自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

請問你地是否日日帶? 每日都除?會唔會帶住訓覺?

知唔知道如果唔帶幾多個月,個耳洞會埋口?

如有留言,請主動直接PM我, 唔好叫我先PM你.  你PM我, 我多數會覆, 但就好少主動發PM比人

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我個耳窿穿咗十幾廿年,而家唔係成日帶耳環都唔會埋口,
除咗初初穿果幾個月之外,我唔會戴住耳環瞓,驚會刮到。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

前前後後釘左10個耳LONE
有5個無帶成10年都仲戴到耳環

大宅

畀面勳章

回覆:帶耳環的JM 請進

我之前係唔除,但有一次試過瞓醒成粒耳托入咗去,之後瞓就除

伯爵府

引用:Quote:elong+發表於+13-8-15+11:06+要戴金

原帖由 cj712644 於 13-08-15 發表
吓 ? 金耳環, 仲要全隻都係金, 冇石, 果d 款會唔會好 "娘" 呀 ?
少少娘啦.....無計!當戴乜都發炎的時候(真係幾個月keep住發炎,耳珠長期腫住,啲分泌乾左又漿住個耳窿同耳環,晚晚用酒精清洗都照發,腫得太勁又局住除耳環休息,過兩日一消腫又要吉返隻耳環入去(因為驚埋口),因為keep住有分泌漿住耳窿,又要清理同撩返個耳窿出來,好痛苦。

無辦法,唯有戴金,細細地一粒仔或者月亮型都ok,我當年戴月亮仔,一戴真係完全無發過,戴一段時間就除得,因為個窿已穩定(不過我都戴左超過一年才敢除)。

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

日日帶冇除

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

番工戴, 收工番到屋企會除~~~

珍珠宮

cj712644 發表於 13-8-15 11:22
脂耳針, 邊樹有得買 ??
樹脂耳針,要去d賣襪呀、飾物、cheap cheap耳環果d舖頭仔度搵~

cj712644  收到, 唔該晒 ~~  發表於 13-8-15 11:36

珍珠宮

畀面勳章

24小時長帶

大宅

小歪仔 發表於 13-8-15 10:03
硅膠唔同樹脂喎........
我未試過,唔知會唔會敏感~
脂耳針, 邊樹有得買 ??
如有留言,請主動直接PM我, 唔好叫我先PM你.  你PM我, 我多數會覆, 但就好少主動發PM比人

大宅

elong 發表於 13-8-15 11:06
要戴金呀!我就係戴純銀都發炎,之後戴金就完全無發過(全隻都係金,無石,但不清楚是否18k)

...

吓 ? 金耳環, 仲要全隻都係金, 冇石, 果d 款會唔會好 "娘" 呀 ?

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

我20年冇帶,冇埋口。

伯爵府

引用:Quote:elong+發表於+13-8-15+00:11+你係咪

原帖由 cj712644 於 13-08-15 發表
係呀, 我係金鋪買架, 有粒細石果 d 喎, 個托同支針就話係純銀,

帶左之後一隻耳珠有發炎, 另一隻又冇事 ...
要戴金呀!我就係戴純銀都發炎,之後戴金就完全無發過(全隻都係金,無石,但不清楚是否18k)

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

久唔久個戴,日日除,再用火油抹支針同個托

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

blink_blink 發表於 13-8-15 00:27
回覆 小歪仔 的帖子

硅膠唔同樹脂喎........
我未試過,唔知會唔會敏感~

喺街度買樹脂耳針好平架咋,幾蚊有成十支~ 耳環都好平,唔駛去淘寶啦~

另外,屋企老人家教過用茶葉,即係葉果支"棍",因為係天然野,又有殺菌、消炎功效~

大宅

elong 發表於 13-8-15 00:11
你係咪帶金舖果啲?我以前帶乜耳環都發炎腫起,純銀,防敏感都會發,晚晚消毒個耳窿位都發,一發就要除,到 ...

係呀, 我係金鋪買架, 有粒細石果 d 喎, 個托同支針就話係純銀,

帶左之後一隻耳珠有發炎, 另一隻又冇事喎, 都唔知點解

大宅

引用:回覆+小歪仔+的帖子Quote:如果係金屬敏感,

原帖由 blink_blink 於 13-08-15 發表
回覆 小歪仔 的帖子
有冇link ?

大宅

畀面勳章

停左幾年無帶,而家帶返,日帶夜除!想無咁易埋口,頭一兩年keep住帶,常清潔!

大宅

我無帶七八年都無埋口.宜家日曰帶.夜晚都無除.

侯爵府

耳骨日日帶,耳珠果d好少會帶

首頁
12345...7

尾頁

跳至