母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡鼻塞了一星期, 完全冇好轉跡象

囡囡鼻塞了一星期, 完全冇好轉跡象, 上星期日看了兒科醫生, 他說好輕微, 說不上是感冒, 又冇發燒, 氣管同肺都冇事, 而且餵人奶應該抵抗力好, 本來唸住好快好, 食過兩次藥之後都唔想餵佢食藥, 淨係揸左d曼秀雷敦兒童櫻桃薄荷膏, 點知咁耐都唔好, 見佢瞓覺好辛苦, 唔知點好?

複式洋房

Re: 囡囡鼻塞了一星期, 完全冇好轉跡象

Last week was very dry. That may be why your bb had block nose. Buy a humidifier which may help. You can also use a small sheet of cotton sheet (3cm X 4cm) and soak it in drinking water and roll it into a stick. Put the wet cotton stick gently into bb's nose and wait for about 10 second. Then you use a nose sucking device (which you can buy from Jusco or Wing On) and try to suck out things which block your bb's nose. I usually do it after taking her bath. It would be easier.

good luck

伯爵府

好媽媽勳章

我個女(全人奶)都試過﹐鼻塞了一星期, 完全冇好轉跡象(但係仲係鬼打甘精神﹐只係訓覺差D)﹐因為係鼻敏感(對D冷空氣)。我試過晒所有方法 (humidifier, 生理鹽水﹐clean nose),到最後我都係要帶個女去睇醫生﹐醫生比左D勁既收鼻水藥﹐食兩
日就好返。我覺得你應該比藥囡囡食﹐因為如果唔清D鼻水﹐好易中耳炎的。

無錯食人奶係好﹐但係如果係個鼻受左刺激﹐因為唔係病﹐人奶未必幫到架﹐要停左個過敏反應先﹗

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

doublei,

Please check pm (私人信息).

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

我b仔都有鼻塞問題架@@"""
訓時又有鼻鼾..
我成日見佢訓到典黎典去,有時間唔中大叫一聲唔知關唔關事呢?@@

人地話bb訓唔好唔長肉,我都覺得呀b唔長肉呀-o-"""點好?
可惡呀!!憎死bk!!!!

大宅

Dear Glad,
Please check pm. Already passed you my mobile phone number.

Glad 寫道:
doublei,

Please check pm (私人信息).

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女早 2 星期又係咁, 我本來又係咁諗, 食咁多人奶, 應該會自己好,但攪左一排, 最終打水痘針時, 醫生話咁唔得, bb 抵抗力比成人差, 呢 d 情況係要食藥, 加上喉嚨仲有少許紅, 結果針打唔成, 開左收鼻水, 咳同退燒藥, 退燒藥係有需要先食. 醫生話明 d 藥係好輕的.

最後乖乖食左 2 日藥就好了. 果 d 唔係抗生素, 好返就可以停.

唔需要太害怕俾藥佢食的, 醫生開得, 份量一定會適合佢的.

人奶都唔係萬能, 不過呢次係佢第一次病, 而且都唔算拖好耐, 亦唔係嚴重. 所以人奶對佢亦係好大幫助呢.

複式洋房

"人奶都唔係萬能" - 係呀!

我b初頭喉嚨好多tam,又咳,醫生話感冒wor,食藥就ok.但兩日後變支氣管發炎, 如果氣喘, 要去醫院tim.

所以有呼吸, 有tam, 一定要睇醫生

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊