懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經坐左廿日月,心情好差好太壓力,又唔夠訓
我要搵向到爆一爆如果唔係會抑鬱

開頭幾日bb 食好少奶(1安都無)好擔心.每天都好緊張.而家廿日已經食到3-3.5安.但我個人既壓力就已經去到極點.

這兩天嘔了兩次奶,都好多,好似無食過,嚇到我痴根,
9962 要湊另外兩個孫唔得閒,其實佢地已經好忙.99又要煲薑水.又要煮飯買送,慘過做阿4.
62幫手睇住個大孫(3歲)活躍份子,通屋走!!

唔知點解這廿日食親補野就肚柯,好似乜都唔吸收,仲瘦左,又開始驚自已補唔到身體仲差未做mama 時.

這個week 我個胃拿住痛.完全唔知點解,唔係肚柯就胃痛梗有一中!!

有無人話我知我可以點做

大宅

回覆:坐緊月.我就黎爆啦!!

要揾中醫調理下再補先得,補一百日啊

男爵府

畀面勳章

我都試個胃痛,中医話虛不受補,叫我不要再補品之後執左其他药材調理,你睇睇中医。

別墅

多謝!!

伯爵府

放鬆的

bb剛出世頭幾日係食好少奶,每日慢慢加上去的。

我個女宜家两個月先開放飲到4安。有時都係飲到3安吾肯飲

我都係自己湊女,6299同你個情況一樣。如果你肚痾,就試下飲雞酒同薑茶。平時就炒米茶。主要怕你係入佐風。

如果情況沒變,你都係睇中e好。

而補身。頭三個月都係補得。我都唸住自己整補品食。補好個身體。

所以。慢慢來。瞓好,休息好先。調整下自己情緒。加油

BB你來咗啦?

珍珠宮

引用:已經坐左廿日月,心情好差好太壓力,又唔夠訓

原帖由 codybb109 於 13-08-16 發表
會唔會係太緊張

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

放鬆D~我上胎阿仔都唔係好肯飲奶,醫生教我搵簿仔MARK低佢每餐食左幾多,只要每日總量達到某個數就已經OK (09年果時有媽媽POST左段野出黎,係佢護士朋友講大概每日BB要飲幾多安奶架~但我搵唔返你可以上網搵下~)

到後期BB越黎越大,飲奶正常返我就冇再MARK喇~

至於身體方面,生完之後D腸胃要返回正常位置,而且生之前大部份孕婦都會便秘,所以有多少唔舒服同便便係正常架~不過我始終唔係醫生,如果你覺得好不安,去睇睇醫生啦~但記得出外要帶帽同包實全身,唔好吹到風或淋到雨呀~

禁止訪問

別墅

多謝大家,今天忍唔住已經看了中醫,睇下胃痛有無好轉,的確虛不受補!!!

大宅

回覆:codybb109 的帖子

媽媽,不用擔心,我識個護士長,係醫院到佢會話bb個胃得一粒波子咁細架咋,而家仲食得多餐啲,一日6/7餐的話應該都有2x安都唔錯啦!未清晒惡露嗎?所以補唔到嗎?加油!唔好灰心!

大宅

加油呀~你是最好的

別墅

引用:已經坐左廿日月,心情好差好太壓力,又唔夠訓

原帖由 codybb109 於 13-08-16 發表
即刻睇中醫

禁止訪問

侯爵府

育兒性格勳章

我同樓主要樣坐緊月 廿幾日
有一半日子都係度喊 無人幫手
仲要食人奶 bb成日都係度喊
食完又嘔番晒出黎
我都係同自己講 捱到滿月就好 大家一齊加油!

大宅

引用:唔知點解D人可以生2個以上

原帖由 penguin8 於 13-08-16 發表
唔知點解D人可以生2個以上
我同你諗緊同一樣野

別墅

引用:我同樓主要樣坐緊月+廿幾日有一半日子都係

原帖由 fannymama123 於 13-08-18 發表
我同樓主要樣坐緊月 廿幾日
有一半日子都係度喊 無人幫手
仲要食人奶 bb成日都係度喊
加油!!食了4次中醫,起碼無日日柯,個胃都無日日痛,自已既情緒要慢慢好!因為唔夠訓的確辛苦!但係就黎坐完月!好快架咋!努力!!

首頁

尾頁

跳至