自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

話說我小朋友今年第一次做暑期工(教興趣班),上個月某日大雨,公司唔想佢整濕教材,就叫A同事(一樣係學生暑期工),借把遮比佢用,好衰唔衰我小朋友就漏左把遮係中心,打返去中心,職員話搵唔到,咁A同事昨日whatsapp我小朋友要佢賠$200,到今日出門口先講話去賠錢比A,我即刻同佢講,自己唔小心係抵賠,但佢無憑無據,䢫口話$1000都得啦,我話我可以去買返一把$200嘅遮賠比A,但唔會比現金佢,jm們點睇?mouth:

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

回覆:暑期工賠錢問題

讚成賠遮

CarrieNazi  YES  發表於 13-9-7 16:14

公爵府

盡快settle 件事咪算lor
賠200 蚊既遮同200 蚊都係付出咁多金錢
爽爽快快好過啦 200 蚊又唔係多 同佢搞咁多野
打得工都唔係小朋友啦 以做人個女同你講 我覺得媽媽喺呢d 位干涉太多唔好

禁止發言

男爵府

人地把遮可能係有牌子呢!宜家啲遮又有防uv又有自動開関,可能唔只兩佰架

男爵府

我覺得您俾意見佢,唔算係干涉,可以出嚟打工,都算大人了,我覺得您可以分析成件事俾佢聽,等佢自己攪掂。
答番您個問題:贊成賠遮

珍珠宮

玩具勳章

好唔鐘意人借左野無好好保管整唔見或爛左。人地而家無叫你賠1000呀。幾年前係sogo買把遮都二百幾。把遮值唔值200你小朋友應該分到卦。你買把遮俾人地實鐘意架。你唔整唔見人把遮。就唔會有呢件事。而家仲懷疑人屈你錢。唔好講折舊率。人地把遮一手買番黎。款同質地如果係呢個價錢你就要買番同等規格俾人(講緊係一模一樣, 同一把wo)

yamatang  所以樓主咪買返同等價錢既遮比人囉,無講錯呀  發表於 13-9-7 18:43

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:話說我小朋友今年第一次做暑期工(教興趣班

原帖由 agneskong 於 13-09-07 發表
話說我小朋友今年第一次做暑期工(教興趣班),上個月某日大雨,公司唔想佢整濕教材,就叫A同事(一樣係學 ...
賠遮 only

大宅

其實。。。我會賠200蚊,因為可能係靚傘。我自己用的普通長傘也13X, 縮骨傘也25X
同埋你買的人地未必鍾意mouth:

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

事實上係你小朋友借人野無小心保管,今次咪當係個教訓。樓主你都唔好以為把遮二百好多,把遮質素好d都要呢個價,真係幾年都唔爛架。又可能把遮對物主黎講好有感情呢?呢d係錢補唔返

cherrie_q    發表於 13-9-7 16:10

珍珠宮

BK Milk勳章

我諗我只會表達自己意見给我個小朋友知,自己價值觀一把傘$200好貴,但你整唔見都無辦法要照賠。因為摭真係可以去到好貴,況且有些東西是有紀念價值,錢是不可代替,現在都係二百蚊,無謂要個細路麻煩向人討價還價!

男爵府

賠錢了事,自己的時間更值錢

禁止訪問

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

由小朋友決定,賠$200了件事,下次會小心d

男爵府

引用:我諗我只會表達自己意見给我個小朋友知,自

原帖由 in.carry 於 13-09-07 發表
我諗我只會表達自己意見给我個小朋友知,自己價值觀一把傘$200好貴,但你整唔見都無辦法要照賠。因為摭真係 ...
×2

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

200元一把雨傘唔貴呀, 本地梁穌記都要 500 啦。
樓主價值觀不能苟同。

而且呀女整唔見人地野,好應該承擔。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

樓主應珍惜這個機會,讓小朋友知道弄失別人的東西是要負出代價的!
200元當上一堂絕對值得

QQdevil    發表於 13-9-7 18:35

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

賠錢了事. 一把傘$200唔出其, sogo, 一田好多都要. 錯係你個仔, 如果人地攪到我冇左把靚傘實嬲死.

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:話說我小朋友今年第一次做暑期工(教興趣班

原帖由 agneskong 於 13-09-07 發表
話說我小朋友今年第一次做暑期工(教興趣班),上個月某日大雨,公司唔想佢整濕教材,就叫A同事(一樣係學 ...
我覺得應賠,自己用錢買教訓,才肉赤,下次才珍惜。做得工已不是小孩,阿媽應小事留比子女解決,值吾值不是吾見左人地野後決定。今次點都硬食,回家再教。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

賠錢。你咁肯定你買既傘佢實like..一係買返一模一樣牌子and顏色

首頁

尾頁

跳至