婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大宅

畀面勳章

安安的地盤 發表於 13-9-20 14:01
年年咩節日都好,我62嗰邊會提早食飯做節,咁我娘家多數做正日。本來大家互不相沖,但係正日我62便無人同佢 ...
小事一樁,講真,自己亞媽亞爸見多一次得一次,你62就算有幾多仔多都唔可以代替你C6,唔好咁介懷果一次半次。若你覺得唔公平咪以後你唔同你62做節囉,但有必要嗎!

男爵府

引用:年年咩節日都好,我62嗰邊會提早食飯做節,

原帖由 安安的地盤 於 13-09-20 發表
年年咩節日都好,我62嗰邊會提早食飯做節,咁我娘家多數做正日。本來大家互不相沖,但係正日我62便無人同佢 ...
人多陪老人家緊好d..我以前正日一定陪阿婆,個個提早做果日反而好冷清
無論幾多人返都一定陪。
到佢走左,你想陪都無。所以我呢幾年一到正日我就好失落。

所以,比老公陪下62。諗深一層呢個係考順的表現,應該開心

世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

男爵府

我都有老母生架?唔使講到咁嚴重呀,食一次飯姐。。。。
咁一係再改一日你同你C6一齊返去食咪得。

男爵府

引用:我都有老母生架?唔使講到咁嚴重呀,食一次

原帖由 fukuoka_saga 於 13-09-20 發表
我都有老母生架?唔使講到咁嚴重呀,食一次飯姐。。。。
咁一係再改一日你同你C6一齊返去食咪得。 ...
不是一次半次,係一年咩節都係。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:我係咪好小氣

咁調返轉諗正日就算兩個仔女一齊返去陪62都無乜所謂姐,老人家就算啦。

大宅

傾下囉,一邊一個節日,
感覺上你62都幾就得人丫

男爵府

引用:Quote:原帖由+安安的地盤+於+13-09-20+發表

原帖由 Wildlly 於 13-09-20 發表
人多陪老人家緊好d..我以前正日一定陪阿婆,個個提早做果日反而好冷清
無論幾多人返都一定陪。
到佢 ...
其實我不是介意嗰一次半次,我媽都係得返一個人,佢老豆都係得返一個人,7年來過節無人陪佢老豆食,我主動叫佢返去陪佢食飯,但今次既然有人陪佢,我都好想佢陪我返一次我媽度啫……

象牙宮

安安的地盤 發表於 13-9-20 15:15
其實我不是介意嗰一次半次,我媽都係得返一個人,佢老豆都係得返一個人,7年來過節無人陪佢老豆食,我主動 ...

2013 还有冬至. xmas
你搞一下 大家一起過節? 人多. 開心d. 食的种类多一些. 人人都得益.

反正 你媽都係得返一個人, 而佢老豆都係得返一個人. 對不?

無法 二人世界, 會不引起 自己唔開心?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:安安的地盤+發表於+13-9-20+15:15+其

原帖由 333s 於 13-09-20 發表
2013 还有冬至. xmas
你搞一下 大家一起過節? 人多. 開心d. 食的种类多一些. 人人都得益.
不是因為想二人世界,我覺得我自己對阿媽唔住啫

333s  3个家庭一起過節. 你倆人 + 大家的父母.  發表於 13-9-20 19:03

男爵府

引用:傾下囉,一邊一個節日,感覺上你62都幾就得

原帖由 ling_hk 於 13-09-20 發表
傾下囉,一邊一個節日,
感覺上你62都幾就得人丫
佢好就唔會咁多仔女都無人肯理佢,,,因為佢爛賭,輸哂自己副身家,而家仲爭人周身債

大宅

引用:Quote:原帖由+ling_hk+於+13-09-20+發表傾

佢好就唔會咁多仔女都無人肯理佢,,,因為佢爛賭,輸哂自己副身家,而家仲爭人周身債

...
咁都過左去,
過節食飯je, 佢又唔堅持做正日,
咁你咪同c6商量下,一齊返一邊得唔得?
輪流je

子爵府

回覆 安安的地盤 的帖子

我同你剛相反, 我99一定做正日, 所以我外家會預早做節食飯。每逢正日, 我見99家熱熱鬧鬧, 就會諗起爸爸媽媽在家好冷清, 心便有點舒服。
但我又不會不去99家做節, 自己返去倍爸媽, 因為我媽媽覺得一定要同99做節。

伯爵府

引用:年年咩節日都好,我62嗰邊會提早食飯做節,

老實講, 如果佢個心係係妳62道, 迫佢同妳返娘家咪棧佢黑妳娘家面~

男爵府

引用:Quote:原帖由+安安的地盤+於+13-09-20+發表

原帖由 kalonice 於 13-09-21 發表
老實講, 如果佢個心係係妳62道, 迫佢同妳返娘家咪棧佢黑妳娘家面~
無計,好難兩全其美,只係心裡有点不舒服,因為媽媽要返工,唔會提早做節,而62無人肯理佢,亦都真係好可憐

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kalonice+於+13-09-21+發表老

原帖由 安安的地盤 於 13-09-21 發表
無計,好難兩全其美,只係心裡有点不舒服,因為媽媽要返工,唔會提早做節,而62無人肯理佢,亦都真係好可憐 ...
問題係依家有人陪妳62啦嘛

男爵府

真係好小事,陪自己阿爸食飯,有8個仔女都要一個人仲慘,你都有小朋友,將來你會希望仔女陪你食飯ma?

男爵府

引用:真係好小事,陪自己阿爸食飯,有8個仔女都

原帖由 ricky0223 於 13-09-21 發表
真係好小事,陪自己阿爸食飯,有8個仔女都要一個人仲慘,你都有小朋友,將來你會希望仔女陪你食飯ma?

...
男家早兩日已經食咗,我全家人都有返去陪佢食,而我娘家正日先做節,因為佢地提早做完節正日無人陪佢,所以c6又去陪佢食, 你明唔明呀?唔係我返娘家唔陪佢呀,係我老公7年無去我娘家做過節 你明唔明呀。當然我明白佢無人陪好可憐,所以我知道都一定叫佢返去陪佢,但今次有家姐返去,我希望佢可以去我媽度食一次姐

複式洋房

你問我 你算唔算小氣 其實都有D
講真你62得返一個老人家 話就話有人陪就OK
但係 講真 佢有8個仔女 緊係想全部都陪佢 邊個唔想一家人齊齊整整?

到第日 大吉利是講句先 你C6過身先 得返你同你兩個仔
你兩個仔得一個陪你正日過節 另一個要返外家陪女家過節
你都唔多高興啦

一樣道理

首頁

尾頁

跳至