自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

醫生話我應該比個仔自己同d fd出下街,仲話其實應該夠12歲就比佢去,但我完全唔應為咁係有需要囉,ps.我仔今年13歲,係最易學壞既時期,大家覺得小朋友幾歲先應該比佢同d 同學/朋友去街?我自己就應為佢夠16歲先可以

之後既post回應過,有jm建議我打返係#1,我都唔一一回應了

1.因為我仔有adhd.會燥狂了事鬥飛,所以我唔會比佢自己同朋友出去,真係好易會出事,最重要係佢d朋友都唔係乖(我仔已經係全校數1數2曳到出汁)
2.另外個原因係佢做過心臟手術,如果佢真係出去比人打,發生d咩事,無人可以負責
3.個政府醫生係我尋日第一次見既,之前都係同仔睇私家,所以對我仔過去既野唔清楚
4.我仔如果食左藥會好眼訓,但就乖好多,但都因為會好眼訓既原因,佢有時偷偷地食少一粒=無食過咁,會同無食一樣,我會知道佢無食or食少粒
5.我仔講大話係好叻,就算到依家都會對我講大話
6.我仔其實未要求過我比佢同同學去街,佢只要求我放假比佢跟婆婆,同表弟玩only,只係醫生同我傾過呢個話題
7.其實我唔係唔比佢自己出街,如果佢係約左親戚,我都係比佢自己一個出去,跟住去玩,玩完就自己返黎,我唔係困住佢係屋企個d,所以有d會員話我會跟到上大學,怪獸,sorry,你錯了,我從小就訓練佢地獨立,做家務,煮野食,自己沖涼,著衫著鞋!
8.學校老師都話唔好比單獨出去同朋友玩,因為了解我仔

趕住返工了,講住咁多先

男爵府

睇黎佢讀大學你都會跟住佢番學

puizhe    發表於 13-9-6 10:23

禁止訪問

回覆:野蠻公主 的帖子

珍珠宮

春季勳章 玩具勳章 畀面勳章

回覆:今日同個仔去覆診,比醫生話我

下,我小三已同同學去圖書館,小六同朋友bbq

cherry_k  你都識話舊時, 依家我唔會敢怕到時無得後悔  發表於 13-9-6 12:08

大宅

引用:睇黎佢讀大學你都會跟住佢番學

原帖由 zoe_fung 於 13-09-06 發表
我絕對唔係怪獸家長囉,唔該

男爵府

我屋企家教深嚴,但我10歲已經可以自己出街,雖然只限考試後,大時大節同7點前番家!

男爵府

唔好咁啦,中學生容易學壞,但你咁管束佢佢唔識成長。同輩可能會笑佢,令佢自卑㗎〜媽媽係時候放手啦!

禁止訪問

回覆:野蠻公主 的帖子

男爵府

引用:Quote:原帖由+zoe_fung+於+13-09-06+發表睇

原帖由 野蠻公主 於 13-09-06 發表
我絕對唔係怪獸家長囉,唔該
唔係想話你,但12歲唔比自己同同學出街好似真係有少少怪獸,同埋小心愈嚴小朋友愈好奇同反叛

珍珠宮

睇下去邊,如果去打波果D我會比,

禁止訪問

回覆:mushroomrabbit 的帖子

大宅

13歲唔係嗎

男爵府

引用:Quote:原帖由+野蠻公主+於+13-09-06+發表我

原帖由 Creamy980 於 13-09-06 發表
唔係想話你,但12歲唔比自己同同學出街好似真係有少少怪獸,同埋小心愈嚴小朋友愈好奇同反叛

...
去下圖書館、打波、唱k我覺得ok

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 野蠻公主 的帖子

我仔13歲都會比佢自己同同學去做project或去街,最主要你要清楚佢同乜嘢人去,幾時返,有交待清楚,我都會放手比佢去,當然唔可以日日都出去la,

大宅

引用:Quote:原帖由+Creamy980+於+13-09-06+發表

原帖由 Creamy980 於 13-09-06 發表
去下圖書館、打波、唱k我覺得ok
去下圖書館同打波呢d我都ok.但如果無目的咁出去我就唔ok囉,佢放假都會自己搭車去婆婆度,鍾意住到幾時就幾時

子爵府

2024年龍年勳章

甘亞仔話放假要去同學處做project, 你會點做, 又或者同學仔叫佢出去慶祝生日你會點做?

侯爵府

mouth:

侯爵府

引用:睇黎佢讀大學你都會跟住佢番學

原帖由 zoe_fung 於 13-09-06 發表

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我個仔都係十二歲
我只係比佢喺屋企鄰近玩和去同學屋企玩
去街嘅生日party就由我接送

不過我地住美國
冇香港咁多街去咁多野玩
我個仔同學都係踩下單車玩下board game
所以同你情況唔同

大宅

引用:回覆+野蠻公主+的帖子我仔13歲都會比佢自己

原帖由 cherrie_q 於 13-09-06 發表
回覆 野蠻公主 的帖子

我仔13歲都會比佢自己同同學去做project或去街,最主要你要清楚佢同乜嘢人去,幾時返, ...
因為我仔有adhd.會燥狂了事鬥飛,所以我唔會比佢自己同朋友出去,真係好易會出事,最重要係佢d朋友都唔係乖個隻

首頁
12345...9

尾頁

跳至