嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

你好,
我女女通常剛剛入睡時及臨天光醒咳, 我覺得食太多西藥對佢都唔係太好....我都同意應該試下中醫, 因為中藥冇咁霸道, 不過你要找過信譽好的....另外你bb幾大, 我個得9mths, 我都會帶女女睇中醫調理好個身體先, 你要耐心睇中醫, 因為我相信慢工出細貨, 最好斷尾, 唔使煩...如果你要相熟的中醫師就pm我啦....
原帖由 maybaby 於 09-4-19 22:15 發表

cysming
我仔又係咳左好耐呀,不如我地分享吓,我之前又係睇左好多西e都話係痰,鼻敏感,鼻水倒流,食左好多西藥都唔得,而家睇緊中e都食左一星期藥,但都係好左3成,個中e話起碼2星期,都唔知係唔係.

咁你囡囡点咳呀?半夜有冇咳?有冇鼻水鼻 ...

男爵府

原帖由 CYSMing 於 09-4-20 16:46 發表
你好,
我女女通常剛剛入睡時及臨天光醒咳, 我覺得食太多西藥對佢都唔係太好....我都同意應該試下中醫, 因為中藥冇咁霸道, 不過你要找過信譽好的....另外你bb幾大, 我個得9mths, 我都會帶女女睇中醫調理好個身體先 ...

我仔四歲半,今日食左中e8日了,今日好似好好多la,冇咁多痰,不過我仔仔同你囡囡剛剛相反,係瞓醒即咳,78点又多d,咁你囡囡好返d未呀?

民房

原帖由 maybaby 於 09-4-20 17:36 發表

我仔四歲半,今日食左中e8日了,今日好似好好多la,冇咁多痰,不過我仔仔同你囡囡剛剛相反,係瞓醒即咳,78点又多d,咁你囡囡好返d未呀?

你仔仔有四歲看中醫一定冇問題, 但我個女女得9個月, 雖然我問過我的熟醫師說冇問題, 但我都好難抉擇, 因為有啲人話BB一歲前唔可以睇中醫, 所以令我好矛盾.....但係我個人的身體就係俾中醫醫返好架....我個女又有痰啦, 我真係好驚佢又要睇醫生食藥, 最怕佢未捱到一歲食藥食到得番半條命就慘....救命呀!:-(
祝所有BB都健康快樂!

大宅

CYSMing,

我係0608媽咪果邊, 睇到 lee個post : http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2210532&extra=page%3D2
唔知幫唔幫到你呢.

我問左果個媽咪攞左個中醫d資料, 我都打算帶個仔去睇下, 你有需要, 可以pm我

原帖由 CYSMing 於 09-4-21 22:46 發表

你仔仔有四歲看中醫一定冇問題, 但我個女女得9個月, 雖然我問過我的熟醫師說冇問題, 但我都好難抉擇, 因為有啲人話BB一歲前唔可以睇中醫, 所以令我好矛盾.....但係我個人的身體就係俾中醫醫返好架....我個女又有痰 ...

Hello, MY NAME IS ~~~ OSCAR ~~~

大宅

rositacmy,

Hi,我都想要中醫資料, 唔該 可send 給我嗎 ?
[email protected]

thank you.

原帖由 rositacmy 於 09-4-22 16:54 發表
CYSMing,

我係0608媽咪果邊, 睇到 lee個post : http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2210532&extra=page%3D2
唔知幫唔幫到你呢.

我問左果個媽咪攞左個中醫d資料, 我都打算帶個仔去睇下, 你有需要, ...

民房

回覆 # 的文章

謝謝你!煩請給我資料....

男爵府

pm埋比我呀~~thanks!!

複式洋房

善古靈,這隻葯,最近我去覆診哮喘專科時,医生說這隻葯沒有什么用的.一般是用於些媽咪不肯給小朋友長期吸类固醇葯,才用的這個葯。另外,如果一天吸类固醇葯太多,如一天小朋友400MCG,就會考虑減少些份量,如:一天用200-300MCG,另就加善古靈,善古靈一般吃1個月看不到效果的,要三個月左右才可以。當然,以上的医生意見是針對我小朋友的,可能他的情況比較嚴重些。

複式洋房

rositacmy,

可以比個中醫d資料我嗎?thanks!

禁止訪問

大宅

我個女由十一月開始咳, 好似唔斷尾. 睇極醫生都係話敏感咳, 甘我可唔可以自己買青蛙粉比佢試 ?

大宅

我女都有氣管敏感+鼻敏感, 一轉天氣好容易咳, 岩岩睇完霍醫生佢反而話唔建議食 singulair, 佢仲話無開呢隻藥好耐, 只係叫亞女學游水(長期果隻) + 每天吸塵, 佢話最好唔好長期依賴藥物, 而且singulair 只係比長期哮喘既人食, 對我女起唔到咩作用, 叫我比亞女自己做運動打低佢, 我老公勁 buy 佢講, 但我驚唔食住一陣10月又咳, 好煩 ! pls share !!

首頁

尾頁

跳至