單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

最近身邊的好朋友两位单親媽媽都找到mr right了!
準備結婚中!雖然很鄧她們开心!但又有疑問
一紙婚書真的重要嗎!
朋友答我“因為男友想結婚所以結罗!
我心想“吓“
大家有冇咩想法可以分享下!

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

對我嚟講一張紙真係唔重要,因為我地都知道攞呢張紙好平,但要取消呢張嘢就好貴....但如果另一半覺得簽咗呢張嘢就表示佢既誠意,我會尊重佢

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

子健媽.. 早晨呀..

我昨天睇見有姊妹分享再婚既消息... 我都有O的驚訝... 未放低前夫就決定嫁... 當然被愛係開心過愛人既...

我呢段日子, 身邊既朋友叫我睇下外邊既世界... 更好在前面.. 但係我唔強求, 唔會專登搵... 就算個天安排比我.. 我諗我會考慮好多好多問題... 一定唔會閃婚了... 一紙婚書可以代表乜??? 只係比我分手時更加痛苦... 收數佬上門追我數就有份....
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

多多
可能糸好年,好像好多姊妹都嫁了!
但自己想起當年離婚的麻煩就很佩服女朋友們的勇氣!

侯爵府

相愛容易相處難
男人話“婚書是給自己心愛女人一輩子的誠諾!
但受了傷的女人就說“甘点解仲有甘多離婚個案mouth:mouth:" />
或者就好像一場賭博,赢了,是一輩子幸福
输,是永不磨滅的諾印

別墅

babytszkin 發表於 13-9-16 11:32
相愛容易相處難
男人話“婚書是給自己心愛女人一輩子的誠諾!
但受了傷的女人就說“甘点解仲有甘多離婚個案 ...
我很喜歡 鄭秀雯 + 葉倩文的 "談情說愛"。 我認同婚姻是一個賭注, 賭下半生的幸福。

但願從沒有文字 便未用道出愛真意
但願從沒有情 就讓你我做平淡女子
若是從沒有男士 自問仍沒法獨處
相戀是極容易 相處是極難事
但女人心軟便會輸

*到底真心相戀仍願意仍願試
 不理會這個世界 話你瘋話我痴
 不要去問 愛會是怎樣開始

也許該這麼想男共女同下注
 賭最後兩個世界 或隔開或靠依
 戀愛故事 到最後怎樣終止
 現在也許太在意*

若熱情沒法留住 亦但願盡心愛一次
在像無但有時 夢別造次 然而別制止
遇著緣份不容易 但願能和諧共處
一起若為名義 不應極力纏住
做女人總要學作主

REPEAT**

如果可以比我揀, 我寧願要一個知心的異性好友, 也不要一個男朋友。 如果我當初不接受他, 選擇繼續與他做好朋友的話, 至少他仍可以在我身邊陪住我, 聽我說心事, 為我分憂。

侯爵府

babytszkin 發表於 13-9-16 11:26
多多
可能糸好年,好像好多姊妹都嫁了!
但自己想起當年離婚的麻煩就很佩服女朋友們的勇氣! ...

子健媽.. 今年唔係好年呀盲年來的.. 其實, 我相信咁多兄弟姊妹都係選好日子, 好時辰去嫁/娶... 結果咪離婚收場...

結/離都試過了... 就算真係有新生活... 我都唔會急於一時三刻.. 輸左一次唔想再輸了.. 人生無幾多個七年, 十年..... 我每次同我上師傾計.. 問佢我到底會唔會有機會再婚, 我又唔係七老八十, 再嫁好正常... 佢就提我, 未放下那個他, 絕不能開始新關係... 結局只會更慘....

婚書係責任, 承諾, 但日子久了, 倆人都忘記了... 從前盲婚啞嫁都可以走到白頭, 反觀現金社會自由戀愛離婚率好高....

捉緊自己所擁有的, 正常既... 再婚需要勇氣好大囉.. 我自己真係唔敢再賭.... 相愛很難.....

babytszkin  一切隨缘  發表於 13-9-16 21:06
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

子爵府

畀面勳章

回覆:有在嫁的必要嗎

如果有機會識到第個男人,我也必需放下前夫,放下恐懼才跟別人開始,考慮因素也很多

所以我都晤會結婚了,認識久了同居也可,免得日後離婚真係麻煩極了。

babytszkin  上天一定派個好男人守護你的!  發表於 13-9-16 21:07

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

再嫁都可以離。

我試過。好悶下。

通常都係男方要求有保障多d。

講真,又唔會再生,我真係會問清楚,結婚為咩。

babytszkin  啱!同意!  發表於 13-9-16 21:08
不知所謂的乙陸!!!

大宅

與前夫分開後的日子是難過的,但現在已開始習慣了自己和囡囡兩人生活,沒有了
\'他\'的生活也很多姿多釆,多了時間陪愛錫我的家人,也少了每天以淚洗面的日子!
"再嫁"這兩個字好像不是那麼重要了!只要活得自在便好了!

babytszkin  非常good  發表於 13-9-16 21:09

侯爵府

两個人相愛好像比較容易!
但两個单親家庭走在一起,有孩子,有x,有家人好像感覺拍拖輕鬆D!
不過見到朋友們开开心心待嫁的樣子真糸好幸福好鄧两位单親媽开心!

大宅

曾經覺得拍拖、結婚是必然的事……現在只覺得是無需要的事。我依然相信愛,無需要一張紙去証明。男人想証明愛?就請他們包容,與愛成長、與愛变老。有多少男人會明白?

babytszkin  知易難行  發表於 13-9-17 00:53

侯爵府

引用:曾經覺得拍拖、結婚是必然的事……現在只覺

原帖由 田心 於 13-09-16 發表
曾經覺得拍拖、結婚是必然的事……現在只覺得是無需要的事。我依然相信愛,無需要一張紙去証明。男人想証明 ...
放下自私的心已經好難。

或者再婚既多數都係年輕貌美的;心口掛勇字。我老了,沒有幾多個七年去賭

男爵府

dordor:愛是須要勇氣,再過多七年又七年,或者個陣又恨自己無再嘗試,現在完全冇咩機會了。

多d同自己傾計,問下自己個心到底想怎樣。

再困難如石也要穿過去,更何況有時困難有如紙咁溥而已。

學「佛」是終於自己。

人生最苦的事,唔係失敗,而係年老時才發現從未做返自己想去做的事。

去找自己想找的答案吧!^^

侯爵府

jelly-pig 發表於 13-9-16 13:02
我很喜歡 鄭秀雯 + 葉倩文的 "談情說愛"。 我認同婚姻是一個賭注, 賭下半生的幸福。

但願從沒有文字 便 ...
的確很

侯爵府

kenfung71 發表於 13-9-16 23:24
dordor:愛是須要勇氣,再過多七年又七年,或者個陣又恨自己無再嘗試,現在完全冇咩機會了。

多d同自己傾 ...

我心底裡老早已有答案, 只係一個好蠢好蠢既行徑....

我要試既都試哂... 當年後生乜都夠勇氣去做... 我除了吸毒/犯法既事唔會做... 基本上... 已經做哂....

人老了, 膽細左好多... 唔會再輸得起.... 接二連三既打擊.. 對人既誠信, 所作出的承諾我沒有勇氣用自己下半人生去賭贏定輸.... MAKE WISHES SO EASY... MAKE PROMISES... SO EASY... BREAK AGREEMENT?? SO WHAT~~

男爵府

婚書在一些情況下係好重要,政府承認,例如你可名正言顺接受佢财產

男爵府

回覆 ivonemak 的帖子

其實除了這一點或者一些對方公司有既福利, 我都想唔到有咩原因一定要結婚, 不過如果對方很愛你,唔結都可以寫張平安紙將佢遺產比晒你!我男友成日都說ready娶我,但太多外在的因素,我就未ready嫁給他啦,可能因為我都試過,又講明我唔會再生小朋友,我就同佢講不如等到我囡18yrs,我們都還一起先再唸嫁給他!

jelly-pig  18歲?  咁你男朋友咩反應呀?  發表於 13-9-17 16:55

男爵府

未ready咪继续single,佢爱你就唔会勉強你

侯爵府

ivonemak 發表於 13-9-17 15:24
婚書在一些情況下係好重要,政府承認,例如你可名正言顺接受佢财產

重有收數佬上門搵老婆認數...

首頁

尾頁

跳至