論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我又想炒又想唔炒,怎好?
一家兩大一小,兩大都上班,小的快十二歲了,佢放星期日,主要清潔煮飯接送小孩,我家一向清潔,雜物都唔多一件。

我工人做事好快手,但:
1)佢7點起床煮午餐比阿仔帶飯,但只是煮炒飯、炒麫、印尼公仔麵,我叫佢隔晚準備好第二日蒸下排骨,水蛋都唔肯。早餐只需照乎公子,但都是蛋糕麵或杯麵。出門前不會洗碗筷收拾床鋪先。
2)佢帶完阿仔上課就去買餸,十一點到才返屋企,我有時放半日,見到佢買完餸回家都是去休息聽歌睡覺,清潔床鋪未開始
3)廁所我地叫佢日日清潔,不過我覺得佢只是倒垃圾,一星期只有洗最多兩次,因為測試過佢。
4)抹地有D球其,吸塵機無用,問佢話風大吹左D塵入屋!
(待續)

大宅

回覆:大家評下我工人印印的表現

同我屋企個姐姐差天共地

別墅

回覆:C9C9 的帖子

5)星期六和暑假,我仔睡到十時佢十時都未起身,是呀仔睡醒叫醒佢去煮早餐
6)衫積到一大稚先燙
7)阿仔自己放學,佢主要帶去課外活動同幫手拎樂器,不過經常遲到,我常叫佢十五分鐘前到等,不過佢都無理

別墅

8)但煮飯ok, 三餸一湯都不錯,不過佢平均每天都奉旨飲我地D可樂七喜,多謝都無聲
9)手腳都乾淨,與阿仔關係一般

珍珠宮

全部基本要求都唔做好,正垃圾!洗廁所帶飯呢啲咁基本都唔做好,請佢返嚟做乜。至於炒唔炒就睇你荷包,最好當然炒啦,如果唔想洗錢頂到完約都ok, 因為你仔大個唔怕。
我朋友屋企情況同你差不多,佢女中二,佢係由朝鏟到晚,係日日不停大大聲鏟鑊金,鏟到個工人由黑面駁咀到而家貼貼服服,工人比佢鬧到喊,喊就再鏟勁啲,我朋友話我唔會炒你架,你點衰都唔炒你,你同我比心機做,我朋友唔係變態,只係佢個人好硬淨,佢話呢個工人搏炒,唔會比佢得逞。

大宅

有工人,都食公仔面,我頂唔順。炒得

別墅

根本唔洗評,垃圾一件

大宅

佢唔聽你話,已炒得!你個仔都大個,落街買外賣同屋企食公仔麵有咩分別??

侯爵府

唔聽話,懶仲要評?炒得啦。

大宅

食蛋糕杯麵,洗乜請佢呀。

侯爵府

引用:佢唔聽你話,已炒得!你個仔都大個,落街買

原帖由 tltltracy 於 13-09-11 發表
佢唔聽你話,已炒得!你個仔都大個,落街買外賣同屋企食公仔麵有咩分別??

...
有,外賣應該好營養過公仔面

禁止訪問

引用:我又想炒又想唔炒,怎好?一家兩大一小,兩

大宅

引用:全部基本要求都唔做好,正垃圾!洗廁所帶飯

原帖由 小紅梅 於 13-09-11 發表
全部基本要求都唔做好,正垃圾!洗廁所帶飯呢啲咁基本都唔做好,請佢返嚟做乜。至於炒唔炒就睇你荷包,最好 ...
你朋友夠硬淨,我都好佩服佢,但想請教一下你朋友係咪ftm可成日係屋企昅住个工人?唔驚工人報復而危害倒家人嗎?因我都家有勁衰工人,但有bb係佢手上,係未請倒新工人前要買佢怕,其實勁想鬧爆佢

別墅

吾偷野算係咁!冇計!叫佢做多D,

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

都幾懶,唔聽話,勝在晩飯攪得掂、冇偷

請過個,很多煑唔到餐飯

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+小紅梅+於+13-09-11+發表全部

原帖由 behappy11 於 13-09-12 發表
你朋友夠硬淨,我都好佩服佢,但想請教一下你朋友係咪ftm可成日係屋企昅住个工人?唔驚工人報復而危害倒家 ...
我朋友係會計師成日飛美國勁忙,但佢一在屋企就追住個工人丙,佢女都幾醒唔怕,冇小朋友所以唔驚,佢唔鎖房門方便清潔,我問過佢話唔驚工人玩野。

男爵府

引用:Quote:原帖由+tltltracy+於+13-09-11+發表

原帖由 peppep2012 於 13-09-12 發表
有,外賣應該好營養過公仔面

大宅

保證「鏟到工人由黑面駁咀到而家貼貼服服,工人比主人鬧到喊,喊就再鏟勁啲」

是真實有用的。服從是最基本的。

首頁

尾頁

跳至