跳至

首頁

尾頁

複式洋房

暑假後仔仔讀K2喇, 面對選校問題又再迫近一點, 呢幾晚真係訓得唔好, 個腦只有小學校名, check下幾時open day, 其他嘢真係放唔入. 今年有好幾間學校都係14/9 open day, 咁點樣可以去晒個幾間呢?! 我好想親自去了解學校教學模式, 環境, 校長同老師....等等.

或者我自己細個嘅時候學校係用填鴨式來授課, 從而令我唔想選呢d學校俾仔仔. 亦發覺到仔仔從遊戲中學習新知識, 記得好深刻亦可以活學活用. 我有打算俾仔仔讀直資, 但老公唔讚成. 佢話寧願將交學校費嘅錢俾阿仔出去報course重點訓練或者去多些旅行擴闊眼界. 佢話老師無可能照顧或完全了解晒一班廿幾個學生嘅性格或學習情況. 我覺得佢亦都有道理.

我好希望藉著今年open day可以選到心儀學校, 亦希望各位媽媽搵到心儀學校.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

媽媽, 放鬆心情

無絕對好與不好, 只有孩子適合學校與否

孩子能否展翅高飛, 並不是完全由學校主導, 家長既配合與栽培行正確既道路才是成就.

大宅

回覆 Alice1919 的帖子

唉!我煩緊點揀K1咋!好慘,壓力一浪接一浪,煩完幼稚園,又要煩小學,真係想死

複式洋房

回覆 mrs.so 的帖子

Mrs. So

你令我好感動. 我之所以咁緊張, 係見到今年有好多跨境學同攻陷左大埔區. 唔係話呢班學生唔好, 始終兩地文法有別.

複式洋房

回覆 ylcyvonne 的帖子

煩完小學, 仲要煩中學. 真係死得

大宅

Alice1919 發表於 13-8-28 16:24

煩完小學, 仲要煩中學. 真係死得

你小朋友讀緊邊間幼稚園呢?

公爵府

回覆:ylcyvonne 的帖子

幼稚園都咁煩惱!?

我為兩個孩子選校好簡單,目的要開心快樂,論最煩惱及壓力應該係我大仔剛升中選校,呢兩三年真係壓力好大,好擔心有實力但輸運氣,不過我最後革命成功,還有意料之外既收穫!

媽媽無須過份為幼稚園憂心,只要家庭教育做得好,比讀任何名牌幼稚園更重要。

大宅

mrs.so 發表於 13-8-28 16:30
幼稚園都咁煩惱!?

我為兩個孩子選校好簡單,目的要開心快樂,論最煩惱及壓力應該係我大仔剛升中選校,呢 ...

冇辦法,近住處的幼稚園唔多,名額亦唔多,競爭好大

複式洋房

Anchors

YuYuMother  It is a very good school.  發表於 13-8-30 10:32

大宅

熱門學校,學費幾多呀?(八掛一問)

公爵府

回覆:Alice1919 的帖子

無錯,兩地文化差異!

我兩個仔無雙非同學,但有單非同學,呢類單非家長要求多多,凡事投訴,盡拎著數,連一張貼紙獎勵學生都要鬧老師點解佢孩子無,呢類家長真係好麻煩!

小學派位首兩輪制度無實力技巧,全靠運氣,大家順其自然吧!

複式洋房

半日班$3,900
全日班$6,550

大宅

Thanks!
有讀開安基司嘅小朋友,轉咗去大埔聖保祿讀,點解呢

複式洋房

回覆 mrs.so 的帖子

我好怕呢些家長, 未見人聽到把聲都頭暈. 不過大埔應該都有多好呢d媽媽.

複式洋房

我仔仔個班退學唔讀, 好多都係去讀國際學校. 如果去st. paul 我諗個果應該係女仔, 因為causeway bay有間st. paul小學係女校.

大宅

明白!

大宅

我個囡今年升K2, 我都發現今年要開始要睇學校, 太多學校撞期.....
但有些幼稚園老師就話唔洗咁急, 學校K3都會安排參觀, 都唔知自己間學校會唔會....
如果到時無安排就太遲la....

大宅

其實大埔被北區影響係事實, 成個大埔的家長也會面對同一問題.... 太憂慮也無意思.
同意Mrs. So講法, 最緊要家長好認識學校的做法, 自己都想方法配合, 小朋友學習先會成功.
老師一對三十人, 其實要小朋友突圍而出, 家長都要付出好多.....

我會盡量避免小朋友要面對扣門的壓力, 不會鎖定一間心儀, 咁會排除左其他學校都會work的可能性..... 把握計分那一round的分數令小朋友入左一間不太冷的學校. 咁樣做, K3下學期就可放輕鬆點, 也有多d時間同精神幫小朋友準備適應P1.....

大宅

回覆 zanezane 的帖子

要第一輪勝出, 那要看看你手上有多少分和不太冷的學校是指那些學校.
今年, 不太熱的學校也非常搶手. 無論第一或第二輪也有機會失手.
扣門是痛苦, 但也要有這心理準備.
祝好運!

zanezane  盡量睇多d學校, 發掘每間學校的好....  發表於 13-8-29 17:00

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 crycryip 的帖子

我囡囡今年k3, 好快就要選校了, 我真係好大壓力, 現在巳成日發惡夢,加上前排去某小學參觀見到d誇境生d mama, 講晒國語咁comment香港d小學, 又話無空調, 又話小學細間, 又話老師後生唔知識唔識都佢個仔, 好心佢返上去讀la, 我見到佢d小朋友, 又望下個囡, 我真係想喊出來

首頁

尾頁

跳至