少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 小朋友大脾氣,可以點教

SandraLo 寫道:
[quote]
maggiechu 寫道:
SandraLo,
你好,我有睇你哋嘅留言,如何應對,但我想問吓我嗰女剛歲半,可否用你哋嘅方法呢?佢開始好易忟憎和扭計,点辦好?

如果你已經睇哂呢個 topic,應該識做架 la,用讚嚟改正一個唔好嘅行為,幾多歲都啱用,不過兩歲以下嘅bb就要先留意吓佢有冇唔舒服,因為佢未完全識表達!

[/quote]

即係個女有扭計或哭,就不要比任何反應,做自己嘢,等到佢唔再扭時,我才回應佢嗎?和讚賞佢無再哭,是嗎?

珍珠宮

[即係個女有扭計或哭,就不要比任何反應,做自己嘢,等到佢唔再扭時,我才回應佢嗎?和讚賞佢無再哭,是嗎?

你囡囡幾多歲?通常扭啲乜?扭得有幾密?會不會一頭半個用至扭一次?点扭法?喊嘅話可以喊幾耐?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

[quote]
[即係個女有扭計或哭,就不要比任何反應,做自己嘢,等到佢唔再扭時,我才回應佢嗎?和讚賞佢無再哭,是嗎?

你囡囡幾多歲?通常扭啲乜?扭得有幾密?會不會一頭半個用至扭一次?点扭法?喊嘅話可以喊幾耐?[/quote]

現在剛歲半,近排開始扭計,好鐘意樣樣都要有佢份,無份或無得搞就扭,扭幾扭就哭,叫佢唔好再哭,就忟起黎打自己頭,有時我會不理佢嘅行為,但有時見佢不停打自己頭好大力,我就好激氣,仲打佢手仔。
我知咁做係唔好,但.....唉!我現在盡量當佢忟憎時,會平靜地不望佢,直到佢收聲或冷靜後才理會佢,這樣做法,得嗎?

禁止訪問

大宅

Dear SandraLo,

想請教下Supernanny既招數, 可由幾多個月開用
我囡囡3個半月, 雖然介左夜奶成個月, 但之前成日好夜訓, (夜晚2:00-2:30先訓), 又要人抱住好耐先返床仔 (抱成半個鐘仲要眼睛中間留返條線,

珍珠宮

[即係個女有扭計或哭,就不要比任何反應,做自己嘢,等到佢唔再扭時,我才回應佢嗎?和讚賞佢無再哭,是嗎

現在剛歲半,近排開始扭計,好鐘意樣樣都要有佢份,無份或無得搞就扭,扭幾扭就哭,叫佢唔好再哭,就忟起黎打自己頭,有時我會不理佢嘅行為,但有時見佢不停打自己頭好大力,我就好激氣,仲打佢手仔。
我知咁做係唔好,但.....唉!我現在盡量當佢忟憎時,會平靜地不望佢,直到佢收聲或冷靜後才理會佢,這樣做法,得嗎?

都可以,不過要有「讚」嚟配合....
首先一定唔好打,因為佢會學咗打人或打自己!
「讚」係好 work,但好似前面啲 post 都講過,timing 係非常重要,响扭緊時讚係[size=large]冇用,亦唔好响啱啱扭完時,最佳時間係响係冇事冇幹,好開心玩緊時,針對性咁講:「bb好乖喎,冇喊又冇打自己喎!」然後,鍾意食糖嘅,就話:好啦,咁乖我地一齊食糖啦,鍾意攬同錫嘅當然就係攬同錫啦!千祈唔好無 la la 走去加多句唔乖就冇之類嘅掃興說話。

此舉係要俾佢知道,相對喊/扭嘅壞行為,唔扭唔喊就係好嘅行為,係會受到讚賞的!

Ignore 嗰 part 就簡單啲,不過都要量力而為,响啲公眾地方 ignore 唔倒鬥佢唔過嘅,就要「的」佢返屋企先處理!

佢打自己亦要 stop 佢,可以捉住佢隻手好 firm (但唔係惡)咁話唔得,其他照 ignore唔俾反應,因為你如果stop 佢時有反應,佢就知道呢樣嘢可以令你「有反應」,以後都會用呢招,我唔主張你 ignore 佢打自己,因為一個唔小心,做得唔徹底 (打到咁上下你唔忍心至出手),佢會將行動升級 (例如撞頭埋牆) 嚟大走你!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

[quote]
珍珠小姐 寫道:
Dear SandraLo,
想請教下Supernanny既招數, 可由幾多個月開用
我囡囡3個半月, 雖然介左夜奶成個月, 但之前成日好夜訓, (夜晚2:00-2:30先訓), 又要人抱住好耐先返床仔 (抱成半個鐘仲要眼睛中間留返條線,

男爵府

SandraLo,

其實我個囡囡唔系聽唔到,是佢唔想做的事情佢就炸聽唔到,因為我是有留意她的神情的。有時我會頂唔順發皮四,
但是現在發少左了,因為知道發皮氣是冇用的,但是唔知用什麼方法可以叫佢做一叫即做呢?

Bertha

berthanokching :

睇你描述嘅情況,你囝囝唔似特登唔應你,似係聽唔到多啲,小朋友或成人聽嘢有時是選擇性的,你細想一下,他不啋你的會不會是他不感興趣的?還有一個可能是他太專注响某件事上時,就什麼都聽不到!

數月前我曾在報紙看過一個有關「聽力失調」的報導,內容大約是「聽得到」(正常聽力)和「聽不到」(弱聽)之間,還有一些不同的問題,例如有些人對某些聲頻特別敏感,有些則是特別不敏感甚至聽不到;也有是耳朵分辦不到那個聲音要聽,因此在嘈雜環境便會聽得不好等等......

你可以再留意一下....

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

小ice:

My son learnt to walk at 12 months. At 13 months, we make him walk downstairs daily. He cried a lot at first, but after a week he stopped crying. Now, at 14 months, we can walk 15 minutes to the park, play for nearly an hour and he also walks back on his own.

大宅

SandraLo,
收到

珍珠宮

berthanokching 寫道:
SandraLo,
其實我個囡囡唔系聽唔到,是佢唔想做的事情佢就炸聽唔到,因為我是有留意她的神情的。有時我會頂唔順發皮四,
但是現在發少左了,因為知道發皮氣是冇用的,但是唔知用什麼方法可以叫佢做一叫即做呢?
Bertha

假如你肯定佢係咋聽唔到,可試從幾方面着手:

- 先檢討一下你有冇叫得佢太多次,或者响佢做緊最鍾意嘅嘢時叫佢,做成打擾,如有的話要減少叫佢的次數。
- 向他說明「應人」是一種禮貌,調轉佢叫極你你唔應佢都唔開心同有不被重視的感覺,同時間,你都盡量走到他面前才叫他。(註:是「說明」而不是鬧)
- 用番讚嘅方法,响叫佢就即應時大讚佢乖,話:嘩好有禮貌喎,媽咪一叫即應,好乖!若佢一日即應三次,就要讚足三次。

如果你做足哂都唔得,再上嚟我教你一些簡單的罰則!

男爵府

SandraLo,

Thanks, I try it.

Bertha

[quote]
berthanokching 寫道:
SandraLo,
Bertha

假如你肯定佢係咋聽唔到,可試從幾方面着手:

- 先檢討一下你有冇叫得佢太多次,或者响佢做緊最鍾意嘅嘢時叫佢,做成打擾,如有的話要減少叫佢的次數。
- 向他說明「應人」是一種禮貌,調轉佢叫極你你唔應佢都唔開心同有不被重視的感覺,同時間,你都盡量走到他面前才叫他。(註:是「說明」而不是鬧)
- 用番讚嘅方法,响叫佢就即應時大讚佢乖,話:嘩好有禮貌喎,媽咪一叫即應,好乖!若佢一日即應三次,就要讚足三次。

如果你做足哂都唔得,再上嚟我教你一些簡單的罰則![/quote]

複式洋房

Dear SandraLo ,

Actually i'm facing the problem same with maggiechu's kid. my daughter is 15mths and she always lose her temper and scream once she can't get what she want. The main problem is i'm living with my 99, she is the one to take care of my kid in day time. Of course she is my daughter's 避難所. when my daughter is crying (no matter 扭計 or asking something what she want, 99 will immed come to her to satified her in order to stop her from crying. If i'm using the method "ignor" but i think 99 will not do the same with me.

pls tell me what should i do

大宅

SandraLo:

呢2日我又用第2 個辦法對囡囡...
就係佢喊到唔收聲, 我就會扮怪獸, 當然恐怖小小嗰隻啦, 佢即刻收聲喎, 跟住就話"我要媽咪, 我唔喊啦!!" 好好笑, 又幾work喎. 事後我會再解釋比佢知, 媽咪變怪獸係囡囡做怪獸先咋...好似乎明白小小, 不過唔知我咁處理又啱唔啱呢?

珍珠宮

peiddpei 寫道:
Dear SandraLo ,
Actually i'm facing the problem same with maggiechu's kid. my daughter is 15mths and she always lose her temper and scream once she can't get what she want. The main problem is i'm living with my 99, she is the one to take care of my kid in day time. Of course she is my daughter's 避難所. when my daughter is crying (no matter 扭計 or asking something what she want, 99 will immed come to her to satified her in order to stop her from crying. If i'm using the method "ignor" but i think 99 will not do the same with me.
pls tell me what should i do

I think I answered something similar before, but I just can't find it....... :-(

It would be difficult for anyone with 99 at home. The only method I can think of is that when your daughter is asking for something by screaming/ crying, you take her to your bedroom, and stay with her with the door locked. When you isolate her from your 99, you can exercise "ignore". Once, you decided to do this, you must be "consistent" and "firm" enough to wait until she stop crying (no matter how long).
Of course before this, you have to pracise her (by saying she is a good girl because she's NOT losing temper) several times a day when she's NOT losing temper.
If you can do this sucessfully, she will not lose temper easily while you are home. But she will still be the same when she is alone with your 99.

珍珠宮

Tora 寫道:
SandraLo:
呢2日我又用第2 個辦法對囡囡...
就係佢喊到唔收聲, 我就會扮怪獸, 當然恐怖小小嗰隻啦, 佢即刻收聲喎, 跟住就話"我要媽咪, 我唔喊啦!!" 好好笑, 又幾work喎. 事後我會再解釋比佢知, 媽咪變怪獸係囡囡做怪獸先咋...好似乎明白小小, 不過唔知我咁處理又啱唔啱呢?

呢 d 就係小朋友嘅童真,喊吓就有,点解唔喊?但係,咦又有啲驚喎!咁就梗係轉汰唔玩喊啦!
其實如果佢唔係慣性扭,一次半次當同佢玩都冇乜所為,但都係嗰句,点解要嚇佢呢?重有你唔會知佢幾時開始唔驚某一樣嘢,同會唔會真係好驚嚇襯喎!

複式洋房

Dear SandarLo,

Thank you Sandar, I'll follow your suggestion and do my best to keeping her stay away from the bad habit. I think I'll try a little bit harder if i'm not success in the begining time.

Thank you so much!

珍珠宮

各位BK Moms:

過年係小朋友扭計嘅大好時機,皆因親戚朋友老人家响齊度,樣樣都要開心,阿仔一喊你就焗住冇得同佢鬥,輸咗九成;舉個例,佢話要食糖,你話唔好啦,已經食咗好多,佢即刻喊或者流淚,你話唔得呀,已講好咗一日限食十粒,唔可以反口,佢又再喊大聲啲,咁旁邊嘅千幾人就會加口,唔緊要啦,唔好喊,食埋呢粒至唔食啦....... :evil:

於是,你只能谷住乖乖就範,因為你係唔可以响眾人面前大聲話:「收口啦,個仔我架,你唔知講咗又反口好難教架咩?你嚟教呀?」

所以奉勸各位,形勢唔好,就切忌硬踫,咁点做?
要食糖?「食啦,但你食多咗,連聽日嗰份都已經食埋嘅話,聽日就唔好出街,唔去XX度」 – 這是你唯一可以做的,但第日要真係冇得去至好講,否則,都係嗰句,要食糖?食啦!要做X?做啦!千祈唔好等佢扭至俾!

好啦,在此恭祝大家身體健康,小朋友快高長大,聽教聽話!
最後緊記,新年前後,控制自己的情緒!

大宅

SandraLo:

收到, 多謝提醒, "千祈唔好等佢扭至俾!"做個醒目媽咪

祝新年快樂, 身體健康!! 大家咁話!!

大宅

SandraLo,

感謝你分享了你的經驗, 令我們得益不少, 希望踏入豬年, 我們可順利運用你的忌考, 做個醒目媽咪.

<i>琳琳2005年8月23日係瑪麗醫院出世3.63kg / 51.0cm 2005-8-234.96kg /2005-9-305.02kg / 57.5cm  2005-10-66.45kg / 62.0cm 2005-11-156.55kg / 62.5cm 2005-11-297.10kg / 2005-12-157.80kg / 2006-1-168.20kg / 2006-2-168.50kg / 2006-3-1610.1kg / 2006-8-2412.5kg / 2007-4-14

首頁

尾頁

跳至