在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

當ftm3個多月了,仔仔快1歲,仔仔一日五餐我攪掂,晚餐多數去6299度食,間唔中買外賣。
爸爸放工晚飯後會幫手沖涼,如果仔仔食完最後餐奶唔瞓,爸爸就會暗瞓覺!
問題係,小朋友總有唔聽話扭計嘅時候,爸爸就會埋怨,不耐煩,唉唉聲...
我每次聽到都好唔開心,邊個唔想個細路聽話,但問題佢仲係一個bb!
我明白日頭番工已經好累,放工番到屋企好想抖下做自己嘢,但唔係應該會珍惜同仔仔相處嘅2,3個鐘?
放假好想一家人坐下車去遠啲地方同仔仔見識下,但最後總是在家中渡過,見到人哋daddy帶晒相機出去同小朋友影相,再諗起自己好多想都係去動植物公園呀,九龍公園影,而現在自己仔嘅相都係手機在家影!我一個人帶bb去遠地方又好吃力,一至五已經好累!
社工同朋友都話,其實爸爸放工就係媽媽休息嘅時間,但仔仔睡了我還要洗奶樽整餸...
究竟係時代唔同咗,定係我唔夠現實?我其實好鍾意照顧仔仔,只係想爸爸出多少少力!

別墅

回覆:丁丁BeBe 的帖子

我果個都係甘,所有照顧阿b既野佢完全無做:;pppp:,叫佢睇住佢一陣我想去買餸,即刻話我睇吾掂嫁帶埋佢去啦!有時覺得自己好似個單親媽媽,小朋友吾舒服就即刻話我無好好睇住佢,你做老公既吾係應該叫老婆吾好甘擔心咩放假你話想休息下咪就你羅,到放孖day點都有一日可以同我地一日family呱,最後只有我同bb返外家,佢又係係屋企而家係屋企見到佢就覺得好討厭吾想同佢講野!jm你自己搵下節目約人去街好過啦

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:當ftm3個多月了,仔仔快1歲,仔仔一日五餐

原帖由 丁丁BeBe 於 13-09-17 發表
當ftm3個多月了,仔仔快1歲,仔仔一日五餐我攪掂,晚餐多數去6299度食,間唔中買外賣。
爸爸放工晚飯後會幫 ...
相信能夠落手落腳幫手湊小朋友,陪小朋友既爸爸唔太多,部分男人會覺得呢d係女人做,或者有d男人無耐性,跟本搞唔掂,咪唉唉聲囉
什麼社工、朋友跟本唔會明,男人多數都自私,唔好望佢幫你湊仔,唔整喊個仔幫你增加工作量已經要偷笑啦!

大宅

回覆:其實點先算好爸爸?

我嗰個有幫手做嘅,只係有時會唉唉聲,會惡啲咁喝個仔乖啲,又同我講不如送去保良局!(我知係隨口up,但聽到會唔開心!)
我明白番工嘅人放假就想瞓晏啲又或做自己嘢,但我就想一家人多啲親子活動,唔想仔仔只係去樓下商場!我知帶一個bb出街係好多嘢拎又辛苦,但我覺得俾仔仔多啲出去見識對佢發展係有好處。(雖然實際有無幫助我唔知!)我朋友少,肯share個 family day嘅就更加搵唔到!所以真係想老公多花時間陪仔仔!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

顧家,為家庭負責任,幫忙照顧仔女
已經係好爸爸!

大宅

引用:顧家,為家庭負責任,幫忙照顧仔女已經係好

原帖由 conniecheung 於 13-09-18 發表
顧家,為家庭負責任,幫忙照顧仔女
已經係好爸爸!
同意

大宅

想生BB熱投

但我們些媽媽就好像年中無休咁, 有時都想自去出去抖抖氣...
好好珍惜, 不想錯過你成長

禁止訪問

陪月勳章

大宅

我老公应该系好爸爸,换片喂饭佢仲熟手过我,阿仔一直都系跟佢训,间中会陪阿仔出去玩,但系佢就唔识教仔,所以等于系同我分工合作,粗重野佢做,阿仔D教育我包晒

大宅

回覆:yuki妈 的帖子

👍

大宅

其實好簡單只係想老公放假多啲陪仔仔玩,而唔係喺佢面前玩手機睇電視同瞓覺!

別墅

你老公已經好好,起碼佢會幫手沖涼,陪bb瞓!佢唔加重你負擔已經好好!

大宅

畀面勳章

我C6就會揸車陪我送BB返學,放學,晚飯多數去6299度,返到屋企C6會同BB一齊沖涼,沖完涼BB唔肯瞓就佢兩個會喺房度玩到瞓著為止!

禁止訪問

大宅

夫婦之間有點體諒關心,有乜事都坦白分享,希望老公會明白。
我同老公講,想佢同個仔沖涼,等佢同阿仔多點親子時間,佢現在會自動自覺準備沖涼呢

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

完全明白你嘅感受。我嘅情況同你差唔多, 我成日想帶仔仔去多啲地方, 佢又話仔細,唔識。星期六終於第一决帶佢去圖書館, 但勁講唔啱阿仔太細。之後我堅持要去對面市政個playground. 又話冇咩玩唔啱佢。其實就係唔肯等。唉, 我唔係話c6好差, 但睇見人地啲爸爸帶埋部相機, 仔仔一路玩,爸爸一路影,好羡慕哩!

No.1 mama

複式洋房

其實你c6已經好好,肯幫個B沖涼餵奶,我嗰個平時返工早出晚歸,放假只會瞓覺,個囝差唔多一歲都未同佢沖過一次涼,餵佢食過一次mum mum,我成日同個囝講爸爸係豬,除咗瞓同食咩都唔識,BB係人唔好學爸爸咁:;pppp:

大宅

我都有同樣問題,1個月的ftm,爸爸會幫我沖涼,但多數會側側博俾99沖,喂奶有時如果佢收左工會幫手喂一餐半餐,亦都感覺唔到佢有幾愛bb,我諗佢愛game多過愛bb

大宅

回覆:Mocheongcheong 的帖子

我諗點都好,都唔好喺bb面前講爸爸壞話!

複式洋房

學問

首頁

尾頁

跳至