跳至

首頁
12345...27

尾頁

別墅

Re: 有無住黃大仙翠竹花園的媽咪?

hello, 妳地好,
我住11座, 住了2年, 囝囝8個月大, 平時去開0606

買野真係唔方便, 一定係龍翔中心買夠先返上去, 無辦法, 那個翠竹商場都唔知攪咩, 那間百佳我都係去過幾次, 去貨去得慢, 啲野唔新鮮

別墅

HELLO !
你好呀, 我都係住11座架, 下次可能會見到面
我都係放工在龍翔百佳買完先返屋企...
我想問, 你知唔知翠竹有無幫人睇小朋友/清潔煮飯的鐘點呢?如果在百住貼唔知有無用?

別墅

咁過癮, 大家都係 11座 住係中層, 妳呢
我同 62 & 99 住, 所以唔駛 cooking, 我通想係百佳買啲濕碎野, 每次都買成百幾蚊...
我唔識翠竹有無人睇小朋友/清潔煮飯, 妳try 下貼百佳,應該有用, 不過我同妳留意下...
最近翠竹商場開左間 x桃源, 啲野食一般唔錯, 價錢唔多貴, 多野食ga, 飲早茶麻麻地, 可以去返隔離 x發多啲款.

stephanie0050 寫道:
HELLO !
你好呀, 我都係住11座架, 下次可能會見到面
我都係放工在龍翔百佳買完先返屋企...
我想問, 你知唔知翠竹有無幫人睇小朋友/清潔煮飯的鐘點呢?如果在百住貼唔知有無用?

別墅

ngyy123:
妳係咪好鐘意小甜甜, 得閒又去下 candy fans topic
click

別墅

我上次去百佳時見到開左間餐廳, 個樣好似幾OK, 不過未有試過, 等我下次試下先, 你講到有2間茶樓咁?唔係得一間咋咩?一入門口見果間嘛, 之前未裝修,我見有點心食咋, 唔係同一間來咩?

別墅

一入門口果間係新開(小桃源火煱), 佢地暫時用住中間地下, 佢地留上裝修完會投返上去 (因為我見到佢地menu 寫住3樓)....佢係有中式, 泰式 & 火煱, 多元化啲

仲有一間係正門右手最邊 (德發).....想多點心食去這間...

另有一間正門行入第一檔賣燒味, 都 ok ga, 燒肉皮夠脆

妳試睇下係咪我講咁好味(如果不是太要求), 價錢又唔貴, 有時唔想踏車出去, 落街去lay 度都可以, sunday 食完野, 推住 bb 行10-15分鐘去獅子山公園 真係唔錯, 係呢, 妳有無去獅子山公園 bbq?

別墅

sorry, 最近好忙, 所以無上來睇野, 我去左中間的小桃源食喇, 都ok喎, 另外德發之前都有叫外賣, 其實都幾好食, 我搬左來都未去過獅子山bbq, 不過朋友話可能今個復活節會來bbq, 不過我都未知在翠竹點行去獅子山bbq, 好耐以前係by taxi 去的, 你叫我在翠竹行, 我真係唔知在那開始

別墅

係咪忙考試? 我好多同事啲小朋友都要考試
德發外賣我叫過, 不過啲野好咸, 每次 order 唔要咁咸...
復活節bbq好啊,不過要早啲去搵位, 我慘啦, honey 出 trip 10日, 99 又去打麻雀, 得我一個唔知點算, honey 唔係樹好似無人 support 我, 因為平時有 honey & 99 help 我...
我地由11座行去都係 15分, very easy..
路程咁.......由11座一直行去5座轉右邊, 果度有條小徑(邊山邊), 唔好向上行, 向下行一直去, 無分义路, 無車行(都係bb車), 唔駛驚, 大約 10分鐘, 到左公園, 再行入到尾己經係 bbq 爐...果度真係好方便, 如果無晒爈, 可以自己帶爈(我唔知道駛唔駛登記,因為要係指定晝位地方bbq), 有廁所, 有公園, 有人種菜花園, 環境衛生, 清幽

別墅

下...在我地11座行去咁快, 咁去bbq 真係好方便喎, 不過想問5座即係bus 站果棟後面條路直落就係, 等我try下先, thks 你呀, 好開心你咁詳細講 :-P

別墅

如果真係找唔到, 可以問下啲公公婆婆, 行去bbq 條路有條行山徑, 早上好多人行, 妳又知唔可以行去 獅子頭?
我又行過, 可以行沙田

別墅

你唔係講笑掛, 你行過去沙田果面, 咪好遠囉, 靜唔靜架條山路, 好勁呀你

別墅

這兒都有翠竹隣舍真係估不到, 先和你們打聲招呼. 很高興這兒認識你們.
耶和華是我的亮光 是我的拯救 我還怕誰呢? 耶和華是我性命的保障 我還懼怕誰? 詩: 27:1

別墅

Miffy2: HELLO, WELLCOME 多啲上來傾計.

stephanie0050: 行去沙田大約 2-3hrs, 其實我都怕行山, 不過 lay 條路ok, 唔遠, 唔算靜, 有好多人行, 唔辛苦, 2-3小時我都可以...
仲有我想更正, bbq 應該是7 座行入去, (我地由 11座, 7 座先再到 5座)

別墅

別墅

miffy : hi 好開心多個翠竹友 , 得閒多d上來傾計
piyopiyo : 等我快d試下條路先, 多謝你教路
:lol:

別墅

唉, 另外想同你地講下, 我依家真係好煩, 個亞3歲咋, 已經好唔聽教,叫佢行東, 佢要行西, 細細聲同佢講野, 當你發嗡風, 大聲佢先識怕, 但如果依家已經要大聲, 再大來佢就唔會理你啦, 又當你唱歌, 我真係唔知點教好了 :cry:

別墅

首先, 你女是誰湊?
耶和華是我的亮光 是我的拯救 我還怕誰呢? 耶和華是我性命的保障 我還懼怕誰? 詩: 27:1

別墅

我個仔2歲開始返全日的, 依家3歲喇, 佢4點放學就返婆婆家, 咁我放工就去接返佢囉, 佢好硬頸又古執, 同埋少少野就喊, 有時在街真係火到黎, 我都知唔駛理人眼光, 但始終會尷尬, 同埋好似x擾到人地嘛...

別墅

stephanie0050

我覺得你不用太担心,因你仔還小.
但當然現在就要灌輸正確的態給他否則對他成長亦不太好.

你仔在全日幼兒園,我諗可能當中有些小朋友較頑皮而佢看在眼裡. 就有樣學樣再加上婆婆帶,咁可能老人家錫孫子,可能會盡量去就.

我覺得最好教孩子方法係身教. 你盡量不要在他面前發脾氣, 和千萬不要在人多面對懲罰/呼喊他,(真的太頑皮, 拉他一邊才教訓和責罵) 因小朋友都有自尊, 佢知你比面佢,佢自然慢慢會收歛, 不要小看這一點..

我女都7歲, 從小我都係盡量用温和的語氣和她說話. 當然都有頑皮的時候, 但唯有用更多的忍耐和愛心和她說道理. 一積月累,係有成果.的.

有時間約出來,讓他們到公園玩再詳談吧.!

別墅

THKS, 我EQ 好低, 自己都好難控制情緒, 有次在大快活食飯, 叫左佢好耐唔好周圍走, 真係講左好耐喇, 佢當你唱歌, 跟住我忍唔住扭佢耳仔, 佢好痛即刻坐底, 果時我有少少心痛, 問佢是否好痛, 佢就即刻喊了, 我都知係好痛的, 不過果時我真係忍唔住, 跟住我同佢講返之前D野囉, 果時佢就好似好乖咁, 佢成日都係咁架..我都唔知點...

首頁
12345...27

尾頁

跳至