論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

尋晚Tvb新聞報導有團體增取外傭可以外宿,如果外傭增取到外宿之後,下一部好可能係最低工資,大家同吾同意

男爵府

回覆:尋晚Tvb新聞報導有團體增取外傭可以外宿

外宿有咩好處

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我唔贊成外宿,放得假多已經容易學壞,仲出埋去瞓,一陣攪到大肚又或者走咗去秘撈點算。

複式洋房

回覆:HappyDay2008 的帖子

反對!而家D工人都已经咁擇工,唔过夜點凑小朋友,叫佢7點返,10走又話唔人道,又嘈最低工資。你有$比佢出去住,D人浄係諗自己,都唔諗下人。雖然我屋企細,但我唔覺得boarding hse環境好過我屋企?!琴晩見到想打爆電視

大宅

回覆:newgreen 的帖子

我覺得佢哋越來越過分。遲D洗唔洗請好似公務員,五天工作或返一日放二日比佢。佢哋人工是淨袋,我哋要比食住機票比佢。我都想知香港有邊分工有包食住机票,而淨袋3920。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

No way!! 比外傭外宿重容易學壞, 到時佢隨時唔返工(屋企), 如果佢係出面有咩事, 又要我哋d僱主上身, 又要屈我哋賠錢$$$, 梗係唔可以外宿啦!!!

男爵府

這個係外傭爭取居留權的圈套!要反對到底!
果時判佢地無居留權係因為佢地以外傭身分在僱主家中寄宿,不符合「通常居住」定義。
如果比佢地外宿,就會爭取推翻判決,又爭取最低工資。
到時,香港就多左好多印菲人士,佢地不甘於做工人,開始同低下階層爭飯碗。香港人到時無外傭用之餘,仲多左好多菲印永久居民做鄰居,特別是公屋,到時公屋更加不足,社會分裂。不堪設想!

榮盛  你精明  發表於 13-7-27 15:58

男爵府

"希望政府放寬外傭強制宿政策,由傭主支付居住津貼,並規定外傭提供租約作證,令僱傭雙方均得享私人空間" <<<<香港地住劏房都要幾千蚊啦, 我點俾得起居住津貼姐姐呀, 大佬呀, 我公司都冇housing allowance俾我啦.

kimberlybaby  NO WAY  發表於 13-7-26 12:22

大宅

SHOT 左~~ 外宿~痴GA.. 咁不如請本地人...

男爵府

我就快想去李卓人屋企示威

mannam0609  李卓人..真係唯恐香港不亂....叫佢走狗都嫌佢污辱D狗。  發表於 13-7-29 11:58
ching_800322  佢真係想整冧香港!! 唯恐天下不亂!  發表於 13-7-29 11:04

男爵府

littlerabbitmom 發表於 13-7-26 10:08
"希望政府放寬外傭強制宿政策,由傭主支付居住津貼,並規定外傭提供租約作證,令僱傭雙方均得享私人空間" ...

痴X!由傭主支付居住津貼??? 咁都講得出!

同意樓上講,呢個係佢地爭取居港權的圈套!反對外宿!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130726/18349630

D人廢UP博見報
主 賜 平 安

複式洋房

引用:\"希望政府放寬外傭強制宿政策,由傭主支付

原帖由 littlerabbitmom 於 13-07-26 發表
"希望政府放寬外傭強制宿政策,由傭主支付居住津貼,並規定外傭提供租約作證,令僱傭雙方均得享私人空間" ...
如果話我屋企环境唔好要搬出去,比几$先合理?到我租屋比佢住佢又嚴细嚴远.....,到时又出黎投訴唔公平,生活水平差。D公会都唔知搅乜,李生玩政治筹碼,都唔好搅我地小巿民呀!

男爵府

呢D乜野香港人?
自己人打自己人,自己人踩自己人!

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

痴線!

男爵府

越'睇越嬲!有冇游行!通支我!我一定去!反對!反對!反對!反對外宿!

公爵府

引用:尋晚Tvb新聞報導有團體增取外傭可以外宿,

原帖由 kimberlybaby 於 13-07-26 發表
尋晚Tvb新聞報導有團體增取外傭可以外宿,如果外傭增取到外宿之後,下一部好可能係最低工資,大家同吾同意 ...
依家唔可以外宿都有本事大肚,外宿咪死得

男爵府

請問支持外宿個D政黨!DB或D老人家晚上邊個照顧!佢地大肚點算?佢地晚上出去唔知搞乜!白天保吾保正有精神番工!選擇!到時唔係我哋啦!

大宅

見到此新聞勞氣,周澄、職工聯,攪屎棍! 係唔係李卓仁果幫派嘩!!!以加工人越來越八輩,不聽使喚、不怕炒魷魚,不認真工作,沒大沒小了!就那些人一天沒事做幫工人爭取呢樣果樣!唔通所有姐姐訓馬桶?地下?幾個人訓馬桶零星幾個人,要40萬姐姐爭取訓主人房好了!!出去租房子,劏房租金也要兩三千蚊,賓誰買單?!出去住懷孕了又唔炒得!出去做兼職,這家沒做好,趕下家!香港主次顛倒,支持妹仔大過主人婆咩?!遲點叫政府派公屋畀佢地啦!做個工人原來好架勢!看到晨早新聞要砸電視機!!煩死人!

子爵府

唔同意,除非個條件係.......唔加人工,外宿費用自理,甘我地大家都有番少少私人空間都好, 若僱主有需要則必須留宿僱主屋企。否則...

不過話是話,同唔同意都唔到我話事,好似班外傭仲可以話事過僱主添!

首頁

尾頁

跳至