少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同我老公係教小朋友方面有分歧,佢覺得打先知錯同聽話,但我覺得唔係。

大宅

我由個仔出世到而家幾乎冇打過佢, 但佢算好聽話. 反而我見好多細路越打越曳, 又鍾意打人.

別墅

引用:我由個仔出世到而家幾乎冇打過佢,+但佢算好

原帖由 PSKLee 於 13-09-13 發表
我由個仔出世到而家幾乎冇打過佢, 但佢算好聽話. 反而我見好多細路越打越曳, 又鍾意打人. ...
同意!

我都無打過,淨講道理,小朋友二歲幾,情緒穩定、唔打人、易教。

睇過啲育兒書,話打小朋友只能收短暫「效果」,亦會令小朋友覺得可以「大蝦細」、打人,通常打人、惡的小朋友都在家被大人打或被兄姐打。

教育小朋友需要耐性、時間,無捷徑。

伯爵府

真係一DD小朋友.....

有D越打越惡, 越打越癲....
有D打下已經聽教聽話, 唔敢""阿支阿左"""....
有D講道理好聽話...
有D講道理彩你有味....你有你講,我有我壞.....

分歧一定有,亦無絕對的教育方法,父母要磨合,囝囡都一樣要...
共同尋找同一適合的方法, 方為上策~

Evilgrin    發表於 13-9-15 10:12

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:教小朋友,係咪打先聽話?

我囡係要出手打先可以停止佢發癲

子爵府

引用:真係一DD小朋友.....有D越打越惡,+越打越癲

原帖由 貓山公主 於 13-09-13 發表

同意,我個仔K1至K2上學期最百厭及晤聽話,我有打,但只限pet pet!而家K3,已經差不多成年唔洗用打嘅方法,話就可以了!

大宅

我認同,我經常同個女講道理,佢當我唱歌,有時真係會大力打手仔一下,佢就知驚下次唔敢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

睇人同埋睇下幾大囉...

我個仔細果陣都係唔駛打就聽, 好似好理想. 但而家唔得囉, 唔打唔鬧佢只會當我講既野係耳邊風.

大宅

phyllislau 發表於 13-9-13 10:48
我同我老公係教小朋友方面有分歧,佢覺得打先知錯同聽話,但我覺得唔係。

...
唔應該打孩子,要是打仔女可以教到好孩子,咁每條藤條都可以賣得好貴好貴的了。打仔女只是個人發洩,不是教。甚至會連累下一代,容易產生有暴力行為的不良心態。有專家講過︰成日講打講殺、毆打家人、有暴力傾向的人,細個時多數也曾被虐打過的。

duckykong    發表於 13-9-16 21:54

侯爵府

Agree!!

別墅

回覆:pingu_k 的帖子

可惜我同佢講咗n咁多次,唔好打小朋友,佢依然覺得無問題!好心痛!

首頁

尾頁

跳至