論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱生完bb 奶奶就請咗個工人來幫我地手(唔同奶奶同住)
工人第一日慣性勤力有規矩
第二日就....
1. 下昼六點我係度餵阿b 佢就坐係地下挨住沙發睇電視 仲同我講呢套野重播 佢以前睇過
其實我覺得你做曬野 休息下ok...
但阿b飲飲下奶喊 我自然就燥d 但你既然若無其事咁睇電視....
2.本身同老公係度睇電視 我餵緊阿b 廣告時間老公去咗廁所
之後姐姐直情坐落梳發度睇電視 搞到我老公返咗入房
(老公以為工人幫緊我手)但其實工人係度睇電視 阿b喊就望下阿b 根本冇幫我氹下阿b
3.我餵完奶叫工人幫我抱下 氹阿b訓 我就離開咗梳發
之後佢直情擺埋腳上梳發 90度橫住咁坐!
見到我都完全冇縮腳 成張梳發佢既!

因為工人係order奶奶 我又要佢幫手湊阿b 所以盡量客氣
所以我都冇點要求佢 但又好唔爽
同奶奶打小報告 又驚工人唔妥我 對我阿b唔好
help me!!!

大宅

Day 2返工已經咁,有排你受。
咁你咪同你工人講,奶奶都係因為唔想自已咁辛苦所以先請你湊bb。
如果你湊得唔好,咩都要我做返晒咁我要你黎做咩。
我會自已湊返唔需要你幫手 (即係叫佢返歸)

都係果句啦。一開始對佢鬆,以後好難對佢嚴。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

回覆 Suf1 的帖子

agree with other mum.
Tell you maid what you expected.
If she can do so, I dont think you can bear for long.
Tell you maid, cannot watch TV as work. Even you in office, you cannot see TV la.

大宅

回覆 joycelee8888 的帖子

佢連掃風都唔識 淨係識坐係梳發度邊有工人坐梳發ga?!如果抱住阿b就可以 但佢冇啊嘛!!

點同佢講好呢?好怕尷尬

大宅

回覆 Kbbs 的帖子

I don't know how to say....she always sit sit sit sit!!!!!!Sit behide me!!!
Shit!!!!!!

大宅

邊有工人敢坐沙發?
連餐枱座位都5敢坐!
有次工人坐左客人座椅,我成張搬走,睇佢點坐!?

當然,我有另備座椅俾佢,等佢知自己位置。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

回覆 Suf1 的帖子

just tell her. No need to 兇佢, 心平氣和同佢講道理。 話佢知what do you expect her behavious, what cannot do. "One spoon shit and one spoon sugar"... Tell her you also want her to work longer and work happier her. (that means you will fire her if she not meet your expectation)

and, on the other hand, tell you 99 what she does. If 99 knows the maid does not handle the baby well, I don't think she will keept the maid la.

大宅

有次99見佢成日想坐,99都忍5住“請“佢坐sofa,搞到佢知死,5敢成日嗌“坐“!
老實一句,佢做好全屋野,何止坐,返房都得!
但現實係,野又未做好,飯就識食,成日偷懶!

大宅

回覆:新工人

你姐姐知道套戲重播,即係唔係第一次做工人啦!
我請咁多個工人,都只有一個唔識規矩坐梳化,但佢係第一次出門,話咗規矩佢知後都唔敢再坐。
所以你見姐姐做得唔啱都唔出聲,佢就會变本加厲!一定唔可以尤佢呀!

男爵府

樓主要出聲, 否則受苦只係你

大宅

回覆 nanayi 的帖子

我驚佢條氣唔順 對我個仔唔好啊

大宅

回覆 BabyMJ 的帖子

要點開口好?我好驚尷尬 出唔到聲

大宅

回覆 CHIHIMNAM 的帖子

但我唔知講好佢坐都算啦 仲坐得咁樣衰 隻腳平擺係度 好似訓咁 成張凳都係佢既

大宅

回覆:Suf1 的帖子

有咩咁尷尬?唔係叫你狂丙佢,而係平心靜氣講:梳化係屋主同客人坐嘅 ,除非要佢坐梳化照顧小朋友(例如餵奶)。

大宅

回覆:Suf1 的帖子

再唔係做個比喻: 公司職員會唔會無啦啦坐响老闆個位?就算老闆唔响公司都唔得啦!

男爵府

Suf1 發表於 13-7-31 14:21
回覆 nanayi 的帖子

我驚佢條氣唔順 對我個仔唔好啊

佢第二日已經做成咁,你連叫佢做正常野都驚,又唔敢講,點繼續用呢位姐姐呀 

大宅

如果你唔想當面話佢。咁咪一見到佢坐梳化/睇電視/任何hea嘅時候叫佢做其他野。例如叫佢由頭換過bb牀笠,洗過奶樽。。。等等。
總之唔好比佢有空閒時閒。
久而久之。佢就會知道冇時間坐係度架啦。

大宅

回覆 joycelee8888 的帖子

但其實佢又幾勤力既...

大宅

回覆 littlerabbitmom 的帖子

咁我以為可以融洽d... 唔想太賓主或者佢做得唔開心
有時又真係覺得佢地幾可憐.....

水晶宮

真係唔知100個工人有無1個係掂嘅....唉 !!

首頁

尾頁

跳至