潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我想買珍珠,南洋珍珠,淡水珍珠,日本果d(是養珠嗎?)其實那种是最好?

公爵府

回覆:請教珍珠問題

我個SA話南洋珠最靚, 較其他更有光澤! 但我想知一條長既大珍珠鍊大概咩野價位? 我上次試一條ok大粒要四十幾萬, 嚇到我放番低...

大宅

引用:我個SA話南洋珠最靚,+較其他更有光澤!+但我

原帖由 starz~ 於 13-08-17 發表
我個SA話南洋珠最靚, 較其他更有光澤! 但我想知一條長既大珍珠鍊大概咩野價位? 我上次試一條ok大粒要四十幾 ...
40幾萬!!!!!不如買層樓做首期算囉

珍珠宮

我個SA話南洋珠最靚, 較其他更有光澤! 但我想知一條長既大珍珠鍊大概咩野價位? 我上次試一條ok大粒要四十幾 ...
幾多mm?幾多粒先?

珍珠宮

回覆 kklee0826 的帖子

珠寶首飾一向如是。早排中藝半價,我行入去,見到個象牙雕塑折完都標價成千萬,真正o咀。行過去見到d珍珠,即時覺得個價好現實。

大宅

引用:回覆+kklee0826+的帖子珠寶首飾一向如是。

原帖由 mrschocolate 於 13-08-17 發表
回覆 kklee0826 的帖子

珠寶首飾一向如是。早排中藝半價,我行入去,見到個象牙雕塑折完都標價成千萬,真 ...
象牙當然貴啦。。尤其原隻雕刻。

大宅

引用:我想買珍珠,南洋珍珠,淡水珍珠,日本果d(是

原帖由 acomcom88 於 13-08-17 發表
我想買珍珠,南洋珍珠,淡水珍珠,日本果d(是養珠嗎?)其實那种是最好?
南洋珠皮厚,最靚色。

大宅

回覆:acomcom88 的帖子

其實價錢方面來講,淡水珠最抵玩,同埋顔色方面比較多選擇,白色,粉色,紫色,還有一地講不清楚既“怪色”。淡水珠係冇核既,全部都係珍珠質,但光澤差過海水珠。海水珠係有核既,所以要睇珍珠質厚度。日本珠係海水珠既一種,光澤極好,但size通常不係好大。廣西沿海都有生產曰本珠,但光澤差過曰本産珠。我自己最鍾意日本珠,因為果種白中透粉的色彩,太吸引喇。但曰本珠既價錢實在太金喇。

男爵府

其實如果唔想spend太多$可consider 日本珠8.5-9mm 靚皮光向珠寶展6-7k 都有交易,8mm ok 皮光3-4k already hv (quality = 周大福大減價時15k & 7-8k 貨with same mm respectively)

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

唔該晒咁多位

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

maggieandrachel 發表於 13-8-17 22:50
其實價錢方面來講,淡水珠最抵玩,同埋顔色方面比較多選擇,白色,粉色,紫色,還有一地講不清楚既“怪色” ...

咁日本珠有無黑色架,我10多年前買左一粒,係黑色,到依家都唔知佢係咩珠

大宅

引用:Quote:maggieandrachel+發表於+13-8-17+22:

原帖由 acomcom88 於 13-08-18 發表
咁日本珠有無黑色架,我10多年前買左一粒,係黑色,到依家都唔知佢係咩珠
So far 我就沒見過黑色日本珠。黑珠通常都係大溪地珠出名地。

大宅

其實珍珠真係唔使買太貴果地。所謂人老珠黃,地珠無論點保養,最終都會老化。所以個人果得個玩字,係自己可以承受budget內,揀地岩心水嘅款玩下就算。

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

maggieandrachel 發表於 13-8-18 00:37
其實珍珠真係唔使買太貴果地。所謂人老珠黃,地珠無論點保養,最終都會老化。所以個人果得個玩字,係自己可 ...

吓,係咁架,我以為可永久,咁就真係唔好買咁貴

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由+starz~+於+13-08-17+發表我個

原帖由 kklee0826 於 13-08-17 發表
40幾萬!!!!!不如買層樓做首期算囉
認同!認同!

開心過每一天

首頁

尾頁

跳至