自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我是一個抑鬱病人,食藥都有半年以上,e生成日都問我有咩心結打唔開,我始終都答唔出有咩令到我抑鬱!自問我比起好多人都幸福,有個錫我的老公!可愛的仔仔,但唔知點解成日都有把聲叫我去自殺。我感覺我已經去到臨界點,藥引已經埋好,一觸即發!我感覺到抑鬱的可怕!我感覺到生活在大都市的無奈!

子爵府

好媽媽勳章

回覆:你有冇抑鬱?

做多d運動,接觸多d朋友,傾多d,放開自己懷抱

終於有褲着!

男爵府

回覆:淚城堡 的帖子

係咪做野唔開心呀?諗開D啦!
我諗野都好灰,但轉移視線去第二度會好D!幸福的人,千祈不要做儍事,諗起老公同仔仔就冇事架喇。

男爵府

回覆 淚城堡 的帖子

既然知道自己有呢個病,就更加要放鬆心情,得閒上bk傾吓計,支持你!!加油!!

子爵府

記得定時食藥,上多D BK,同多D人分享,唔好收埋收埋

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:淚城堡 的帖子

我有呀。當你心裡感覺唔到滿足,就好易發作。通常都係身體太得閒,你日常工作,唔使點勞動。

不知所謂的乙陸!!!

子爵府

引用:我有呀。當你心裡感覺唔到滿足,就好易發作

原帖由 chowqv 於 13-08-06 發表
我有呀。當你心裡感覺唔到滿足,就好易發作。通常都係身體太得閒,你日常工作,唔使點勞動。

...
之前係有工人嘅ftm!所以非常得閒,得閒到成日亂諗嘢!e家搵咗份工做!又覺得自己融入唔到出面個世界

男爵府

我也是抑鬱症患者,你有冇搵社工輔導呀?

子爵府

引用:我也是抑鬱症患者,你有冇搵社工輔導呀? +

原帖由 catcat2056 於 13-08-06 發表
我也是抑鬱症患者,你有冇搵社工輔導呀?
冇呀!係邊到有呀?

珊瑚宮

引用:我是一個抑鬱病人,食藥都有半年以上,e生

原帖由 淚城堡 於 13-08-06 發表
我是一個抑鬱病人,食藥都有半年以上,e生成日都問我有咩心結打唔開,我始終都答唔出有咩令到我抑鬱!自問我 ...
我媽曾經有外加失眠,好明白你做多啲運動

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

男爵府

引用:Quote:原帖由+catcat2056+於+13-08-06+發表

冇呀!係邊到有呀?
我在YWCA找的

子爵府

陪月勳章

我有,食咗幾年藥,同你一樣好多人都覺得我好幸福,但其實我自己覺得同個老公相處唔到,生活不如意,有時反問自己點先會開心,可能係生完有抑鬱而冇理,搞到咁

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

去下旅行,散下心,想喊就喊個夠,然後,深呼吸。我未至於去到要睇醫生同食藥,但果種感覺,真係好難受,完全唔知做咩,為咩,只係知道好唔開心好唔開心同好多嘢。反反覆覆,已經幾年,最近,真係最近,突然間好似放下一啲嘢咁,成個人鬆咗。為咗愛你的人,你唔可以有事

男爵府

身邊有親人有呢個病,間中覆診我都有問醫生點樣可以防止,so far 我都唔覺佢答到我。但反而非常認同初頭睇佢時講既說話,佢話如果意志控制到呢個就唔係病。既然你唔知有乜原因,不如你唔好執著揾原因,因為可能真係冇,你focus 響薬物治療罷啦,上網見都有好多病人要試薬,你話你已食半年薬,如果未見到太大進展,不如你問下醫生需唔需要𨍭下其他藥。我想講既重點係唔好再鑽牛角尖去搵一個你諗爆頭都諗唔到既原因,不如積極搵隻啱既藥醫好佢。祝早日康復!

公爵府

淚城堡 發表於 13-8-6 23:24
之前係有工人嘅ftm!所以非常得閒,得閒到成日亂諗嘢!e家搵咗份工做!又覺得自己融入唔到出面個世界

...

慢慢就會適應,你要加油呀~得閒搵下朋友,就會好D~

伯爵府

引用:我是一個抑鬱病人,食藥都有半年以上,e生

我是一個抑鬱病人,食藥都有半年以上,e生成日都問我有咩心結打唔開,我始終都答唔出有咩令到我抑鬱!自問我 ...
有人同你講嘢,你有幻聽,一定要同醫生講,佢會開藥比你食,放心,好快會無事。

凡事睇開啲,搵自己有興趣嘅嘢學吓。

子爵府

你肯睇醫生食藥,已經行出好返嘅第一步。做多D運動,呢個病係可以好返架,加油!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+13-08-06+發表我有

...
何必一定要融入外邊既世界?
當然我都唔會知你講"融入"到底係咩程度。但我唔會堅持要同世界同步。就算無咩社交,都可以自得其樂。

不知所謂的乙陸!!!

子爵府

淚城堡 發表於 13-8-6 23:24

...

咁呢個咪就係你心裡面解唔倒嘅結囉,點解答唔倒醫生呢?

首頁

尾頁

跳至