自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

P1功課執書包應否由孩子自己全權處理?

囝囝上P1後, 功課和執書包都是老公同我督促, 他不會自動自覺, 爸爸認為他太依賴,沒責任心, 所以這星期以來, 要囝囝
自己做功課執書包, 不幫他檢查.
我真的很"孟"! 完全放手, 對小一生是否太過?
自己要上班,放工要做家務, 沒有太多時間. 老公不理, 難道我又不理? 自己真的做唔出. 很不開心沒人和自己分擔.
如果是你會怎處理?

複式洋房

Re: P1功課執書包應否由孩子自己全權處理?

如果是我應該會叫小朋友自己執書包稍後自己會再幫小朋友檢查一下有無執錯,因呢個年齡小朋友比較大意
或者當小朋友自己親手執好書後父母讚美下佢,我睇過某類型書都有講過

珍珠宮

畀面勳章

我會要佢自己執書包. 初初執完書包我會o係佢面前拎番哂d書出黎點過睇下有冇漏, 順便要佢放得整齊 (因為佢通常大小不分"倒"哂入書包).

跟住我就唔會o係佢面前點書, 等佢瞓左至點. 如果佢冇放落書包, 我會拎本書放table, 第二朝問番佢.

而家小二喇, 基本上佢自己執書包, 我只係間唔中點下, 佢冇帶書後果自負.

琥珀宮

小一上學期會執漏,到左下學期佢自理,亦唔會查佢有冇帶漏書或功課,但時有意外發生,都死忍。上到小二之後,完全冇問題,佢自動自覺攪掂。唔勞其筋骨,邊可以接受到大任?

大宅

我都認為初初要佢自己執,然後再幫佢檢查多一次,因為一定執漏的。到現在她已自己執(小一),不需再睇了!但是手冊家課間中會寫漏,真頭痛

大宅

好媽媽勳章

贊成

民房

siuyufung 寫道:
我都認為初初要佢自己執,然後再幫佢檢查多一次,因為一定執漏的。到現在她已自己執(小一),不需再睇了!但是手冊家課間中會寫漏,真頭痛

我同意,因為係時候訓練下佢啦

男爵府

我仔小一,開學至今都係自己執.我會喺佢唔知時check吓有無miss,如果miss我會問佢有無野未執,d咩咩咩執咗未呀!!
有miss老師寫手冊,返黎佢會自己負責任!!!!

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

小一要佢自己執完後我再CHECK一次,
小二佢自己執, 間唔中CHECK下,
小三後唔理, 佢自己執。
我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

大宅

agree

男爵府

BB200200 寫道:
小一要佢自己執完後我再CHECK一次,
小二佢自己執, 間唔中CHECK下,
小三後唔理, 佢自己執。

水晶宮

我由小一開學要佢自己執, 初初幾次執完後我再check,冇問題之後直至現在P.3都係佢自己執, so far 都ok.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

別墅

最重要你同你老公傾下,因如果你們行動不一,個小朋友會睇到二2個不同的要求就好難教。

子爵府

好媽媽勳章

ahanghangma

我個女現在讀小一, 正式上學頭一星期佢執後我會幫佢 check, 之後就再冇幫佢 check 啦, 咁到現在為止佢執書包都冇問題, 放手比佢地啦, 佢地做到嫁, 如果唔係, 佢地只會更加倚賴你嫁啦

別墅

我仔仔小一開學期間, 我一邊教佢睇時間表, 一邊叫佢自己拾書放入書包, 現在每天他都是自己拾書包, 佢又好喜歡這樣做...
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

子爵府

k3時已叫女女自己執書包,當時1日1科,好簡單,主要培養佢既自理及責任感.
現在小一,都係佢自己執,咪叫佢睇住時間表執書囉!
如果怕佢執漏,可以等佢瞓咗後幫佢檢查一下,唔好當佢面話佢,然後第二日再同佢講番.
偶然俾佢撞下板,我又覺得冇所謂.

首頁

尾頁

跳至