在職全職

跳至

首頁
23456...99

尾頁

子爵府

Re: 請我一起同世界各地媽咪分享異居海外的心聲 part 4

kathy

哦~~您又係打吾到中文呀??嘩~~~4個鐘來會呀,我都頂吾順呀,不過我成日覺得日本d小朋友好乖架唶。

不過您係日本都近丫,可以時不時返下黎,好過歐州c 奶喇。

喂~~~各位,

您地諗到幾時同大食媽咪接風未呀?佢應該飛緊架喇。。今晚應該到架喇。。

子爵府

Re: 請我一起同世界各地媽咪分享異居海外的心聲 part 4

kathy

係呀,男人呢家野,我諗真係冇分國藉,膚色架,一樣係咁衰,又婆媽。。 我每次講親佢d野都講吾完架。 :-(

喂~~不過您吾記得喇,您係香港人黎加麻,吾係日本女人,吾洗好似佢地咁,我都話,好彩我係香港女人唶,我成日鬧我老
公,鬧吾聽就 不過佢衣然係咁衰,每次鬧完,我發完皮4,佢都係好2、3日架咋,佢仲冇記性過我呀。。

我都吾高架,我個仔又係頭大,佢由頭到尾個頭都冇落過去,我開刀架,不過佢冇您個仔咁勁,佢有3.58kg.

大宅

kathy,
我打緊日本仔...工, 不過就嚟冇得做喇!
我打左十幾年日本仔工, 都知佢地d怪文化, 佢地日日OT, O完都唔捨得返屋企, 仲要去蒲巴, 吹水, 要整到夜一夜至返, 話如果俾人見到唔夠夜返個老婆就俾人笑個老公冇出色, 咁早收工返屋企喎...真係CHISIN!!!
聽完你講, 都興幸當初飛左個架仔啫!
你媽媽同我老媽子都有得fight呀吓! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

大宅

winnieyiu 寫道:
jovababy

咁咪岩囉,第日vv 同Karen 個大女唱歌,Owyn 跳舞囉。。 :mrgreen: :mrgreen:

winnie,
哈哈...我驚佢地兩個女仔唔係爭仔係爭mic咋, 尤其是一齊去唱K果陣~~~ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

珍珠宮

JOVABABY,

吓~!!為咩唔做呢份工????

COOLKATHY,

HI~!!!!WELLCOME

WINNIE,

係喎, 約大食出來食飯啦~!!!! 我要不停提自己EVERYDAY有咩做, 我而家好無記性。

慘啦.....咁快就老人痴呆。
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

小詠

吾緊要啦,下次醍您,我又係,果陣生完,真係咩野都吾記得,要囉本薄寫低架。。。

大宅

小詠,
我都想我有咁大個鼻劈炮唔撈呀! 至弊冇咁嘅'吉屎'呢~
係dept要搬返大陸呀, 所以咪等炒囉! :-(

男爵府

jovababy,
多謝晒你咁祥細既回話!

Kathy,
我都覺得4hrs travelling 係好長既時間, 有冇打算自組playgroup? 找些附近既小朋友一齋辦, 會唔會可行呢?

Karen,
原來我地係同年齡架 (saw it from another topic). 你有冇打算幾時返HK 旅行呢?

男爵府

AKLAMY,
用塞肛退燒药同口服, 最大分別在於小朋友有冇嘔吐同佢神志嘅清醒度.. 如小朋友一食口服药就嘔, even 38.5C / over 101.3F 都可以用塞肛藥呢..
至於肛探計 for under 6, is a must! as Jovebaby 話..用電子探熱針就ok.. 用時先按著, 放入vaseline, 作潤滑, 之後放入肛門.. cover到所有銀色嘅針頭.. 好似健康院時姑娘咁.. 之後等探熱針 "dodo"聲響就ok...

CoolKathy,
你係No. 1 JP 媽咪呢.. 我due date 1月6日啊! 你2月幾號生呀?? 請問你介唔介意寄張日文嘅 baby welcome card俾我小肥bear呀?? 街買嘅就good fit 架喇.
我生Amanda, (3.33kg/7lb 5oz) natural birth, 佢頭太大.. OB唔止剪一刀, finally 要剪多一刀.. Amanda至出到.. 我要縫好多針呢.. OB都話巳expected Amanda個頭大, 但冇expect到佢個頭真係大成咁..
今胎.. OB話 小肥bear仲大份過Amanda家姐, 我都冇眼睇.. 我會1st choice Natural birth, as 肥bear老公做剪臍帶.. if 真係生唔到, 至2nd choice-- C-section咯!!
你pm 我, 你個地址吖... 等我prepare 你B仔嘅baby shower..

Twingirls,
街買嘅baby welcome card就 ok la.. 英國緊係寫英文架喇!

jovebaby,
至開心 vv 返學仔開心 ^o^.. 其實嬰園姑娘又好心機, 亞姐又鐘意小朋友, 又有小朋友同vv玩, 又有嘢學, 餐餐食物唔同style, 又有營養.. 呢啲係屋企, 我哋點做都俾唔到佢架.. 你老公安心啲未? 我知佢唔多鐘意vv返嬰院as vv太細..
P.S... 咁我.諗. 我似肥田咯.. 145lbs.. heehee.. thanks!!

winnie,
你太客氣.. 你係我buddy嚟架.. 我哋冇數計架! Amanda係owyn家姐, 小肥bear係owyn細佬呀!

各位靚C奶..
邊位未有我地址呀??

hoyinma,
快預產期, 你出入要小心.. 唔好俾隻C烏鴉激親.. 我收到催奶茶(herbal tea) 喇.. 我返埋thanksgiving, this thursday night就on maternity leave, 到時可以去prepare hoyin's 妹妹個baby shower la..

yanniko,
係呀.. 放牙膠.. teething ring 入雪櫃2hours 凍一凍( 唔係freezer), 再俾yanniko 咬.. 可以relief discomfort!

大宅

AMY,
唔記得提你, 要用vaseline針頭至插入肛門呀~

NILLIE,
我想問吓"有個BB"{我唔可以開名呀, 上次同亞媽講吓jama, 佢就腸胃炎喇...怕怕~}, 食開7-8安奶1餐, 突然臨瞓餐奶要食12安!!! 其實可能仲可以食多d, 只不過我開第2轉時只開4安, 開多d佢可能照食, 我覺得太多喇, even佢食完仲話要, 我都唔俾佢囉, 食完第2轉佢飽d就唔會好扭再要嘅~~~咁食法有冇問題架?

大宅

各位海外LAN C9,

我見NILLIE想要不同地方不同語言嘅咭咭, 呢個idea好好呢!!! 而且舊年有LONELYHEART由FINLAND寄嚟嘅X'MAS CARD, 真係好鬼開心呀!!!
不如我地今年每人都分別寄俾大家嘅小朋友吖, 1個family嘅小朋友1張卡, 用唔同嘅方言, 大家話好唔好呀? 好想第時可以攞"叠"卡出嚟逐張同亞女講係邊個邊個姨姨喺邊度邊度寄俾佢嘅, 一定好開心啫!!!

男爵府

Monogram,
唉!! 仲未諗到呀.. 個個名都唔多啱心水.. 好頭痕呢..
有冇好idea.. 英文名.. 小肥bear出世第二日, 英文名 (first name)要ready for出世紙.. 之後至補 middle name 咯! 中文名.. 唉! 仲麻煩.. 留番爸爸媽咪返香港去中環揾黃金台同佢改算喇, 反正Amanda 中文名 雅汶都係 黃金台同佢改嘅!

大宅

NILLIE,

好同意你嘅講法呀, 我就係想多D小朋友 & 有經驗嘅老師同VV玩, 喺屋企, 唔好話係婆婆湊啦, 就算自己湊, 我都冇咁好耐性同佢玩呀, 仲有食物方面, 我就直情想佢喺學校食埋晚飯至走添, 好多同學仔都係咁架, 不過我唔想每月再加2hours延展服務收費, 而且VV都唔係開始左好耐, 所以我冇俾佢喺學校食dinner囉~
但有個消息要同大家講吓, 我已submit左退學信, 事關我個部門會搬去大陸{未firm實幾時, 大概明年3月}, 北角就唔再方便我喇, 而且我隻烏鴉好想返去新加坡, 而且VV可以喺果邊讀書我地就唔洗擔心佢喺HK讀讀吓先返過去會遇到好多阻滯, 佢話冇一早返去都係因為大家都有份收入穩定嘅工作, 唔捨得走啫~ VV會返埋12月就退學, 因為每個月4仟6百幾好甘呀, 我願意付出呢個代價係因為嬰園BB有優先入N1嘅權利, 而家既然VV已唔會喺果隻讀N1, 所以咪早d退學囉....婆婆會湊番, 所以我又要擔心VV嘅膳食問題喇, 你知嘛, VV休假期間, 婆婆只係1次過煮3碗爛飯份量, 分3晚食, daytime就只係食奶, 食4餐奶, 我真係

男爵府

haha... Jovebaby,
你知唔知嗰個唔講得名嘅BB.. 佢個住new york 嘅A字頭姐姐睡前要食枝13oz 奶至瞓得著

小妹妹唔飽.. 又太exciting, 又想瞓但又瞓唔著.. 咪摟媽咪開多4oz 奶咯!!
如果你唔想B女睡前食12oz 奶, 你可以睡前叫 "人哋媽咪" 偷鷄加一湯匙嘅rice cereal 落8oz奶, 加熱搖勻嚟俾 "人哋B女"飲.. B女飽肚啲.. 會易入睡啲同瞓酣啲..

大宅

NILLIE,
加RICE CEREAL呀? 等我叫"人地媽咪"試吓先! {不過會唔會仲肥過食12安奶架?}
吓? 英文名要喺BB出世第2日就決定? 急住做咩嘢呀?

男爵府

jovababy and Nillie,
Thanks for all the information...very useful.

又想請問你地既小朋友會唔會打流感針呢? 唉~~~我覺得HK 有好多針打呀, 我想盡量唔打咁多, 因為好似好慘咁~~~

大宅

大食媽咪 & 各位滯港LAN女,
大食你到步未呀? 你係咪27號打後都"得閒"呀? 咁大家有冇咩嘢IDEA/SUGGESTION呀? FRIDAY NIGHT DINNER{主要係mami出嚟傾吓}定係SAT/SUN帶埋烏鴉怪獸一齊出嚟呀? 要BOOK位架喇!!![size=xx-large] 快~快~快
大食, 我PM我個手提你啦!

大宅

AMY,
你信NILLIE d info好d呀, 佢話晒係pro吖嘛, 好多時我都係問佢架, 佢好勁!!!
流感針要打, $1xx-$200/支, 尤其是有返kinder嘅小朋友就更加要打~

男爵府

jovebaby,
3碗爛飯, 4枝奶?? 唔夠營養架!! 我明你點解而家vv返學仔, 你仲放心啲..

Coolkathy, jovebaby,
講現實.. 我媽咪同各位"百有".. 有過之而冇不及.. 返香港玩, 未見亞媽先打80大板.. 買鑽石手鏈/ 美金"責"袋... otherwise, 日日黑面都似...

大宅

NILLIE,
係1日1碗爛飯仔, 4餐奶!!! 你明呢.... 我諗遲d VV唔洗返學我要辛苦d準備多d有營養嘅小食放喺屋企俾佢醫肚至得喇...
{講現實.. 我媽咪同各位"百有".. 有過之而冇不及.. 返香港玩, 未見亞媽先打80大板.. 買鑽石手鏈/ 美金"責"袋... otherwise, 日日黑面都似...}
我亞媽都係一樣啦, 黑面係佢[size=large]強項, 唔同嘅係我買唔起名貴喇俾佢囉, CASH? 有咪俾多少少囉, 冇都冇辦法俾架~

首頁
23456...99

尾頁

跳至