母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

環保接龍勳章

出左世啦, 小冊子終於都出左世, 好感動, 今日仲係母乳餵哺周的開幕禮上台接受左個感謝狀, 真係冇咩上台攞獎的記憶, 所以我今日真係好緊張, 而且有好多人, 我都冇同其他人有咩交流, 好怕羞呀, 如果同fb的你有一面之緣又冇同你打招呼, 先講聲唔好意思, 我本身真係好怕羞的.

同場聽到好多嘉賓, 醫生, 同埋媽媽的分享, 都有d感想想分享.

1. 有個report個結論, 醫生講得好好, 最緊要真係要train醫護人員, 我個人覺得尤其係c+診所的醫生, 真係有太多冇人奶知識.

2. 原來藝員媽媽同大家一樣會面對好多問題, 例如身為醫護人員, 以為生之前已經好了解, 阿b出世都係一團糟, 唔知飽唔飽; 冇地方餵/泵, 佢地仲慘, 好深刻有一句, 千嬅話: 〔係街埋唔到身, 係屋企埋身都驚比人影〕 係呢d壓力之下仲要搵地方泵奶, 星級的佢, d奶都比人歧視, (反而唔知邊隻牛唔知幾時之前擠的奶唔會比人歧視) 仲要話好似人地買魚咁比d冰裝住, 真係好寫實, 佢其中一句真係講得好好, 餵人奶冇分職業, 唔明點解d人覺得藝人唔會餵人奶, 其實係天職.

3. 人奶媽媽用左好多心機演左個劇, 亦好進取希望同政府反映, 同場嘉賓亦有相同反映, 香港的母乳支援真係超落後, 其實除左配套, 公眾對母乳概念真係好弱.

4. 今日出席原本諗住單拖, 點知個多咀細妹講左比阿媽知, 佢一直係簡單複雜化的人, 又咩都同人講, 我餵住人奶有左呢件事超多人知, 我妹的朋友仲話返比我妹知, 真係暈, 人怕出名豬怕肥, 我唔想成為同村師奶的話題, 我怕佢會誤會誇大左, d人發現唔係事實又怕會之之尋, 所以都幾驚佢知. 佢同我講話好想去好想去, 我已經昆左佢話只係去社區會堂攞張野, 唔係獎(重覆一百次), 好求其, 冇咩特別, (其實自己緊張到爆炸),咁起初話就算求其都好想陪我去, 咁佢又要湊孫, 最後都說服左佢唔好o黎. 然後第二日收到主辦單位問我有幾多人出席的email, 未覆之際, 學校打o黎話小葵做左優異生, 畢業禮會上台攞獎, 問我去唔去, 我即刻話去, 攞假都去, 雖然知道都係分豬肉獎, 但係都叫人生第一次. 收左線我就諗起媽咪, 我突然明白左佢的心情, 於是我再幫佢安排下, 放左d孫係我屋企, 辛苦老公同奶奶湊埋幾個鐘, 之後一齊食野, 今日都幾開心. 我諗佢都幾開心. 另外, 而家心裡就希望唔會成為話題, 亦希望佢唔會誇張左啦.

Glad  可在此網址瀏覽及下載: http://www.breastfeeding.org.hk/sites/default/files/grass_comic_2013  發表於 14-6-12 12:03

禁止訪問

回覆:漫畫小冊子出左世啦

大宅

引用:出左世啦,+小冊子終於都出左世,+好感動,+今

原帖由 於 13-07-27 發表
出左世啦, 小冊子終於都出左世, 好感動, 今日仲係母乳餵哺周的開幕禮上台接受左個感謝狀, 真係冇咩上台攞 ...
恭喜曬!繼續加油喔

其实我的要求不高,只要幸福一辈子就够了~~~

大宅

大宅

回覆:草 的帖子

恭喜恭喜!你媽媽會以你為榮!同埋睇你Dpost學到好多嘢,我依家正努力追奶中,希望完成我全人奶的心願!就算一日都好

男爵府

好感動,你既努力沒報酬,但係造福人群,恭喜你,係咪緊張過生仔

子爵府

引用:出左世啦,+小冊子終於都出左世,+好感動,+今

原帖由 於 13-07-27 發表
出左世啦, 小冊子終於都出左世, 好感動, 今日仲係母乳餵哺周的開幕禮上台接受左個感謝狀, 真係冇咩上台攞 ...
好野呀! 恭喜你. 你媽媽以你為榮係應該架! 你既漫畫真係幫到唔少人, 肯定真係幫到我好多, 你令呢個世界多左個因食人奶大既健康快樂b. 小冊子係咪只得健康院先有得拎架? 我都好想有一本呀. 但我住外國冇份. 睇下可唔可以叫人幫我拎.

伯爵府

環保接龍勳章

THANKS ALL, 健康院應該有得攞掛.

擇自衛生署網站:「我們再加上香港母乳育嬰協會合作出版了一本有趣的漫畫書,分享一位授乳媽媽的親身經驗。漫畫書將於活動當天推出,以及2013年7月底起,於各母嬰健康院及公私營醫院的兒科、婦產科部派發,派完即止。」

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/news/

子爵府

引用:Quote:原帖由+草+於+13-07-27+發表出左世啦

原帖由 大眼的Dog 於 13-07-27 發表
好野呀! 恭喜你. 你媽媽以你為榮係應該架! 你既漫畫真係幫到唔少人, 肯定真係幫到我好多, 你令呢個世界 ...
話時話.不如你d漫畫衝出香港啦. 全世界咁多人奶"落後國家" ,直頭contact世衛做成多種語言人奶小冊子.更可做福全世界既bb喎.

大宅

引用:Quote:原帖由+大眼的Dog+於+13-07-27+發表

話時話.不如你d漫畫衝出香港啦. 全世界咁多人奶"落後國家" ,直頭contact世衛做成多種語言人奶小冊子.更可 ...

大宅

大宅

草,支持您呀!

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

恭喜哂!見到健康院有一定攞返本
&多謝分享今日既活動比我地知,講得好詳細呀

大宅

大宅

畀面勳章

阿草,我同c6睇完你之前嘅漫畫先令到我發奮一路餵落去,直到今時今日,我囡囡9個月仲係全人奶。

大宅

謝謝分享呀~~

別墅

多謝草!

大宅

多謝你

大宅

引用:Quote:原帖由+大眼的Dog+於+13-07-27+發表

話時話.不如你d漫畫衝出香港啦. 全世界咁多人奶"落後國家" ,直頭contact世衛做成多種語言人奶小冊子.更可 ...
Good idea

其实我的要求不高,只要幸福一辈子就够了~~~

複式洋房

等我下次去健康院果陣都拎返本先

支持!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊