論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新工人來左3日... 感覺唔八卦,唔會一落街就講電話傾計, 晚晚10:30可以瞓唔會黑黑玩電話, 仲有跟時間表湊細路, 琴日同佢傾.... 佢好開心有時間表, 有HOUSE RULE 俾佢跟~~ 希望KEEP 住....

象牙宮

jetca 發表於 13-8-28 09:51
新工人來左3日... 感覺唔八卦,唔會一落街就講電話傾計, 晚晚10:30可以瞓唔會黑黑玩電話, 仲有跟時間表湊細 ...

似訓練小朋友/ 動物/ 弱智/ 老人家 - TVB wakaka 都有提及.
中國有句話 "嚴師出高徒"

1. 對的. 好的. 要贊.
2. 错的. 不好的. 要提佢. 改正.
3. house rule 非万能. 人是万惡動物. 會懶, 有鞭策, 有治度中生活.
4. keep checking, keep seeing. 督之外也要查.

be wise, be smart in manage your maid.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

引用:新工人來左3日...+感覺唔八卦,唔會一落街就

原帖由 jetca 於 13-08-28 發表
新工人來左3日... 感覺唔八卦,唔會一落街就講電話傾計, 晚晚10:30可以瞓唔會黑黑玩電話, 仲有跟時間表湊細 ...
我都係呀,惡夢走左十幾日,感覺良好。之前果個同你一樣果個,晚晚玩電話去到成兩,三點,最慘係,仲要我叫佢起身。

大宅

333 講得啱, 係會CHECK ON 佢.. 但AT LEAST 佢純品, 之前個D一見到TIME SCHEDULE 同HOUSE RULE 已黑面, 剛走件印因為俾我足到日日早成粒鍾落樓同人傾計食煙.... 話我好管佢而要RESIGN.... 本來好灰.. 但宜家..好開心..

大宅

希望樓主你的惡夢永遠遠離你.
不過要提提你, 時時要督促, 要警惕. 另外不要因為他現在的好而寬鬆佢. 因為如果放鬆左, 日後佢會覺得老鳳.

大宅

姐姐來左幾個星期都仲KEEP 得好好~~ 星期日仲會主動返來幫手... 唔似個前印返來匿係房玩電話.... 叫佢幫下手就話今日放假喎! ~~~

子爵府

請到好姐姐真好

大宅

回覆:jetca 的帖子

你請教係印定寳?

首頁

尾頁

跳至