夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

如果有一個男人, 他不用你做家務, 放假的日子, 洗衫買餸煮飯一腳踢。 但他脾氣很大, 動不動就發脾氣, 雖然不會打你, 但會比臉色你睇, 不懂溝通, 不懂與人相處; 愚孝 (為了媽媽, 曾經提出離婚, 只係我唔想有破碎家庭); 對倆個仔都唔好, 唔會同佢哋玩, 只會鬧同打, 他們很怕他; 對娘家不好, 連稱呼我的父母也懶。 與我日吵夜吵, 甚至在倆仔面前也與我吵的情況下, 我搬回了娘家住。 就在這時, 我身邊出現一位第三者, 雖然第三者對我很好, 他未婚也沒有女朋友, 但他比我年輕, 我知與他一起是沒有將來的。 但我仍是控制不了自己而與第三者發展了, 更比那男人撞破了。 在這事情上我是有不對的, 所以亦與第三者終止了。

這個男人親眼目睹此事後很嬲, 嬲到把我有第三者的事四處張揚 (他的朋友, 家人, 我的朋友, 家人也知此事), 他經常借故搵我, 但每次通電時必重提此事, 動不動就說不想舊事重提, 但永遠也掛在口唇邊。 他說他很愛我, 很想我回他身邊, 但同時他也對我說一些很難聽的說話來蹊落我, 對我冷嘲熱諷。

如果他放不下我, 想我重回他身邊, 應當無事發生過, 又或者不再提起此事, 可是他做不到。 在他仍然記住此事的情況下, 我若回頭, 我的日子將會比從前更苦, 因為在他的角度, 他沒有錯, 錯在我出軌。

我不知, 我應該回頭還是向單親的路繼續行!! 有緣看到此帖的人, 可否給我意見?

bettylam  吾回頭,係頭也不回^)^  發表於 13-8-2 21:20

大宅

回覆:矛盾中!

回頭痛苦一世,為何要難為自己及仔仔呢?

大宅

我覺得分開會比較好, 你o既情況同我朋友之前情況好相似, 我朋友c6 又係脾氣好臭, 好大男人, 結婚後成日吵架, 之後我朋友忍唔住要同佢分開, 但男o既又話有幾愛, 但就成日因小時兩個又再吵架, 個男o既仲好成功令我朋友o既家人都幫手叫我朋友同佢復合, 但一齊時又會比說話我朋友聽令佢難受, 最後我朋友堅決分開, 依家分開左幾年, 我個朋友亦搵到新男友, 但佢前夫仲死心不息, 仲話好愛佢, 想一齊返, 但就周圍同人講佢地已經離左婚, 一時又話我朋友出面溝仔唔返屋企, 若果個男人係愛你, 又點會令你唔開心呢, 我估佢都係唔甘心先想同返你一齊....

男爵府

BK Milk勳章

引用:如果有一個男人,+他不用你做家務,+放假的日

原帖由 jelly-pig 於 13-08-02 發表
如果有一個男人, 他不用你做家務, 放假的日子, 洗衫買餸煮飯一腳踢。 但他脾氣很大, 動不動就發脾氣, 雖然 ...
佢又唔係對你特別好,梗係唔好番轉頭啦。男人超小氣,佢一定提住件事到永遠架。因為佢以為咁樣做,你會歉疚,會服從佢。
既然事情已發生,或者係俾你一個新機會離開。

jelly-pig  要是回頭, 我一定會因為歉疚而比從前更加服從佢, 多謝你提醒呀!  發表於 13-8-2 17:18

又放假!!!

子爵府

BK Milk勳章

回覆:jelly-pig 的帖子

佢響你心目中既“優點”,好似只係唔洗你做家務/煮飯,如果係咁,揾個鐘點都可以代替啦。

佢真係一D其他優點都冇?如果你係咁覺得,就唔洗繼續。

你出軌,係你唔啱,比佢話你都預左唔怪得佢,佢都要發洩下ga !
當然佢想你回頭, 就唔應該成日提番起。

我覺得你問下自己仲愛唔愛佢?仲想唔想留在佢身邊?是否能接受佢的缺點?

jelly-pig  不愛!  已吵到沒有感情!  發表於 13-8-2 17:21

瑪瑙宮

除了做家務, 洗衫買餸煮飯佢都比唔到其他野您, 回頭就是從前的局面, 同以前一樣, 如果是可以接受的, 之前您就不會離開了.

jelly-pig  嗯!  沒錯!  發表於 13-8-2 17:15

大宅

離婚啦

假如佢一世都提住,你兩個一世都唔會開心

你出軌俾佢怨你係正常既,做錯左就預左要俾人鬧,無得要求人地一定要收口當無事發生,因為發生左就係發生左,你始終傷害過你老公。

不過你可以選擇以後一個人同仔仔開心過日子,又或者選擇返佢身邊繼續互相折磨到老。

就算佢好愛你,但佢都原諒唔到你,呢點相信你好明白。

複式洋房

不應回頭了, 他只時不甘心你曾經對他不起, 若你再跟他一起, 只會讓他有機會令你難受, 何必呢? 不如從新生活, 也許會找到一位對你和兒子都好的伴侶呢!

加油!!

jelly-pig  你說得很有道理, 多謝你呀!  但我覺得現階段的我, 已沒有膽量再愛了。  發表於 13-8-2 17:08

別墅

ping329 發表於 13-8-2 15:48
回頭痛苦一世,為何要難為自己及仔仔呢?

唉! 我想我是自找麻煩

別墅

carmenjames 發表於 13-8-2 15:52
我覺得分開會比較好, 你o既情況同我朋友之前情況好相似, 我朋友c6 又係脾氣好臭, 好大男人, 結婚後成日吵架 ...
的確好似呀! 他也有叫我的家人勸我的, 我也預料到回頭的話, 會行你朋友的路。 我真的不明白, 為何想我回頭, 但又不斷傷害我, 同時又口口聲聲說仍然愛我。 我是不甘心, 同時也接受不了現實。

別墅

nicoocin 發表於 13-8-2 16:39
離婚啦

假如佢一世都提住,你兩個一世都唔會開心
對呀! 若他不要求我回頭, 他要怎麼說我也必須接受。 可是他想我回頭, 但不斷舊事重提, 又叫我給他時間去淡忘, 他需要多久的時間無人知!

他說原諒我, 但原諒我的下一步又是舊事重提, 以及更多的猜疑, 零信任。 所以回頭的路比單親路更難行。

大宅

jelly-pig 發表於 13-8-2 17:14
對呀! 若他不要求我回頭, 他要怎麼說我也必須接受。 可是他想我回頭, 但不斷舊事重提, 又叫我給他時間去 ...
不如先分開,到佢真係淡忘到先考慮復合啦

到時既前題係你仲有幾愛佢

翡翠宮

梗係分開啦, 件事搞到要幾爛有幾爛, 我完全可以預計同想像到你地復合之後佢會日講夜講你出軌既事.
你真係嫌命長

大宅

依你所講,佢既優點只有唔洗你做家務...
咁你不如請個工人算... 至少工人唔會面色你睇,亦唔會鬧或者打你既小朋友先...
我覺得寧願繼續單身... 難得甩咗身,何必又走返轉頭... 到時你真係唔知怨邊個...

jelly-pig    發表於 13-8-2 17:55

男爵府

好媽媽勳章

佢有冇一啲實際行動係睇到佢對你既愛架?除左做家務之外。。

jelly-pig  沒有!  發表於 13-8-2 17:54

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

不應回頭了, 如你回頭就是俾位佢報復, 無必要

伯爵府

暫時唔好一齊住先!

男爵府

已經單親了,為何要再回頭,佢唱衰你,你有第三者的原因他了解嗎?算啦。

大宅

分開會好d.對大家都好

無論我此時是如何的徬徨迷茫,最終,我都要過上自己想要的生活。

大宅

回覆 jelly-pig 的帖子

如果是我就不會回頭~~~根本看不到前路~~~~

首頁

尾頁

跳至