想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:peng24839+發表於+13-9-10+04:29+大

原帖由 璇璇 於 13-09-19 發表
4年前,我在看了西醫9個月。每個月打針,度體溫,每一至兩星期去看醫生,照卵子的大小,見快要排卵就交功課 ...
hello! 我都剛發現自己多囊,可否pm中醫資料thanks!!

大宅

引用:Quote:璇璇+發表於+13-9-19+18:45+4年前,

原帖由 sin881 於 13-11-27 發表
我都想要中醫資料呀 thz
pm 左, 不好意思 遲了覆

大宅

引用:Quote:peng24839+發表於+13-9-10+04:29+大

4年前,我在看了西醫9個月。每個月打針,度體溫,每一至兩星期去看醫生,照卵子的大小,見快要排卵就交功課 ...
你好呀 可否pm埋中醫資料給我 感謝

大宅

引用:用手機好難copy+n+paste。分享下先,我今年

原帖由 Small_i 於 13-09-19 發表
用手機好難copy n paste。

分享下先,我今年3x,睇左醫生廿年。一直醫生都話我唔會有,我可以半年唔來經都 ...
你好呀 想中醫資料可否pm我 thx

Small_i  pm-ed  發表於 14-1-16 08:57

大宅

麻煩你pm 中醫比我吖

大宅

你好,可否pm我中醫資料嗎?

複式洋房

引用:大家多囊卵巢的Jm,大家都一齊努人做人中,有

原帖由 peng24839 於 13-09-10 發表

大家多囊卵巢的Jm,大家都一齊努人做人中,有喜有悲,
大家好
29歲
159高72Kg
發現多襄6個月,體重由13年1月120磅升到13年6月150磅,呢半年只黎左3次M,仲要係三次都係食通經藥先黎!!
由6月至11月開始睇西E,轉左2次西医都無好轉,医生解釋並唔長細!
甘我就由11月1曰開始了新一個西医,另外加了中医,轉中西E之后的2個半月,我每天早上定時check 体温,同每月排卵藥,加每天中藥!非常幸運比我中了,今天去檢查剛好6週有心跳!
希望佢痴實D我,健健康康,希望9月能見到佢
所以大家千其不要灰心,努力造人

複式洋房

你好呀 ^^ 可否pm中醫資料給我 ? 謝謝

別墅

引用:Quote:原帖由+sin881+於+13-11-27+發表我都

原帖由 璇璇 於 13-12-01 發表
pm 左, 不好意思 遲了覆
可否pm中醫資料給我?

別墅

回覆:~~~~~~多囊卵巢專區 病歴篇~~~~~~~~

年齡:26
月經週期,量:食通經藥先嚟..唔食就唔嚟..一年未嚟過,last MC October, 2012.經量1week
發現多囊時間:2年
做過的treatment或檢查:我Nov,2011睇浸會婦科,照到我 d卵泡唔成熟,每三個月食一次通經藥清一清。醫生話我未必有懷孕機會

由我 細個開始mc已經唔正常,因為果時細所以冇理會到,但慢慢一年都唔嚟..我就睇下西醫通下經..睇過中醫都唔會嚟,一定要食西藥
。喺我18,19years old時我意外有左bb,男朋友又唔想要,冇要到..果時細個好驚,屋企人唔知,冇保過身體。之後keep住食避孕藥,每個月會嚟。食左年半到..停左...太肥..由100磅重到125磅,之後慢慢回落返105磅 。一停左藥d m就唔嚟..後來自己有親戚在大陸做婦科,買左黃體銅,自己每個月打三針會嚟,打左三個月停左.

咁 果個男朋友當然分開左啦,到而家呢個男朋友,我上年過左美國同佢住埋一齊先開始有do,冇避過,因為浸會個醫生話我好難有,打算有就有,今次有就一定生。

我上年2中過去,9月中時身體開始唔舒服,個胸痛左差唔到一個月,慢慢有胃氣脹,果時以為自為熱氣腸胃唔好,又冇大便,10月頭子宮夜晚痛見有啡,好開心以為有m,(因為我上次食藥mc係oct,2012) 之後第二日冇見紅...又冇理會到..我 9月尾有驗過,冇中...但keep住訓前會有m痛感覺..以為過幾日會mc...後來我朋友叫我驗多次,10月9 自己再驗...心態冇諗住會有..去完個小便..望下...兩條線...大叫我男朋友,我有左呀當時好開心,但又好驚,第二日去睇醫生,照到有一小點,4w-5w...但仲未落到子宮中間位..又好驚..

之後一個月返香港照..9w..見到bb心跳,自己心先安落下來..但不幸地12w時照到bb有發育異常問題 ,醫生唔見義keep.bb生存機會冇半成,17w我做左引產,好傷心。

知自己懷孕機會未必有,一年冇mc都可以有左..上天俾左一份咁好禮物俾我,但最後又冇左。

我而家就坐月養好身體,3月再返美國努力做人,想趕到做馬主
唔知一個月後會唔會有mc

大宅

請問你是看那個中醫,可pm我嗎?Thx!

大宅

我今年33歲,有多囊症快15年,再加子宮內膜異位,一直食避孕藥keep住等佢唔好惡化。我係一個好瘦的人,m成日流好大舊血塊,同埋多囊症令我不停爆暗瘡(本來皮光肉滑),同好多毛。醫生都話我好難有,所以食藥控制,咁樣先易有d。三年前結婚,停左藥三四個月,就有左,但好易作小產2次,結果訓床3個星期,bb健康出世。

我最近半年想生多個,不過停藥半個月,即復發,成面瘡,異位又嚴重左。醫生話個病係同時間競賽,要bb就唔好理塊面住。佢話半年都唔成功,就返去覆診。

我個人認為,結婚之後咁快有左,係因為遇到開心事,新婚快樂,人個心理質數都唔同,我有幾個朋友都係咁,結完婚即開工,就有了。反而結婚,又話二人世界先,一兩年後先開工,等左幾年都唔得。

大宅

回覆 璇璇 的帖子

可以PM中醫比我嗎????

大宅

queenie881 發表於 14-1-18 08:55
回覆 璇璇 的帖子

可以PM中醫比我嗎????
全部已PM, 未收到可再問,我可能MISS左... SORRY.

Aprilbaby  想要中醫資料,謝謝!  發表於 14-1-24 10:28

大宅

wen2364 發表於 14-1-17 19:39
年齡:26
月經週期,量:食通經藥先嚟..唔食就唔嚟..一年未嚟過,last MC October, 2012.經量1week
發現多囊 ...
曾經有過都好叻叻.....加油.........好快bb又會再番黎

大宅

chinyuetbb 發表於 14-1-18 02:37
我今年33歲,有多囊症快15年,再加子宮內膜異位,一直食避孕藥keep住等佢唔好惡化。我係一個好瘦的人,m成 ...
你都好,都有一個陪住你先...我都加油中...我先想要一個都好難咁....

大宅

BK Milk勳章

璇璇 發表於 13-9-19 18:45
請問可否PM 中醫資料, 謝謝你呀!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都有多囊,可否pm

大宅

引用:Quote:queenie881+發表於+14-1-18+08:55+回

原帖由 璇璇 於 14-01-18 發表
全部已PM, 未收到可再問,我可能MISS左... SORRY.
想要中醫資料,謝謝!

大宅

引用:Quote:原帖由+璇璇+於+14-01-18+發表全部已

原帖由 Aprilbaby 於 14-01-24 發表
想要中醫資料,謝謝!
ok

首頁

尾頁

跳至