婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

同99住離家會鎖房門嗎? 99來了我家住,我自小已習慣離家會關上房門,c6同佢媽講過不要入我們房…… 但99在我們不在家時會入我們房,摺晒我地出門口前收入房d衫(包括底底……)。未同住時,佢也曾經開我d櫃桶然後指示我d櫃桶要放咩,又曾經開我被袋睇見我冚自己的被就問點解唔冚佢買果張…… 我覺得冇晒私癮呀…… 連底底都比佢掂過晒…… 係咪同99住就係咁?講過幾次都冇用,除了鎖門,有什麼方法可以keep返自己的私癮?定係我太敏感呢?

大宅

回覆:離家會鎖房門嗎?

鎖硬!!!!我最憎人店我底底

男爵府

你99係監察專員,同我99應該係同事,但你99會落手落腳幫你,我99可能高級啲,齋俾指示我應該點做點做……

伯爵府

引用:同99住離家會鎖房門嗎?+99來了我家住,我

原帖由 正太2011 於 13-08-04 發表
同99住離家會鎖房門嗎? 99來了我家住,我自小已習慣離家會關上房門,c6同佢媽講過不要入我們房…… 但99在 ...
我會照鎖!! 同99講話慣左!

珍珠宮

就算99掂唔掂樓主啲野,
我覺得一齊生活,就應該要有適當嘅私人空間,
因為無論點樣嘅家人,都會各自有養成嘅習慣,或秘密,
私人空間只係最基本嘅互相尊重咋!
咁樓鎖門我覺得係好平常囉!

複式洋房

啲衫收晒入房都走入黎摺!!!? 你出門口時喺間房貼張紙“勿動”咁得唔得呀?

鎖門啦,到時佢發現左咪話不嬲有咁嘅習慣囉

公爵府

同99住離家會鎖房門嗎? 99來了我家住,我自小已習慣離家會關上房門,c6同佢媽講過不要入我們房…… 但99在 ...

大宅

我99都係咁
幫我洗晒3,摺埋,design好點放
我攪到個櫃“冇咁整齊”,佢就會幫我摺過晒,然後話我點解攪到咁亂都忍到
我同c6講過,可唔可以比返d空間我

C6就話有人幫你洗埋,摺埋仲咁多聲氣話唔好

大佬呀,我當果個係你呀媽,唔係工人呀
唔洗咩都幫我做ga

大宅

引用:我99都係咁幫我洗晒3,摺埋,design好點放

原帖由 newmamababa 於 13-08-04 發表
我99都係咁
我攪到個櫃“冇咁整齊”,佢就會幫我摺過晒,然後話我點解攪到 ...
我都係咁話!都唔係要佢做野……

大宅

引用:啲衫收晒入房都走入黎摺!!!?+你出門口

原帖由 q_dolphin722 於 13-08-04 發表
啲衫收晒入房都走入黎摺!!!? 你出門口時喺間房貼張紙“勿動”咁得唔得呀?

鎖門啦,到時佢發現 ...
但過去兩星期都冇鎖開門喎…… 突然鎖會唔會好核突?

大宅

引用:就算99掂唔掂樓主啲野,我覺得一齊生活,就

原帖由 做個靚太 於 13-08-04 發表
就算99掂唔掂樓主啲野,
我覺得一齊生活,就應該要有適當嘅私人空間,
因為無論點樣嘅家人,都會各自有養成 ...
我就係想要私人空間……

大宅

引用:你99係監察專員,同我99應該係同事,但你99

原帖由 careycarey 於 13-08-04 發表
你99係監察專員,同我99應該係同事,但你99會落手落腳幫你,我99可能高級啲,齋俾指示我應該點做點做……

...
監察專員

katherinelum    發表於 13-8-28 13:09
summer629  好攪笑:  發表於 13-8-4 23:17

珍珠宮

newmamababa 發表於 13-8-4 13:34
我99都係咁
我攪到個櫃“冇咁整齊”,佢就會幫我摺過晒,然後話我點解攪到 ...
我都唔中意人地幫我執,因為無論幾亂,我都知我啲野放係邊,
但人地一執完,就算幾整齊,我都搵唔番我啲野,
唔通連自己啲野放係邊都要人地擺布?!
尼啲就係“好心做壞事”

洋房

回覆:正太2011 的帖子

或者系你自己念多左,99只是出于一番好心帮你,如果你突然锁门,99一定会乱念你

katherinelum  agree  發表於 13-8-28 13:09

男爵府

如同住,一定鎖,有時懶,亂亂地都唔想俾人睇到啦

子爵府

佢幫你摺衫仲比你鬧

複式洋房

引用:Quote:原帖由+q_dolphin722+於+13-08-04+發

但過去兩星期都冇鎖開門喎…… 突然鎖會唔會好核突?
如果佢咁坦白問之前冇鎖,俾我就答“不嬲有鎖嘅習慣,早幾日壞左鎖唔到” 大佬,俾人掂過晒最私人嘅房,好不安嘛

大宅

引用:Quote:原帖由+正太2011+於+13-08-04+發表同

原帖由 SMILE_CHINGB 於 13-08-04 發表
佢幫你摺衫仲比你鬧
都冇叫佢摺,冇要佢來做野……
如果我想佢幫我做,佢幫我做完我當然唔會鬧啦!仲會有禮貌咁唔該佢!但佢做左我唔想佢做ge野嘛……

大宅

引用:或者系你自己念多左,99只是出于一番好心帮

原帖由 fong1114 於 13-08-04 發表
或者系你自己念多左,99只是出于一番好心帮你,如果你突然锁门,99一定会乱念你

...
係,以我99性格,佢一定會亂諗野!會唔開心…… 我做抉擇的考慮因素係佢唔開心定我唔開心的影響會大d…

大宅

好睇個人習慣, 如真係唔慣咪鎖門囉.

首頁

尾頁

跳至