母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我前晚發燒, 食了退燒药已經退晒燒,點知尋晚半夜發現手上出了紅點, 痕痕地, 嘴生了幾粒飛"知,"
今朝睇醫生, 醫生話係手足囗,
他曾提議我停餵以免傳染BB,
但我話我BB習慣埋身食奶,
佢叫我戴手套口罩餵

我泵出來太少奶 泵3-4次先夠一餐,
但我有冰奶,
我驚突然唔埋身bb會喊到拆天, 成個星期唔埋身佢又或者會戎奶,
我想餵到兩歲, 而家先16個月,
我仲埋唔埋身呀?
點算呀?

大宅

回覆:媽媽有手足口病

呢個病好高傳染性,小心自己既水口同大便,有好多病毒架,媽媽中招好大機會傳比家人,何況係bb...你一定要做任何野之前都用消毒梘液洗手,戴口罩,仲要唔好同bb同房瞓覺。埋身餵你自己衡量,如果係我我會繼續埋。

伯爵府

手足口暫時吾好餵BB, 萬一BB感染到便陰公, 到時吾肯食奶呀
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

大宅

amypunwm 發表於 13-7-29 13:46
我前晚發燒, 食了退燒药已經退晒燒,點知尋晚半夜發現手上出了紅點, 痕痕地, 嘴生了幾粒飛"知,"
今朝睇醫生, ...

最後你係點餵呀? 我同我BB 早兩日接觸到患左病既姨甥女, 對左成大半日... (因為係之後先知佢係手足口, 之前醫生話佢扁桃腺炎)
我又係好似係咁一直埋身餵, 好擔心

大宅

我最後有埋身, 早晚各一次, BB半夜喊醒都有餵, 其他時間泵2-3次,
當時奶量减半, 好返又正常返.

我每次餵奶前換一套乾淨長袖衫褲, 着新襪, 帶浴帽,
帶即棄膠手套
好誇張.

我keep住用漱囗水long囗,
兩日後無晒喉嚨痛,
個人好精神,
曰日用漂白水抹屋,
除了餵奶不接觸BB
在家也戴手套,
,

用紙巾墊住先掂嘢
掂過d嘢用火酒噴,

我一個星期好返, 全家都無事無被傳染,

你也不用太擔心

大宅

mira1218 發表於 13-8-27 14:54
最後你係點餵呀? 我同我BB 早兩日接觸到患左病既姨甥女, 對左成大半日... (因為係之後先知佢係手足口, 之 ...
或者你們抵抗力好, 無事呢, 不用擔心,
我BB都試過手足口, 都ok精神

大宅

amypunwm 發表於 13-8-27 22:00
我最後有埋身, 早晚各一次, BB半夜喊醒都有餵, 其他時間泵2-3次,
當時奶量减半, 好返又正常返.
多謝你呀, 我個b 得4個幾月ja.. 仲食到6餐-8餐, 佢唔食樽, 所以... 唉... 希望冇事啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊