跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 mandy203133 的帖子

邊度???

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我都好嬲啊,果日排五常法,7點半去到,明明前面沒甘多人,就來9點時,感覺前面多左好多人,好多人打尖啊

下個月上水堂,想同仔仔報埋,聽講會有好多雙非去,而且准備打尖,1個排隊,幾個人得益啊。真系好嬲,有沒人理吓啊

禁止訪問

大宅

雖然,今年我未駛幫BB報名, 但見到你地報名的情況,已經好驚, 真係想知道香港人的權益去左邊, 無人去維護. 唉! 咩都要爭, 咩都要排, 咩都要迫, 真係好討厭, 呢d日子何時才完結

禁止訪問

別墅

回覆:sisiefung 的帖子

我明年至幫細仔報K1,3年前幫大仔報K1都無咁得人驚,聽完你地甘講好恐怖今日接大仔放學校長都話今年首次派籌,但叫我放心,哥哥讀細佬好大機會會收。今年已經要面對大仔揀小學,同B6人爭學位,北區的資源咩都比B6人搶曬

男爵府

回覆 117yy 的帖子

請問邊間學校咁好????????係咪排隊拎籌,之後跟返籌號去交表就得???????

別墅

回覆:港媽們,你地去左邊呀

我將排幼稚園嘅事同d同事分享,佢地d小朋友讀名牌幼稚園,佢地都要排3幾個鐘先攞到表,但佢地前前後後都係港人,冇人打尖!冇人貼住你個身排隊!冇人一路排一路食煙!冇人大大聲講野!我都只係想小朋友係近屋企附近地方讀書,點解攪到好似報名校咁!又要排幾個鐘又要同幾百人一齊interview爭學位!慘!

男爵府

引用:我尋日去排恩光,排左5個半鐘,11點到4點半

原帖由 szesze821 於 13-09-18 發表
我尋日去排恩光,排左5個半鐘,11點到4點半,痴孖根的,前面個個話,我係深圳住黎香港返學都唔遠啦,個個係 ...
我諗你講果個上海媽咪我都識,排五常法果日佢排我前面。。真係專登上海過來報幼稚園lor〜 我自己都係上海話人 叫做單非啦!我都勁憎d大陸人 打尖係佢地既強項! 前幾日報祥華,老公同我一起去 佢見人打尖就罵。。但都係無用 我亦都好明白各位香港家長 因為係上海都係咁 好多外地人!但講返轉頭,邊度都有好人 壞人。。今日我帶阿仔去街都遇到個所謂香港媽咪 都好無禮貌 我唔敢話自己教出來既仔一定好好〜但我敢講今日果個媽咪教出來既小朋友好唔到去邊lor〜

複式洋房

真是不能夠想像每次交form 都要甘排人都會癲呀!只是想找一間在家附近比較好D既學校都要排成甘,面對不公的插隊,大家一定要出聲呀,啞忍不是辦法呀!

大宅

我完全明白各位點解咁憎果D大陸人, 因為覺得本來應該係自己的野, 無端端同人爭, 仲要俾人搶走, 點都保護自己的權利, 我朋友的小孩佢今年9歲, 佢囝囝15分已經入到李志達, 但係輪到我囡囡, 佢都係15分, 機會等如零, 就算我填1:1:1, 都係好少機會, 原因大家都明白, 就係太多太多大陸人, 還要我地一個北區承受祖國大勢力, 你地幾唔公平,現在爭幼稚園, 遲多兩年, 大家又面對爭小學, 簡直悲哀

男爵府

我真係覺得好慘,只不過想比我小朋友係返自己屋企附近返學姐,排隊交表1間都攪成日,唉,原本我諗住報3間ga咋,依家真係要報多幾間,我覺得我地好可憐

複式洋房

回覆 ragbaby 的帖子

上水堂同鳳溪收勁多雙非㗎,佢哋晨咁早就排啦,早兩日我聽管理員講,我住呢度有位婆婆晨早五點去神召會幼稚園排,去到已經有人排緊,跟本北區幼稚園,小學同中學嘅學位都唔夠,政府唔理,唯有自救啦!

複式洋房

回覆 NTY115 的帖子

系呀,而且好多人打尖,如果唔排隊,連IN的機會都沒,而且衣家北區幾乎間間都有雙非,避無所避。

複式洋房

回覆 ragbaby 的帖子

係呀,雖然我個細路讀緊低班,但我已開始煩報小一嘅問題,一句講哂,又煩又慘!

別墅

低能正苦應一早歸類!雙非歸雙非!人哋大陸就算同一個城市都歸納得好好,人哋廣東珠三角洲d本地中小公立學校絕無外省人士,外省人士只有在外來學校讀!就算同一個省唔同市都入唔到該市啲公立學校!就算有少部入到都要計分制:“父母要有一定的學曆、就算己購買房人士都要睇之前租方積分限度、仲有要睇個人納稅率等,才會有資格入到本地公立學校!人哋同市都唔可以誇區讀!唔明低能正苦顧慮咁多無謂問題!

子爵府

香港資源被大陸人搶奪並非一時三刻
中央姿態係要用大6人取替香港人
而廢柴特手同建制派不斷配合中央
出賣香港人
被中央欽點的特手
只會令香港人冇好日子過
香港只會倫為一個被隱藏的中國其中一個城市
我們的下一代還有將來嗎

子爵府

引用:香港資源被大陸人搶奪並非一時三刻中央姿態

原帖由 Lulu880 於 13-10-01 發表
香港資源被大陸人搶奪並非一時三刻
中央姿態係要用大6人取替香港人
而廢柴特手同建制派不斷配合中央
歡迎來臨北區媽媽會

Lulu880  So what?  發表於 13-10-1 18:06
Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

首頁

尾頁

跳至