帖子

大宅

回覆:星星小姐 的帖子

比人工仲加幾千蚊租金津貼,我仲洗乜請外傭。越幫外傭爭取越多,只會令港人同外傭矛盾越深,而且政府比工人越多,亦令我地更不滿政府,因政府幫外人諗唔幫自己人。大佬,家庭收入15000已可請工人,人工己4千幾又再加租津,咁僱主奌生活。唔好忘記仲要包工人食,機票醫療,究竟D人識唔識計數

公爵府

正苦無能,累死港人

大宅

請外傭係要幫輕香港職業父母, 唔係加重我地負擔.

一陣大小姐話要豪宅, 晚晚開p, 你話點搞?如果我有錢出四千幾糧比佢,仲要有housing , 我咁有錢, 駛鬼請工人, 駛鬼出黎返工, 自己湊都得啦

大宅

咩團體啊,胳膊肘往外捅
外宿,邊個比租金,是不是還要比車錢

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哩個係圈套嚟, 最低工資實行, 係豁免咗留宿家傭唔受最低工資影響, 即係外傭係唔會同香港本土勞工一樣的最低工資起薪, 而政府亦係以留宿家傭嚟區分, 因為不可能以本地或外地勞工分野, 免被政棍借勢抽水, 話香港歧視外傭.

一旦外傭不再留宿, 最低工資豁免留宿家傭就失效, 外傭就會乘勢要求最低時薪$30, 兼且訂定最高工時, 佢哋係要徹底破壞而家外傭制度, 想既享有外傭本身的豐厚保障, 兼享受同本地勞工同工同酬的待遇, 想佔盡香港人的便宜.

大家要記住, 並認清楚, 今日為外傭出頭o既係咩人, 邊個吃裏扒外, 串通外傭出賣港人, 大家心中有數.

大宅

回覆:DoReMi媽媽 的帖子

或者政府起多D育嬰園,等在職父母可以安心工作。到時等外傭返鄉下第下邊个包食住和有3920比佢。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mic_mat 發表於 13-7-26 15:04
或者政府起多D育嬰園,等在職父母可以安心工作。到時等外傭返鄉下第下邊个包食住和有3920比佢。

...
冇錯, 政府若然可以對聘請外傭家庭作出多啲支援, 可以減輕對外傭需求的壓力, 更可以挫哩班外傭的氣焰.

伯爵府

side氣, 政府越黎越無能, 僱主越黎越無助......

反對咩都冇用, 因為根本唔會理我地, 唯一可以自救, 係通過有屋津就唔再用工人, 寧願益下d本地ee :;pppp:

男爵府

醒目開學勳章

引用:尋晚Tvb新聞報導有團體增取外傭可以外宿,

原帖由 kimberlybaby 於 13-07-26 發表
尋晚Tvb新聞報導有團體增取外傭可以外宿,如果外傭增取到外宿之後,下一部好可能係最低工資,大家同吾同意 ...
工人梗係住合约地址,如果係咁住阿媽度都應該告唔入拉,多多耍求,連香港人未有最低工時,黎做工人都咁巴閉:;pppp:

別墅

回覆:尋晚Tvb新聞報導有團體增取外傭可以外宿

我同老公六點半就要出門口番工,如果工人遲到番工,咁家中小孩點呀? 我要等埋佢先可以番工? 佢地可以博炒咋,我同老公都無本錢博炒架!!

複式洋房

痴心說話!

首頁

尾頁

跳至