自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經入院吊緊針,BB仲會唔會大?

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:已經入院吊緊針,BB仲會唔會大? +

原帖由 Tammychi 於 13-09-05 發表
e 生有冇同你解釋?

大宅

回覆:37週,得1.8kg,4磅唔夠,點算?

我幫阿妹問的。e生話個胎唔吸收

水晶宮

盡力而為,出世磅又可能是另一回事。

侯爵府

回覆 Tammychi 的帖子

放鬆d啦
有時出世又會係另一回事

我35週產檢時話五磅幾
但點知36週就出世
(其實前後得三日)
但出世有成七磅幾八磅

珍珠宮

減齡達人勳章

除咗食飯去厠所外,任何時間都瞓床,食蛋白,飲魚湯,燉肉汁。

男爵府

我姑仔40週出世得4磅~99人奶狂谷,滿月9磅重,細個又任佢食,而家168cm,勁大隻……大隻得滯

男爵府

食牛扒

大宅

回覆:Tammychi 的帖子

我陀細囡果時又係37週得3磅幾,一個星期後開刀,喺果個星期內我每日食2隻蛋,飲一杯牛奶,最後細囡出世有5磅2,唔使訓醫院,所以唔使太擔心,放鬆心情啦

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我姑仔40週出世得4磅~99人奶狂谷,滿月9磅

原帖由 yuko0421 於 13-09-05 發表
我姑仔40週出世得4磅~99人奶狂谷,滿月9磅重,細個又任佢食,而家168cm,勁大隻……大隻得滯

...
一個月大左一倍由4磅变9磅,你99講野好誇張你信佢?!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

我仔响肚都麻麻吸收,都係出世後狂餵人奶谷肥佢

你叫佢唔好擔心啦,好影响長胎架,同埋而家個磅數寔中係估估下架咋,開心啲!

請勿打招呼~

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

你叫佢唔好擔心啦,好影响長胎架,同埋而家個磅數係估估下架咋,開心啲!

請勿打招呼~

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

你叫佢唔好擔心啦,好影响長胎架,同埋而家個磅數係估估下架咋,開心啲!

請勿打招呼~

大宅

有時出世係另一回事
我34週早產,BB有5磅

但未生前兩星期先得4磅

珍珠宮

醫生話其實34〜38w係大得最多、最快㗎試下炖啲花膠、紅棗、元肉、杞子、瘦肉、蟲草湯飲喇,勁長胎㗎唔知我係唔係飲得多,所以我阿B喺36w出世有9lbs8(生到我cc下

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

飲鮮奶燉雞好有效。

男爵府

我仔35週出世4磅5,32週又照呢又照路都話唔知乜事,我自己重咗4x磅,可能我心情唔好大壓力卦....本來約咗38週開刀,因為個仔冇轉個頭向下,點知35週已穿水,開刀時醫生仲話阿仔覺得間酒店住得唔舒服所以提早check out:;pppp:
全人奶仔個幾兩個月已入返正常磅數,佢從來都未試過肥,佢而家16個月,一日食嘅嘢仲多過我,十分生猛亦好彩唔多病

你講嘅情況,冇乜點算,生咗先算。如果你妹肯餵人奶就係咁餵,唔使諗咁多,人奶呢樣嘢嘅設計係多吃有益,吸收唔哂個身體自動排出唔會壞肚皮,雖然辛苦但包保媽媽唔會後悔

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

以前聽人講三十七週至四十週係吸收期,試下食宵夜?

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

引用:已經入院吊緊針,BB仲會唔會大? +

原帖由 Tammychi 於 13-09-05 發表
唔好太擔心, 我個仔都一樣, ultrasound 36 週都係1.8kg, 37 週入院催生, 阿仔出世有2.1kg, 住左7日nicu, 夠5磅之後就可以出院, 而家都讀小學啦, relax 就ok, 食多D,訓多D

伯爵府

唔使太擔心,我36周醫生話我肚唔夠大,bb 得4磅幾 (好多人以為我得6個月), 跟住嗰幾個星期係咁食嘢不過都唔大得好多,到咗預產期前1星期,醫生話bb 細最好預產期前生比較安全所以催生,點知出咗嚟6.5磅 :;pppp::;pppp:
個人應為唔多凖 ..

首頁

尾頁

跳至