自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

係facebook見到人share既文章.

-----------------------------------------------

是咁的...
有無試過同事放Tea,買咗一個「九件麥樂雞餐」。
有無試過排喺前面嘅婆婆同個收銀講:「一個『九件麥樂雞餐』。」...
有無試過,你嗌「麥樂雞餐」,收銀問返你「六件定九件」?

呢篇文,將會係前所未有咁深奧。
呢篇文將會探索到係我個人太「計到盡」?定老麥太懶?抑或大家已
經接受咗呢種定價上嘅荒謬。

我記得當日,個同事買完個「九件麥樂雞餐」返黎,個個都「狗衝」
咁去食薯條,得我一個好似梁朝偉咁嘅樣。梁朝偉係咩樣?
抑鬱囉。

點解呀?
因為「六件麥樂雞餐」係21蚊,「九件麥樂雞餐」係32蚊再加3
毫。
而「六件麥樂雞餐」同「九件麥樂雞餐」最大嘅分別就係「三件麥樂
雞」。

即係我為咗「三件麥樂雞」比多咗11蚊...
嗯..咁「六件麥樂雞」單售又幾錢?係$15.5。平均一舊麥樂
雞唔超過3蚊...

認真我唔明...我唔明咗好耐..我最唔明嘅係身邊無咩人有呢個
concern。
可能11蚊的確唔足以打動佢地。
但就足以令我想打X個位同事,因為我有份夾錢...

而面對排喺前面嘅婆婆,睇住佢嗌『九件麥樂雞餐』嘅一刻,我不動
聲色。事後我直情有罪疚感。
就好似睇住佢比「猜猜我是誰」電話欺詐,而我視若無睹一樣。

婆婆如果知道我上面嘅推論,佢正路係唔會叫『九件麥樂雞餐』的。
佢會寧願叫
「六件麥樂雞餐」加一個「9蚊包」。

最後,當收銀會問我「六件定九件」嘅時候,我簡直覺得佢係挑戰梗
我嘅底線,佢心裡面一定係好期待我答「九件」,之後心中恥笑我。
再將呢件事作茶餘飯後嘅「吹水題材」。

你可能會覺得「六件麥樂雞餐」同「九件麥樂雞餐」呢個Case唔
夠Support。
OK Fine!我講埋「豬柳蛋漢堡餐」事件。嘩!呢個仲經典。個餐就
$29.5..而個包就單售9蚊...

豬柳蛋漢堡,人稱「豬柳強」,由佢單售9蚊個日起,我就無再嗌過
「豬柳強嘅餐」。記得有一次好友阿強同我一齊食麥記。

佢霸位,咁就我去買嘢食啦,好Fair。我問佢食咩,佢話「豬柳
強嘅餐」呀。
我聽完,面色一沉,無應佢就走咗去收銀到嗌餐。

喺排隊嘅時候,我諗起阿強仲話呢排手緊,所以先要食麥記。個一刻
,我終於明白點解佢會手緊...

買完餐後我好平靜咁返埋位,同阿強講:「我買咗魚柳包餐(21蚊
)加一個豬柳強(9蚊)。」

阿強扯曬火:「喂!我要豬柳強餐呀!」
我示意叫佢冷靜,之後將「魚柳包餐」入面嘅魚柳包拎走,放返個豬
柳強落去。

阿強睇到我成個大魔術師咁,不禁拍手叫好!因為一個「豬柳強餐」
已經出現係阿強面前。而我自己就食個魚柳包算數。

事後阿強問個餐幾錢,我話:「豬柳強餐廿九個半」佢就比咗$29
.5我..
個一餐我只付出咗5毫子,做咗5毛...

可能有人話啲「特價」係有呢種現象,咁我覺得你咪連「九件餐」都
一樣有Special offer囉..又可能取消「豬柳強餐」。

篇文其實就唔係要責怪任何事,我覺得21蚊餐同9蚊包都係好嘢黎
嘅!
我只係執著一間咁大嘅公司之中,定價上係咪唔應該有咁大嘅邏輯問
題呢?

試想想...
夜深人靜,係一間24hr老麥之中,如果我好chok咁orde
r「豬柳強餐」($29.5)加一個魚柳包單售($15.4),
個收銀妹妹會收我$44.9,抑或會教我一個total $30蚊嘅買法?

件事好複雜,難過揀大學。我都唔知..你地點睇?

NINIBB    發表於 13-8-24 12:26
irenecc    發表於 13-8-24 02:41
Marboma    發表於 13-8-23 17:04
siu05  學我c6話齋,是x彈啦  發表於 13-8-23 16:49
車仔人    發表於 13-8-23 16:19
961123    發表於 13-8-23 14:57
Minor    發表於 13-8-23 14:33
iusiube    發表於 13-8-23 14:08
puizhe  又冇粗口 又冇過激言語 WHY 吾POST得  發表於 13-8-23 13:19
jump.jump  呢度係 BK, 可唔可以唔好將高登既潮文 POST 過黎?  發表於 13-8-23 12:55
biancaho7  心水清  發表於 13-8-23 12:50

伯爵府

好媽媽勳章

子爵府

回覆:轉貼: 《千萬不要在老麥嗌「九件麥樂雞餐」》

好厲害呀

珍珠宮

畀面勳章

唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

M記定價, 自己心水清真係可以平好多, 識用coupon.....重可以慳d tim..

侯爵府

M記定價, 自己心水清真係可以平好多, 識用coupon.....重可以慳d tim..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係FB睇左,仲有豬柳強

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

好精明嘅消費者

大宅

原來我一直都咁蠢~~~哈哈哈哈哈~
我同我老公會叫9件套餐....

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

公爵府

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

知道咗好耐了

Villa  ME TOO  發表於 13-8-23 14:05
C'est La Vie

大宅

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

m記不嬲都係咁
要自己計下數睇下邊樣抵先好去order呀

pomanlife    發表於 13-8-23 15:03
丫雅  agree  發表於 13-8-23 13:36
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我老公都係單買二個9蚊飽十5元汽水,共24蚊,已經夠飽

侯爵府

佢既文筆都幾好笑呀!!!

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

佢30蚊果個食法, 我玩左好耐啦....

thekiller  me too  發表於 13-8-23 17:50

別墅

豬柳強正

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

你好心水清!好勁!

首頁
12345...10

尾頁

跳至