興趣嗜好

跳至

首頁
12345...18

尾頁

別墅

Re: D200 + 85mm f1.4

chloepapa, 星爺

你地係咪有支長炮,有無過200mm焦距ge相可以睇下?
Lincoln BB

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

下面 Hacken 果張係用支 70-200 VR 去影, 不過加左 1.4 x 增距鏡, 變成 220mm, 實際應該係 158mm 左右

chloe 呢張就係用 200mm

別墅

Chloepapa

A16始終係唔可以無,所以......嗚嗚又會瘦咁d......個荷包。

上次同朋友去聖誕小鎮,我用定焦,佢用a16。但佢有事遲來,我就企左响度。如果唔影背景,根本他日看番d相,唔知係邊度影。同埋影5人合照都唔夠位。

講開a16ge相同50mm1.8,我有時覺得a16好d, 成像實d。
Lincoln BB

版主

支 A16 真係好正好正架, 不用置疑, 外國, 本地好多測試都話佢的解象度非常高, 個range 又好好用 (用 50mm 真係好窄)
有買貴無買錯

就算唔入 A16, 點都應該要入支 17/18mm 開始之zoom 鏡至夠方便
用canon, 入支 17-85mm IS, 17-55f2.8 IS,
用nikon, 入支 18-70mm, 18-135mm, 17-55mm

別墅

Chloepapa,

你個張200mmge相,點解比我想象中差些少(唔好誤會,我無眨低別人之意),係咪70-200mmvr個支影架?如果成$6,000.00就貴左少少。

我記得以前睇過adrian papa的相,好似係長鏡影但好靚。

Lincoln BB

版主

hacken 張好d, chloe張對焦唔係咁好

用70-200 影時, 好少用到200mm
如果要d唔係200mm 影的會多d
呢張係用 80-200 f2.8 小黑三影的

別墅

chloepapa

Thank you and good night la.

Merry Christmas !
Lincoln BB

子爵府

chloepapa, 我都想買增距鏡, 17E 會唔會好過14E?

複式洋房

軍魁星 寫道:
Phemie, 多謝你.

Tamron AF 28-75mm f/2.8, 即 A09, 呢度都有好多人有, 我都有一支, 光圈收到f4之後明顯sharp d. 不過色水有小小偏黃, 色調較暖, 不過如果只是一般影小朋友, 呢個價錢, 你搵唔倒第二支好過佢.

Range 來計, 你用350D, 28-75mm 在室外影就好好, 但如果在室內, 就好多時都唔夠wide. 所以如果你只打算買一支, A16會更適合, range 是17-50mm/f2.8. Sharpness 及口碑一d都唔差過A09, 而且價錢幾乎一樣. 在萬成A09賣$2850, A16賣$2780.

軍魁星,
Thank you! 以及多謝各位大師級人馬的報料同回應,等我今日打去永成問問。
Phemie

版主

星爺,
17E 只在增距上好過14E.
但一論質素, 尤其用在小黑5 zoom 鏡上, 一定係買14E, 你見我影 Hacken 果張都係小黑5 + 14E 影

男爵府

咁sigma d len ok嗎?

子爵府

今日永成call我話支35/2到左, 我話星期一再去摞, 買埋呢支, 我的"鏡務重組"大計就可告一段落了.

侯爵府

congratulation 又有新野玩
軍魁星 寫道:
今日永成call我話支35/2到左, 我話星期一再去摞, 買埋呢支, 我的"鏡務重組"大計就可告一段落了.

子爵府

睇下多唔多塵先.

不過可能多塵都要照殺. 下一水唔知要等幾多年. :-(

版主

sigam d 鏡都ok 架, 我用過支 100-300mm f4.0, 有 HSM, 對焦快, 成象好好

子爵府

Sigma 有幾多年保用? 騰龍有五年wor.

版主

Sigma保一年
sigma 呢幾年的確比 tamron, tokina 進取好多
有d鏡, 原廠都無 e.g. 100-300 f4.0 HSM, canon, nikon 都無出, 呢個range 真係唔錯, 外國好多網站對呢支鏡comment 都好好
另外, tamron 支A16 未出時, Sigma 支 18-50 f2.8 相當不錯

別墅

Chloepapa

would you please tell me how to post a photo when replying others ?
Lincoln BB

子爵府

Use: http://picsplace.to/upload.php

After you have uploaded the photo, choose "more Link", go to the bottom, select "Direc link", copy that link, then click "IMG" on top of your message, paste that link onto there. That is it.

版主

Lincolnmama,
我都係跟星爺的方法去 upload,
留意 upload 去 picsplace 張相最好 1MB 以下, 咁大家 load 版面時會快d

首頁
12345...18

尾頁

跳至