自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

想買二手琴,有朋友放Yamaha c108,請問可否用到8級?

歡迎進入廸廸仔週記

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:想買二手琴,有朋友放Yamaha+c108,請問可否

原帖由 小蕃茄 於 13-09-14 發表
想買二手琴,有朋友放Yamaha c108,請問可否用到8級?
應該用唔到八級

大宅

20年前嘅我係用c108考8級及演奏級,之後先換咗部grand。

珍珠宮

chickenwing2006 發表於 13-9-14 23:24
應該用唔到八級
係音質問題??
我屋企都係 C108,見人話最多到 5 級,我自己唔識,唔明咩問題,我囡已經學緊 4 級!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:chickenwing2006+發表於+13-9-14+23:

原帖由 webjen 於 13-09-15 發表
係音質問題??
我屋企都係 C108,見人話最多到 5 級,我自己唔識,唔明咩問題,我囡已經學緊 4 級!
...
其實我囡三級 Tim 咋 .... 見人地多數都話u1 可以用到八級,可能問下 miss 好 d

珍珠宮

chickenwing2006 發表於 13-9-15 10:08
其實我囡三級 Tim 咋 .... 見人地多數都話u1 可以用到八級,可能問下 miss 好 d

...
我問調音師傅,佢都話唔得 mouth:
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:chickenwing2006+發表於+13-9-15+10:

原帖由 webjen 於 13-09-15 發表
我問調音師傅,佢都話唔得
問下 miss la ..... C108 我估 miss 一問就知

男爵府

回覆:Yamaha c108可否學到8級?

我細個時部c108(新琴落地)用到考grade 8!之後就換琴!

子爵府

畀面勳章

其實無咩用到用唔到,以前好多人大陸琴一個都彈到8級啦,有些去到高級要指力做到好明顯大細聲效果的確靚琴先做到,但靚極都唔及考試個琴靚,我以前考高級時就會出去租三角琴練,屋企果個純粹練熟指法。睇餸食飯囉~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:Yamaha c108可否學到8級?

係音質問題,老師話去到5級以上,會聽得出有分別。

公爵府

引用:Quote:原帖由+小蕃茄+於+13-09-14+發表想買

原帖由 Lee師奶 於 13-09-14 發表
20年前嘅我係用c108考8級及演奏級,之後先換咗部grand。
你咁勁,演奏级是否甚麼AT,LT?

大宅

回覆:小蕃茄 的帖子

其實去到6級之後,學生要識聽返自己彈出來的音色從而調節,靚琴容易一聽就聽得出,舊琴分分鐘聽唔到有分別,就好似啲hifi 咁,平同貴係音質的分別。當小朋友聽得出音色分別,進步,技巧同要求會更高。

大宅

引用:Quote:原帖由+Lee師奶+於+13-09-14+發表20

原帖由 littlemelody 於 13-09-15 發表
你咁勁,演奏级是否甚麼AT,LT?
係呀,我考埋ATCL之後先換Grand,其實20年前有部C108已經好好

水晶宮

Lee師奶 發表於 13-9-15 14:54
係呀,我考埋ATCL之後先換Grand,其實20年前有部C108已經好好
請問M108又點呢?我女都用佢彈到8級。

大宅

回覆:Lee師奶 的帖子

你部咩grand?

大宅

引用:Quote:Lee師奶+發表於+13-9-15+14:54+係呀

原帖由 HLDMaMa 於 13-09-15 發表
請問M108又點呢?我女都用佢彈到8級。
考咗8級仲有冇繼續學?M108 同C108都係入門版,分別不大。

大宅

引用:你部咩grand? +

原帖由 miroko 於 13-09-15 發表
你部咩grand?
當年買咗Kawai KG2, 5\"10,好大部

珍珠宮

Lee師奶 發表於 13-9-15 16:09
當年買咗Kawai KG2, 5\"10,好大部

請教下, 想買部2手kawai, 仔仔初學, 有咩好介紹!

佢學間琴行轉咗幾個老師la! 仲有無老師介紹呀? :-(

大宅

引用:Quote:Lee師奶+發表於+13-9-15+16:09+當年

原帖由 melonfans 於 13-09-15 發表
請教下, 想買部2手kawai, 仔仔初學, 有咩好介紹!

佢學間琴行轉咗幾個老師la! 仲有無老師介紹呀? ...
如果買2手直身琴,Yamaha會穩陣過kawai,同埋最好有老師幫你試,如果老師唔得閒,可以問下相熟調音師傅肯唔肯同你去睇(當然要俾返車馬費啦),年份太大唔好揀。
宜家教琴嘅老師質素參差,而且本身對音樂教育熱誠不足,要遇到個好嘅真係唔容易你可以問下同學仔d家長有冇好老師介紹,我小學時有個同學仔彈琴彈得幾好,跟住我媽咪就問個同學仔家長攞老師資料&contact,我後來跟呢位老師由5級學到演奏級。

珍珠宮

Lee師奶 發表於 13-9-15 17:58
如果買2手直身琴,Yamaha會穩陣過kawai,同埋最好有老師幫你試,如果老師唔得閒,可以問下相熟調音師傅肯唔 ...

多謝你咁詳細資料! 咁petro f同 karl muller入門又ok嗎?

依家好老師真難求!

首頁

尾頁

跳至