家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

09年買了西X子洗衣機,11年壞左電路板,上門睇機連換電路板,耍2千大元,剛剛8月又壞電路板,今次決定唔整,本以為明牌會好D,

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

電路板邊有咁易壞呀, 仲要壞2次

333s  電路板 要近千元. 我今年換了.  發表於 13-8-18 12:44

男爵府

每1年維修2次的洗衣機,都是過保養後,等於買新機.

水晶宮

子爵府

回覆:MM2005 的帖子

我以前買金章大眼仔都係咁,用了三四年坏了電腦板兩次,合埋部機都八九千,最後把鬼火,用番曰本機(整體厨房真是没用大眼仔整齐)一直用了八九年

男爵府

熱血勳章

which model nncu?

子爵府

建議買洗衣機過保養之後要買埋個維修服務;幾百蚊計每日都個零銀錢。洗衣機差不多日日都用,點計都抵。
我部舊金章,700轉 5kg衫,超簿機,用左好耐先舊換新,未壞過;部新金章 1000轉 6kg衫,用左3年,頭一年壞左1 次,要返廠整;之後一直用到2+,冇事冇幹~

翡翠宮

我未試過壞電路板, 亦好好彩無咩壤!
其實機面唔好放太多太重既野, 我自己覺得始終壓迫住個蓋同d制唔係咁好!
洗衣時不要太多太迫, 咁會攪到部機超重, 洗衣又唔乾淨又好快壞!

象牙宮

nncu 發表於 13-8-15 12:41
09年買了西X子洗衣機,11年壞左電路板,上門睇機連換電路板,耍2千大元,剛剛8月又壞電路板,今次決定唔整,本以 ...

我和 家人 十家庭 用家電的体驗 名牌/雜牌/中國品牌.
家電几乎 "差不多". 指"基本功能".
廣告多. marketing 做的好. 成本增加. 羊毛自然出在羊身上. 對不?
現時 家電 保養 3年, 表示 產品壽命 3年. . 3年 不坏, bonus. 5年不坏, 自己命好. 好運.
1年坏左. 中伏. 用十年坏. 買新的吧.

洗衣機,11年壞左. 換電路板, 2千大元? 0甘貴?
我花八百多換 電路板. 他用 10min 更換. 下次 低下 維修員傾. 私下更換, 省几百元.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

咁差, 我用豐x都無咁差.

333s  未來家電坏.  我要求"實用" 性 轉國內品牌.  發表於 13-8-19 19:47

翡翠宮

333s 發表於 13-8-18 12:55
我和 家人 十家庭 用家電的体驗 名牌/雜牌/中國品牌.
家電几乎 "差不多". 指"基本功能".
廣告多. ...

大d公司買新機即時比多少少錢就多4,5年保養, 計落好平咋, 我都買左!

333s  也劃算.  發表於 13-8-19 19:45

伯爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:每兩年維修一次的洗衣機,決定放棄..

咁樓主會買咩品牌?

大宅

回覆 iammelonpanna 的帖子

今次買惠X浦,意大利製造,希望耐用D

伯爵府

引用:回覆+iammelonpanna+的帖子今次買惠X浦,意

原帖由 nncu 於 13-08-29 發表

今次買惠X浦,意大利製造,希望耐用D
壞電腦板有咩先兆?會點架?我嗰部洗洗吓停咗,唔知壞乜

因為已過保養期,心思思搵人睇睇先或是直接買過部

大宅

我嗰部兩次都系一開機無返應.

大宅

伯爵府

nncu 發表於 13-8-29 16:25

我有反應不過洗洗吓停咗,又破財了

大宅

回覆:nncu 的帖子

我果部就係意大利惠而蒲,1200轉,8kg,大約4年前買6千幾,頭兩年無事無幹,過左保養唔夠半年就壞電路板,上門加板千四,之後買左兩年保養都係8百幾,果兩年又無乜事,就快完啦,希望有得續保啦。

大宅

天意弄人,往往都是保养期不坏,一过保养就坏!哈哈哈......

男爵府

回覆:每兩年維修一次的洗衣機,決定放棄..

金章我年年買保養,年年都免費維修!!!

首頁

尾頁

跳至