少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔三歲,主要由奶奶和工人姐姐湊。99成日話我和爸爸唔喺度時,佢好乖,我地喺度,佢就作怪,又嗲又扭,例如沖涼/換衫/vv指定要媽咪幫,否則可以喊好耐。
我成日返工,返到嚟幫佢沖涼換衫vv,我都很樂意,但唔想佢指定一個。我係咪要嚴啲,比佢知唔可以咁呢?
奶奶成日話佢阿仔有我地喺度就嗲和扭,好似講到我太遷就佢咁;我自己就覺奶奶對佢係多罵啲,我就比阿仔多啲自由度和多講道理啲。阿仔勁怕我嬲,我罵完佢,佢怕佢喊,都係會喊晒搵我。
係咪小朋友見倒爸媽係會嗲啲?抑或已知我鬆些而攢我底線?

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

好多係工人或老人家湊既小朋友都會係咁, 佢想引你注意嘛!
試下一入門口第一件事叫佢, 同佢講野, 問佢今日有咩野發生. 佢明顯啲知道你着緊佢, 可能會改善. 你越嚴越惡, 佢可能變本加厲, 甚至影響佢心理, 以為你唔鍾意佢啊!
講真, 我係ftm, 但我個仔有時都會咁, 因為怕我錫阿妹多過佢.

別墅

回覆:himuimui 的帖子

你個仔都好乖,唔駛罰都聽話。
我個仔都痴我,佢冷靜後都肯聽道理。
見好多媽咪話老人家會縱,我估大家的小朋友係喺老人家面前扭啲,喺媽媽面前會乖啲,但我地好似相反咁,99成日話我喺度佢就曳,搞到自己好懷疑係咪太鬆。

男爵府

引用:你個仔都好乖,唔駛罰都聽話。我個仔都痴我

原帖由 虎B 於 13-09-06 發表
你個仔都好乖,唔駛罰都聽話。
我個仔都痴我,佢冷靜後都肯聽道理。
見好多媽咪話老人家會縱,我估大家的小 ...
我都係,婆婆話平時阿女好乖,但一有我同c6起度就作反,扭呢樣扭果樣,好long黎

伯爵府

回覆:我係咪唔夠惡/嚴

指定邊個沖涼都係因為佢想親近果個人,我覺得無妨丫。如咁啱被指定的人唔得閒,就要學會接受,不能扭計囉

男爵府

Only because he needs your love and attention

Be firm 嚴 but not 惡

Poor kid just want to with his dear Mommy

複式洋房

引用:Only+because+he+needs+your+love+and+atte

原帖由 picture 於 13-09-07 發表
Only because he needs your love and attention

Be firm 嚴 but not 惡
Agree Be firm 嚴 but not 惡...但我成日都惡左,有時都好內疚同後悔

禁止訪問

珍珠宮

我媽湊,所以肯定佢唔係俾說話我聽,佢都話我在場阿仔係特別扭 & 痴身(痴我)

初初聽到都唔開心,都有你呢個疑問,係咪太縱佢(但其實我已經好嚴 & 唔怕做惡人)。後來上網睇過,話呢個同佢對人o既信任 & 求生本能有關。其實 bb 好似小動物,deep down 都會擔心自己o既安全。與其話佢對住媽媽最曳,不如話佢對住其他人時佢都要 ’假假地’ ’扮乖’ 因為驚受傷害。反而係對住媽媽佢可以最 free 最唔 control 自己,因為佢肯定不論佢點曳點扭,媽媽都一定會咁愛佢 & 唔會傷害佢。所以點解好多媽媽話個細路o係學校好乖,但返到屋企對住自己就 ’打回原形’,其實道理係一樣。我地大人都一樣,邊個未試過對阿媽發脾氣發癲。同一時間 friend/老公打來無事,阿媽打來自己就發火。隔離婆媳版亦成日見到o既一句:阿媽點都唔會嬲自己,99 會,我地咪又係同 d 小朋友一樣

珍珠宮

好媽媽勳章

我都覺得小朋友係鍾意你先嗲你,好似我女咁,佢對住工人好乖,唔會扭,但對住父母就會扭計,但我地肯定惡過工人因我地會鬧佢

子爵府

小朋友掛住你,先會扭你. 老人家成日話自己湊時D孫好乖, 其實係佢地咩都遷就D 孫, D 孫根本唔使扭計!
我都要返工, 我會當幫仔換衫沖涼係親子時間, special moment, 唔使佢扭我都會做喎! 期間又可以同佢傾下計, 好開心呀!
如你仔淨係沖涼換衫VV呢D事情要你陪, 簡直不是問題. 真正問題係食飯要食幾個鐘, 要人餵、對大人講野冇禮貌...etc.

別墅

我同你一樣,我放工番黎都要痴到實,其實我本身好楽意,因為放工後同放假我一直都自己一手一腳照顧番,但而家阿B開始番學,仲嚴重左,一秒分離都唔得,咩都可以唔要,玩具,奶,食物⋯,仲之\"I want Mami\"!覺都唔肯瞓,放入床唔理佢,喊足兩個鐘,我已經同佢爭持咗差唔多兩個week,最後同老公扮瞓先,再由姐姐帶入房瞓,但都叫mami叫成個鐘,先唔覺意瞓左,聲都沙哂,塊面又俾眼涙up到敏感一撻㼀rash,好心痛!但知係過渡期,我再辛苦D冇所謂,但見佢又唔夠瞓,聲又啞晒,又爛面,心痛到要死,呢段日子好難受好難過

大宅

我同你差晤多,只是99轉左係工人姐姐,我仔4yr, 工人姐姐成日同99/婆婆講,媽咪唔係度仔仔好乖,我初初都以為係自己問題(唔夠惡/太遷就佢?),我係cam見仔放學返到屋企又真係好乖、好獨立,自己除鞋、換衫,將衫、襪放入洗衫籃,全部自己做晒!

但我一放假佢放學返黎就扒係地下,要叫才除鞋、又要我幫佢換衫,否則就喊!初時佢愈喊我就愈唔會幫,我同佢講我知你識!試過激到我用籐條!

但之後我分析所有,得出答案同大家差唔多,佢只係想媽咪陪、嗲媽咪!所以我諗通左,佢既然已識做的野,有時由佢嗲下,不過要同佢講明,我今日同你換衫、拖你去廁所洗手,聽日你就要自己做番,如果你乖,媽咪下次放假又同你換一次啦!
自此之後我沒有因為呢口野鬧佢,佢亦沒有叫得咁頻密!
有時陪佢換下衫,拖下佢去廁所都幾sweet !

別墅

多謝大家回覆和分享。似乎這是普遍和正常,咁我唔駛成日懷疑自己係咪太縱,令99成日話「你喺度佢就作怪」。

男爵府

引用:多謝大家回覆和分享。似乎這是普遍和正常,

原帖由 虎B 於 13-09-11 發表
多謝大家回覆和分享。似乎這是普遍和正常,咁我唔駛成日懷疑自己係咪太縱,令99成日話「你喺度佢就作怪」。 ...
Yes don't worry

大宅

我都有同樣迷思, 但認真一想自己沒有怎麼縱容他, 基本上他會都聽話, 就是有時要遷就一下, 不要硬碰.

每當我在家, 他要出街玩都一定要我去, 我說媽媽不去了, 他會走過來拉著我的手說: 拖住. 即使平日怎樣痴婆婆, 有我在都不願放開我, 心底裏真的覺得好甜, 感到每晚放工跟他玩多久多累都是值得的...

但奇怪的是, 爸爸在他就會更痴爸爸, 可能見得爸爸更少時間吧

大宅

引用:阿仔三歲,主要由奶奶和工人姐姐湊。99成日

原帖由 虎B 於 13-09-06 發表
阿仔三歲,主要由奶奶和工人姐姐湊。99成日話我和爸爸唔喺度時,佢好乖,我地喺度,佢就作怪,又嗲又扭,例 ...
關咩事呀。細路仔都好睇人黎扭/痴架。好似我媽媽咁。呀女一見到佢就實扭抱扭呀媽同佢玩。但見99就郁 D就喊。一係冇反應。鬼咩99成個男人咁粗聲粗氣。成日話呀女點吾得吾好。比我都吾Q鐘意佢啦。

男爵府

引用:我媽湊,所以肯定佢唔係俾說話我聽,佢都話

原帖由 zitzai 於 13-09-08 發表
我媽湊,所以肯定佢唔係俾說話我聽,佢都話我在場阿仔係特別扭 & 痴身(痴我)

初初聽到都唔開心,都有你 ...
多謝你呀!我既疑團解開了!我諗下次我囝扭我果陣,我會好ENJOY

首頁

尾頁

跳至