跳至

首頁

尾頁

男爵府

C6是美國公民,我地09年於美國註冊,仔仔今年歲幾,我地準備過兩年帶個仔返美國讀書。
請問C6申請我去美國需要幾耐?(c6話以前佢啲friend差唔多情況,半年就批,不過唔知而家有冇改)
另外,批左是否半年內要報到?thx

男爵府

roughly 6 months...

大宅

回覆:BrandonMa 的帖子

頭尾要起碼一年架,仲要係肯定無文件要補,順順利利果隻

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

而家半年未必得,未婚妻身份會可以半年,已婚申請慢D架。
如果文件唔齊或者擔保花時間的話要更耐。批出要走通常有4個月至半年時間。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

呀... 我係講入左境轉身份... 半年左右..... Sorry...

男爵府

According to this

https://egov.uscis.gov/cris/processingTimesDisplay.do;jsessionid=bac48oEIaiHG57FsPsoeu

They are now processing application from Oct 2012... 好似有 delay... :(

男爵府

回覆:BossCatCat 的帖子

謝謝您回覆

大宅

NVC(國家簽證中心)完成你個申請程序,要半年多(我2010年由老公申請,當然要睇忙唔忙,多唔多申請),NVC完成佢果步,會再將你個case send比香港嘅美國領事館,而NVC會通知你驗身,比信你去攞良民證,呢part都要攪起碼三四個月,所以頭尾保守估計一年。

批咗之後,要半年内入境美國(我當時係半年)

如果到時有咩想知多D,再問啦

男爵府

引用:而家半年未必得,未婚妻身份會可以半年,已

原帖由 rose-mag 於 13-09-12 發表
而家半年未必得,未婚妻身份會可以半年,已婚申請慢D架。
如果文件唔齊或者擔保花時間的話要更耐。批出要走 ...
謝謝您回覆
咁即係如果我諗住仔仔三歲半過美國,我要係佢兩歲時就入紙申請(預計申請時間一年),等仔仔三歳應該批左,再有約半年時間過去報到?
抱歉太多問題,因c6懶懶閒,我又太緊張,所以寧願上bk 問你地!thx

男爵府

引用:頭尾要起碼一年架,仲要係肯定無文件要補,

原帖由 ellie79 於 13-09-12 發表
頭尾要起碼一年架,仲要係肯定無文件要補,順順利利果隻
謝謝你回覆,希望到時一切順利

男爵府

引用:NVC(國家簽證中心)完成你個申請程序,要半

NVC(國家簽證中心)完成你個申請程序,要半年多(我2010年由老公申請,當然要睇忙唔忙,多唔多申請),NVC完成 ...
請問你去到適應嗎?我好擔心自己適應唔到

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BrandonMa 發表於 13-9-11 15:50
謝謝您回覆
咁即係如果我諗住仔仔三歲半過美國,我要係佢兩歲時就入紙申請(預計申請時間一年),等 ...
你入咗紙未?如已入就唔駛再為仔仔入,因為到要你準備文件時,
表格中會有問你會唔會人想帶埋去,例如配偶未滿18歲子女等,
到時加入去就可以。但如未入紙的話,當然係入紙時已連埋仔仔申請,
時間只可以參考,因為處理文件需時,只係一般估計冇得預到剛剛好。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

引用:Quote:BrandonMa+發表於+13-9-11+15:50+謝

原帖由 rose-mag 於 13-09-12 發表
你入咗紙未?如已入就唔駛再為仔仔入,因為到要你準備文件時,
表格中會有問你會唔會人想帶埋去,例如配偶 ...
我仔仔不用申請喇!他出世後已經去美國領事館攪左,佢有us passport 架喇!
所以C6只係要申請我! Thx

大宅

回覆 BrandonMa 的帖子

你C6懶懶閒, 咁你要做多D功課啦, 因為真係幾多嘢要準備, 你都唔想係咁補文件架, 因為一補, 一來一回寄文件番NVC, 都係時間, 當年我老公係搵律師攪, 完全唔洗補文件,
不過我迫個律師做嘢, 踢一腳行多步, 先快DD咋!

文件NVC都要正本, 你最好準備一下, 正本寄晒比你老公先,
結婚證書, 你同你老公嘅出世紙, 都一定要正本...
而你就搵定你BB果時張針卡, 因為驗身要用...
影定D合美國NVC用size嘅相, 又係要寄比你老公先...
而你老公, 近5年(我唔記得5年定3年)響美國報稅嘅1040, 用嚟做"經濟擔保"用...
良民證, 要到最後先申請得, 但係如果你有響香港以外地方住過(佢有個時間, 例如住過一年, 兩年咁), 都要申請當地嘅良民證, 如果無就最好啦...因為又係時間!
呢D文件, 玩下手, 搵晒都要時間, 得閒就Ready吓啦

無得話識唔識應嘅, 我覺得係要去, 唔識應都要識, 唔識揸車就要學, 唔識講英文都要講...
唔好太緊張啦...我好明白你嘅心情, 嚟到自自然然咩都會識架啦

男爵府

引用:回覆+BrandonMa+的帖子你C6懶懶閒,+咁你要

你C6懶懶閒, 咁你要做多D功課啦, 因為真係幾多嘢要準備, 你都唔想係咁補文件架, 因 ...
Thx 但我老公而家同我一齊係香港喎!咁申請手續同時間會唔同嗎?
乜要出世紙正本架?咁我俾左佢,佢會唔會俾返我架?

大宅

1) 你老公而家響香港, 近幾年有響美國報稅嗎? 有先OK, 無就快D搵人報番稅先, 如果唔係, 佢申請唔到你架!
2) 你老公響香港, 唔會影響申請進度, 你地諗住自己交表唔經律師? 咁更加要做多D功課啦, 我睇番D表, 又唔係咁難填, 但係要好小心

3) 全部要正本, 所以要準備好晒先, 我當時要比正本, 我都怕有咩意外唔見, 所以我結婚證書&出世紙都申請多張正式副本

4) 所有文件, 係到最後你響香港見領事之後, 會比番晒你架啦

男爵府

引用:回覆+BrandonMa+的帖子1)+你老公而家響香港

唉呀!我老公冇係美國報稅呀!多謝你提醒我,我會叫我老公快啲攪架喇!

大宅

咁...你要加油啦.......................................

男爵府

引用:回覆+BrandonMa+的帖子咁...你要加油啦....

咁...你要加油啦.......................................
Thx 另外想問下,我c6應該點報返稅呀?
因為我62下年會返一返美國,c6話到時俾資料62帶返去攪,請問此方法是否可行?

大宅

我記得呢度有個媽咪提過,佢響香港住果時,係響香港file美國tax, 佢提過係US$1000 file 6年,等我揾番係邊個媽咪,邊你問下佢先!

響海外嘅收入,報稅又唔同,不過你要準備好近幾年響香港嘅收入or香港稅單,到時file都易D...

首頁

尾頁

跳至