2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我開頭覺得BB咁細,佢個世界只有食、瞓、抱,3個需要,滿足吓佢唔係錯。BB示意想抱 我通常hea佢,同佢傾計玩吓,唔抱住,但大部份時間佢要求得越來越激動,我都屈服抱一陣再放低。 近排同親朋戚友傾起BB,大部份嘅回應都係我唔應該,好大衝擊。今晚同老公商討,佢都贊成要心硬,唔可以俾BB覺得凡事喊/顛就得,今日扭抱,大少少扭食零食,再大少少扭要ipad… 我覺得唔係冇道理,亦應承改變做法,但我個心好唔舒服

男爵府

回覆:心軟媽媽

70日人仔…

別墅

BK Milk勳章 畀面勳章

其實媽媽真係好難做,雖然明知成日抱亞b係唔好,但有時見佢喊到唔收聲,塊面紅晒又好似透唔到氣咁,真係好心痛!! 明知唔可以縱佢,但又唔知應該點做好!!

別墅

我個人覺得BB離開母體好無安全感、佢喊我唔會9秒9抱佢、但我會抱因為佢只有幾十日人仔bb未適應一d都唔奇、所以有時間有氣力我都堅持抱bb、等bb知道媽媽係佢身邊!以上只係我個人感受!

littlesiupui    發表於 13-9-28 00:43

別墅

回覆:Boyboy817 的帖子

當佢望住我喊既時候如果我仲唔去抱佢,我會覺得自己好衰,我會諗,佢望住我喊,都係需要我啫,如果都唔抱佢,佢會唔會覺得媽咪唔理佢,所以多數佢扭我都會抱佢

男爵府

其實"扭計"只係一個統稱,BB唔識講嘢,只可以喊嚟表達需要同要求,抱抱係心靈需要嘅一種啫,點解要否定佢呢個需要,斷定係唔乖嘅表現嘅?

男爵府

Bb唔識表達,只識喊,又唔識聽你講道理,所以唔可以將距而家扭抱同第日扭零食/ipad拎黎比架等距大啲,扭計,可以講道理,就算距扭,起碼識講自己需要出黎,到時你大把方法應付,但眼前3個月都未有嘅bb,只識喊,而你只有抱距可以幫到距,點算唔抱呢?如果唔想抱慣,可以試下用其他方法令距唔喊~奶咀/玩具/音樂……如果都係喊,我會抱距~~

男爵府

引用:Bb唔識表達,只識喊,又唔識聽你講道理,所

原帖由 fifilili 於 13-09-19 發表
Bb唔識表達,只識喊,又唔識聽你講道理,所以唔可以將距而家扭抱同第日扭零食/ipad拎黎比架等距大啲 ...
我都係咁諗,佢依家喊而冇人抱,只會覺得冇人錫佢,好可憐,點會自己領悟到唔可以凡事靠喊靠發顛呢?到佢明白道理先教都得啫,可?

男爵府

引用:Quote:原帖由+fifilili+於+13-09-19+發表Bb

原帖由 KulookFung 於 13-09-19 發表
我都係咁諗,佢依家喊而冇人抱,只會覺得冇人錫佢,好可憐,點會自己領悟到唔可以凡事靠喊靠發顛呢?到佢明 ...
Yes~~~~

複式洋房

滿足左佢食、瞓、要換片片,3個需要,如果唔是病痛,扭喊要抱,我通常都會去抱抱個女,但一直喊個唔停,真是要放低比自己抖抖

大宅

我會盡量滿足佢,
因為佢宜家係識媽媽可以滿足佢,
但如果咁細個就要被拒絕,
大個會好無自信。
心理學家話

男爵府

我今日有個朋友提醒我要找個平衡點,因為佢同個仔去interview時眼見好多樹熊族,而樹熊族bb一定不被欣賞。希望我收放得恰到好處,唔會反而害咗bb啦!要努力學習!

別墅

引用:我會盡量滿足佢,因為佢宜家係識媽媽可以滿

原帖由 joewong803 於 13-09-19 發表
我會盡量滿足佢,
因為佢宜家係識媽媽可以滿足佢,
但如果咁細個就要被拒絕,
我都聽過,所以,唔会由佢咸到面紅失聲都晤抱!:;pppp:

男爵府

引用:Quote:原帖由+joewong803+於+13-09-19+發表

原帖由 jansbee 於 13-09-23 發表
我都聽過,所以,唔会由佢咸到面紅失聲都晤抱!
我都做唔出。bb好無辜

大宅

引用:我今日有個朋友提醒我要找個平衡點,因為佢

原帖由 KulookFung 於 13-09-19 發表
我今日有個朋友提醒我要找個平衡點,因為佢同個仔去interview時眼見好多樹熊族,而樹熊族bb一定不被欣賞。 ...
咁細個Interview ?

男爵府

引用:Quote:原帖由+KulookFung+於+13-09-19+發表

原帖由 joewong803 於 13-09-23 發表
咁細個Interview ?
唔係細到我哋啲B咁細,大概18個月大就去interview喇。校方安排bb做啲好簡單嘅嘢,其實可能bb未必做到,主要睇bb反應。我個friend話見到啲樹熊bb淨係攬住媽咪唔睬其他人,乜都唔肯做;呢啲bb第一時間俾人叮走…

大宅

引用:Quote:原帖由+joewong803+於+13-09-23+發表

原帖由 KulookFung 於 13-09-23 發表
唔係細到我哋啲B咁細,大概18個月大就去interview喇。校方安排bb做啲好簡單嘅嘢,其實可能bb未必做到,主要 ...
哦!其實係十八個月內比佢同多d小朋友一齊玩咁佢就會容易參與同合作又唔怕陌生人或地方。

首頁

尾頁

跳至