單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

11年的時候因為呢個男人經常唔番屋企,到左12年更長達大半年,但最後呢個男人又番來話重新開始,無奈番來後對我已經好似無曬感情,呼呼喝喝,經常黑口黑面,令我每日都受盡佢的精神折磨,終於終於鼓起左勇氣,今日我去左申請法援,回想11年試過去摞表,但個心到最後都係唔捨得呢個男人,所以始終無遞到,但經過呢兩年的精神折磨,最終我都係要行呢步,結束我地十年的婚姻。
由於時間關係,我唔想經常請假,所以摞完表後就即刻填寫埋即日交番去法援,但收表的職員有D奇怪,令我有好多疑問,但又唔敢問,原因係我係用不合理行為提出的用左幾張紙詳述佢的不合理行為,但個職員話唔收住,等見律師先俾律師睇,但我分居未夠一年佢反而要我係個個理由度寫日期,同埋遺棄個度都寫左日期,雖然無講但感覺好似係叫我用呢個理由提出離婚,咁死啦,實唔批,因為都未夠一年。但不合理行為處有幾點關於佢發脾氣或者有否遲回家或無回家我又只係大致寫,因為我用左幾張紙列舉曬佢D不合理行為出來,原本就係打算交上去俾佢地作為審查案情,點知佢話我寫左以上幾點都得家啦,重點係響張紙度,佢唔收,過三個月後到時先話唔批,我豈不是又要重新申請重新等待,咁搞法,分分鐘搞半年先掂?有無媽咪可以教下我點做啊,我真係唔想再等兩年,我唔想再同佢生活啦,每日都要睇佢面色,已經完全唔似夫妻,咁樣生活落去有咩意思啊,但佢又唔肯離婚,好折磨

大宅

回覆:周旋左兩年,始終都最後都要行呢步

有無申請過法援的媽咪可以答下我啊

別墅

愛bb的媽媽 發表於 13-9-13 00:33
11年的時候因為呢個男人經常唔番屋企,到左12年更長達大半年,但最後呢個男人又番來話重新開始,無奈番來後 ...

你去旺角定灣仔搞法援呀?

聽聞灣仔那邊的人有禮貌很多的。

其實你不用擔心太多, 要離婚的人是你, 他們又不是律師, 不會建議你用什麼理由離婚的。 最重要是你已交齊文件, 靜候佳音就可以。 如果文件唔齊, 就唔會處理。

對方是否已向你確認文件已齊? 有沒有對你說何時會幾見你?

禁止訪問

畀面勳章

大宅

引用:Quote:愛bb的媽媽+發表於+13-9-13+00:33+11

原帖由 jelly-pig 於 13-09-13 發表
你去旺角定灣仔搞法援呀?

聽聞灣仔那邊的人有禮貌很多的。
無啊就係,凈係俾左張紙我話收到我的申請,但我係用不合理行為提出,另外一張紙詳細列明,係佢本身張申請表我剔左個處然後話詳見附件,但個職員話唔收住,我個份野等到時見律師先俾律師睇,但其實最重要係個份,因為我寫既內容佢份申請表係無既,例如佢有同人有不合理行為,但我無證據,所以唔可以用通奸,所以另紙寫羅,點知佢唔收,反而要我剔分居同遺棄,但我都未夠一個月,但佢又話照寫,仲要對方地址我明明寫左俾佢,佢又話叫我畫左去,佢話之少今日我地唔清楚佢係米個度住,我真係好擔心連行第一步都唔成功啊

大宅

引用:回覆+愛bb的媽媽+的帖子你可以用+“遺棄”+

原帖由 Chichi-dango 於 13-09-13 發表
回覆 愛bb的媽媽 的帖子

你可以用 “遺棄” 作為離婚理由,但要有證據,如他沒有回家,甚至是雙方已經沒有 ...
多謝你啊,佢曾經離家出走過大半年,後來返番來,今次又第二次走,我都唔知要點擬訂佢既出走日期,同埋其實份申請表要寫佢幾時無回家,又或者幾點下班,呢個男人咩都唔講又經常轉工,我都唔知點著佢下班時間,但佢又話唔空得,所以份野好亂,希望佢可以見多我一次,好似申請公屋咁有面見機會然後先做審批啦,如果佢單憑份申請表既內容就做審批咁實唔得啦

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主... 首先... 申請法援同辦離婚係兩件事.... 法援職員係幫你審批申請法援既文件..

我提議你自己先去家事法庭入紙用不合理行為單方面申請離婚.... 申請法援同申請離婚可同時進行的....

如果離婚申請快過法援既, 官司會暫停直至法援處批出你既資助... 重有, 申請法援不是費用全免, 會根據申請人入息, 資產去定個分擔費... 到正式批左個援助你先正式搵代表律師接你離婚 CASE
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

大宅

引用:樓主...+首先...+申請法援同辦離婚係兩件事

原帖由 dordor1207 於 13-09-13 發表
樓主... 首先... 申請法援同辦離婚係兩件事.... 法援職員係幫你審批申請法援既文件..

我提議你自己先去家 ...
係啊,原來可以兩邊一齊申請家,但請問咁樣係米兩邊都要收錢?因為法援我上過佢個網計算入息審查我係需要俾一D費用,如果兩邊都要俾,咁我要考慮一下先,因為我無乜錢去搞,個男人已經乜錢都唔摞番來,呢家係靠我微薄的收入來維持個家,所以要想一想先,但好多謝你的提醒啊

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

愛bb的媽媽 發表於 13-9-13 17:22
係啊,原來可以兩邊一齊申請家,但請問咁樣係米兩邊都要收錢?因為法援我上過佢個網計算入息審查我係需要俾 ...

到時律師一樣要收你錢...單方面離婚申請係比600 幾佰囉.... 你可以等既... 一般批法援都要等3個月以上先見你交齊文件後, 應該等多一個月有結果要你交錢.. 咁你到時再搵律師攪離婚.. 攪下攪下.. 你應該可以年半至兩年就正式離婚...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

複式洋房

其實,用咩理由/原因去申請離婚並唔係大問題,因為理由/原因係好主觀ge,正所謂:清官難審家庭事,法官好難去判斷妳個理由正唔正確。
最緊要係小朋友撫養權同埋妳入稟ge理由,對方就只可以就住妳所出ge理由或事件去辯解,所以如果佢能否作出辯解係好緊要。
我都曾經面對過,過程真係好辛苦,尤其係好擔心小朋友會跟左對方。
點都好,願妳也能渡過難關,pray for you~

大宅

引用:Quote:愛bb的媽媽+發表於+13-9-13+17:22+係

原帖由 dordor1207 於 13-09-13 發表
係啊,姐係話法援3個月後要再上過去交野,然後再等多一個月?!因為我知道法援除左要睇入息都仲有個叫案情審查,就係驚佢無收我自己寫個份野,變左理據唔夠,就算入息pass都有機會會唔批,所以呢家最煩係咁,希望佢批啦

大宅

引用:其實,用咩理由/原因去申請離婚並唔係大問

原帖由 章迦文 於 13-09-13 發表
其實,用咩理由/原因去申請離婚並唔係大問題,因為理由/原因係好主觀ge,正所謂:清官難審家庭事,法官好難 ...
多謝你啊,我其實都有擔心佢會爭倒撫養權,因為佢為左間屋講過會同我爭個仔,但佢唔係真心想要個仔而係因為為左間屋,佢仲講到大不了佢唔做野申請綜援去湊,:-(我真係好想快D搞掂,同個仔過番d開心正常既生活啊

首頁

尾頁

跳至