烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

請問邊隻物料好呢, thanks

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:想問下妳地令願用易潔定陽極煲呢?

陽極初初痴到嘔, 但好夠鑊氣。

珍珠宮

大廚勳章

各有好處、壞處 .....
能否發揮各種 pan 嘅長處 及 避開短處 , 就靠個人嘅知識同經驗

我呢幾日玩緊 grill 豆腐 , 我發覺 傳統嘅生鐵/塘瓷 或 新穎嘅 陶瓷"易潔" grill pan , grill 豆腐 嘅效果最差 !

我用 (紅外線)測溫鎗 嚟監察著 煎pan 嘅溫度變化 , 我發覺 grill 豆腐嘅完美溫度係 180℃ ~

最後 , 我搵咗隻雜嘜嘅 易潔(傳統 嗰種 PTFE 塗層) grill pan ($179) , grill 豆腐嘅效果接近完美 (都要加返些少食油 至可以完全 non-stick) ~

能夠喺 180℃ grill 豆腐(甚至係 grill 更加腍身嗰種 "盒裝" 豆腐) , 要做到唔黐底嘅效果 , 只有 傳統嘅 PTFE 易潔塗層 先可以做得到 !!!

雖然 , PTFE 喺安全方面 出現問題 , 但只要唔好畀佢燒得太熱 (250℃ 以上) , 傳統嘅 PTFE 易潔塗層 仍然係一個相當好嘅選擇 .

至於 , 陽極煲 , 就要睇妳想點樣用 .....

另外 , 大家唔好隨便相信 promoter 話 陽極煲 係唔黐底 , 如果 妳能夠好似 promoter 咁玩到個 陽極煲 完全唔黐底 , 咁妳用不銹鋼、生鐵、黑金剛 都一定會更加唔黐底

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

回覆 khman 的帖子

好多謝妳咁祥細解釋, 妳真係好 pro 同好人呀!

易潔空燒唔好過250度就無問題, 咁即係我用來煲湯就無問題啦 (因唔係空燒), 對嗎?

咁陽極可唔可以高燒過250度呢?

另外, 陽極用到痴底係咪即係佢嘅物料甩咗呢? 佢嘅物料係咪同易潔一樣有毒呢?

實在太多唔明喇

珍珠宮

大廚勳章

LittlePan 發表於 13-9-24 10:05

好多謝妳咁祥細解釋, 妳真係好 pro 同好人呀!

You are welcome ~

問 :
易潔空燒唔好過250度就無問題, 咁即係我用來煲湯就無問題啦 (因唔係空燒), 對嗎?

答 : 對呀 , 只要唔係空燒 (例如 : 煲乾水) , 咁就無問題啦 ~

問 :
咁陽極可唔可以高燒過250度呢?

答 : 陽極 起碼可以捱得到 500℃ , 我印象中 600℃ 都唔會有問題 , 但 600℃以上 就有可能會熔化.

問 :
陽極用到痴底係咪即係佢嘅物料甩咗呢? 佢嘅物料係咪同易潔一樣有毒呢?

答 :

妳唔好隨便相信人哋 話 陽極 係唔黐底啊....
對於入廚經驗唔多嘅人嚟講 , 陽極 係一定會黐底㗎 !!!!!

當 陽極嘅物料(染咗黑灰色 嘅表層) 甩咗 , 見到 銀色嗰層 其實 係同 黑灰色 嘅表層(氧化鋁) 一樣 .
染咗 黑灰色 嘅外層(氧化鋁) 根本 就唔係 non-stick .

氧化鋁 冇毒 .
但可以被強酸、鹼性腐蝕 .

易潔 pan 甩咗 PTFE 外層 , 見到 銀色嗰層鋁 一樣係 氧化鋁 .

鋁 或者 氧化鋁 本身都冇毒 .

易潔 pan 有毒嘅地方 係 PTFE 同鋁 之間 嗰層 PFOA (膠水) 有問題 .
同埋 , PTFE 喺超過 260℃時釋出有毒微粒 .

換言之 , 陽極應該本身冇毒 , 但會黐底、可以被強酸、鹼性腐蝕 !!!!
妳要根據不同食材嘅烹調經驗 , 利用 食油 + 溫度 + 時間 嚟搵出 唔黐底 嘅方法 .

如果 , 妳只係用陽極 嚟煲湯 , 咁就要利用湯料嘅擺放層次嚟解決 黐底問題 :
即係 將 "唔易黐底" 嘅食材 擺喺 最易黐底嘅位置 (例如 : 鍋中央)
藉此 利用 "唔易黐底" 嘅食材 嚟 隔開其它 較易黐底嘅食材 接觸 鍋底(被黐著)嘅機會 .

williskg  你好勁  發表於 14-5-12 20:12
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

多謝妳呀, 明白咗好多了!
咁陽極咪即係同用不锈鋼一樣啦, 要識得點用油温, 時間咁去玩.

咁, 用不锈鋼又好似安全啲喎, 係咪?

珍珠宮

大廚勳章

LittlePan 發表於 13-9-24 11:03

Welcome , welcome ~
陽極 同 不銹鋼 嘅用法 , 基本都一樣啦 ~

要煎嘢 唔黐底 , 最重要係鍋具溫度 要控制得夠平均 .

安全方面 , 我覺得 陽極 同 不銹鋼 都差不多 .

由於 不銹鋼 比 鋁 .... 硬淨好多 , 所以 不銹鋼 會耐用好多 .

至於 鑊氣方面 就要睇鍋具外型嘅設計 同 爐灶嘅種類 ..... 好難一概而論 .

LittlePan  thousand thanks.  發表於 13-9-24 12:42

ご馳走様

男爵府

引用:+本帖最後由+khman+於+13-9-24+12:36+編輯+

原帖由 khman 於 13-09-24 發表
想買2個18cm單柄煲,一個用來炸食物,另一個用來煲粥仔,請問我應該買那款比較好呢?有沒有介紹呢?

珍珠宮

大廚勳章

lok_sue 發表於 14-5-12 18:58
想買2個18cm單柄煲,一個用來炸食物,另一個用來煲粥仔,請問我應該買那款比較好呢?有沒有介紹呢?:kekeke ...

sorry 先 ..... 因為 , 我嘅答案只係我嘅最佳選擇 , 超越咗妳個原本問題嘅框框 ....
其實 .... 我覺得要用 單柄煲 嚟煲粥 , 真係要有多 d 經驗先至玩得掂㗎
普通 單柄煲 煲粥 會有黐底 同 滾瀉 嘅問題 .
用 易潔煲 雖然可以唔黐底 , 但一樣會滾瀉 .
而且 用 易潔煲 煲豬骨粥、蟹粥 , 就會好易刮花 易潔塗層 , 就算改用 陶瓷塗層 都一樣會有刮花嘅問題 .

所以 , 我推薦煲粥嘅鍋具 , 就只有 Pan 記 3公升(或 以上) 嘅 電子瓦罉 .
其它牌子 唔係唔好 , 而係妳要識得 "將就吓" 先至可以 "好" 囉 .

Pan 記 嘅 電子瓦罉 , 基本上係沿用 伊瑪牌 第一代 (日本貨 已經停產咗 10年以上) 嘅設計 .
Pan 記 同佢嘅 唯一唔同地方 係 Pan 記 用咗個耐用好多嘅內膽 .
呢種 第一代 嘅 電子瓦罉 嘅主要優點係 100% 絕對唔會黐底 , 而且 唔怕刮花、唔易滾瀉 !!!
呢種設計嘅 秘訣 就係 使用咗單純喺內膽外圍加熱嘅方法 , 而鍋底係不設發熱線嘅 !!!
不過 , 電子瓦罉亦有缺點 :
1/ 需要煲好耐
2/ 內膽唔可以承受太大嘅溫差 (thermal shock) , 否則會裂開
3/ 外鍋頗熱

至於 , 用嚟炸嘢嘅鍋具 , 我覺得日本仔嗰種 : 收窄咗鍋口 (可以減少彈油) , 仲有一枝溫度計 安裝喺鍋口邊緣 嘅設計 會比較實用 .
不過 size 好細 , 唔知有冇 18cm .

ご馳走様

男爵府

引用:+本帖最後由+khman+於+14-5-12+21:28+編輯+

原帖由 khman 於 14-05-12 發表
謝謝解答,因為bb已經1歲,差不多可以食飯,想買個煲for bb專用,煲粥仔丶飯仔丶通粉等⋯
炸煱可以在那裡買呢?吉吉島丶一田有嗎?

水晶宮

LittlePan 發表於 13-9-24 11:03

睇妳用明火定電......

明火的話我自己覺得陽極易用過不锈鋼.....佢薄d輕身d, 受熱/傳熱都快 ~~

個防痴效果好過不锈鋼少少 , 同埋用既油比不锈鋼鍋少d......

快炒我會用陽極鑊.....

大宅

我以前用開易潔鑊,最近轉用咗陽極鑊,用咗差不多兩個月,我都仲未掌握到,黐底到飛起,直情想放棄咗佢!

補充:我係煮食經驗及水平都尚可的

珍珠宮

大廚勳章

lok_sue 發表於 14-5-12 22:58
謝謝解答,因為bb已經1歲,差不多可以食飯,想買個煲for bb專用,煲粥仔丶飯仔丶通粉等⋯
炸煱可以在那裡 ...
用單柄煲嚟煲飯仔 ? 我冇乜經驗啊 我諗搵個電飯煲仔嚟整會易搞 d 呱 ~

日式 天婦羅炸鍋 , 我喺吉吉島見過 ~

ご馳走様

水晶宮

law2011 發表於 14-5-13 12:30
我以前用開易潔鑊,最近轉用咗陽極鑊,用咗差不多兩個月,我都仲未掌握到,黐底到飛起,直情想放棄咗佢!

...

我自己小小經驗......油要走到均勻 ( 無油接觸到既地方會痴 )

見到有油紋之後要轉番細小小火...太大火又係會痴...

有油紋代表隻鑊夠熱 , 唔夠熱又係會痴...

law2011  謝謝指導!  發表於 14-5-13 13:57

水晶宮

...
仲有補充 : 平時唔好用洗潔精洗得太乾淨 ( 除非有焦漬 ) , 一般煮完野用洗碗布加清水隨便洗洗抺抺就算數, 留少少油養吓隻鑊 .....

law2011  吾怪得!我洗得超乾淨!!!  發表於 14-5-13 14:10

大宅

lok_sue 發表於 14-5-12 22:58
炸煱可以在那裡 ...
Would you consider le creuset "Try me", my friend highly recommend this series . She use the buffet Casserole/french oven for cooking her baby's food

珍珠宮

大廚勳章

...
陽極鑊 的確較難掌握 .... 原因有好多 , 例如 :
陽極鑊 嘅表層 , 各個生產商嘅技術都唔一樣 ....
可能有 d JM 會買到 d 較易用嘅 , 但亦有 d JM 發覺好難玩得掂 ....

一般嚟講 , 所有 陽極鑊 都必須要 "養鑊" , 令到鑊面有一層乾涸嘅食油 嚟做成唔黐底嘅功能 !!!

不過 , "養鑊" 只係 唔黐底 嘅基本條件之一 .....
要成功做到 唔黐底 仲就要識得 控制 "火喉" 先至得 ....

而火喉嘅控制 就關乎到 爐灶 本身 ....
明火(gas 爐) 同 電爐 已經會有明顯嘅分別 ....

而鑊本身嘅 "重量" 亦係一個重要嘅 因素 :
隻鑊 越重身 , 預熱時間就越長 , 可以儲存較多 "熱量" , 溫度會較穩定 , 但溫度嘅調節速度就比較慢 .

所以 , 由 易潔鑊 轉用 陽極鑊 真係唔易玩㗎 .....

經過 我多方面嘅考慮 , 我已經將 陽極鑊 嘅使用率 降到最低 ....
我揀鑊嘅 priority 係 :
1/ 易潔鑊(PTFE 或 陶瓷塗層) + 電陶爐 (有恆溫功能)
2/ 黑金剛
3/ 生鐵 (琺瑯塗層) 鍋
4/ 法國 de buyer 碳鋼煎 pan
5/ 不銹鋼鑊
6/ 生鐵鑊
7/ 陽極鑊

law2011  
我要比10個叻您!雖然好浪費,但我真係想將佢放落回收箱!  發表於 14-5-13 16:20

ご馳走様

大宅

引用:Quote:law2011+發表於+14-5-13+12:30+我以

原帖由 khman 於 14-05-13 發表
陽極鑊 的確較難掌握 .... 原因有好多 , 例如 :
陽極鑊 嘅表層 , 各個生產商嘅技術都唔一樣 ....
可能有 d ...
好pro丫. 謝謝你的分析

珍珠宮

大廚勳章

littlebeepig 發表於 14-5-15 00:10
好pro丫. 謝謝你的分析

嘻嘻 ~ 多謝賞識 :loveliness: !

其實 , 我揀鍋具嘅原則好簡單 .....

有易潔塗層嘅鍋具 的確係 好用過 d 完全冇塗層嘅鍋具 ....

當然 , 塗層本身嘅 質哋都好緊要 :
"陶瓷" 易潔塗層 嚟講 , 759 嗰 d 都唔錯喎 , 仲可以用電磁爐㖭 .
PTFE 易潔塗層 就 ikea 356+ 平靚正 !!! 外層 不銹鋼 , 儲熱量大 , 鑊氣較好 !
鑽石易潔塗層 (都係 PTFE) 就勝在 鑽石嘅傳熱速度較快 , 鑊氣較好 .
但 woll 嘅 Best Diamond 系列 唔可以用 電磁爐 .... 不過 , 其實 改用 電陶爐仲好 .....

我喜歡用 有 "恆溫"調節溫度 嘅 電陶爐 (以前用 黑鐵餅 會較難用) ,
有 "恆溫" 掣 就唔會因為過熱 (超過 250℃)而 燒壞 PTFE 易潔塗層、釋放毒素啦 .
只要識得 "就住" 嚟用 , 亦唔會咁易刮花 ~

當然 , 如果真係 "就" 唔到嘅話 , 例如 烹調有骨嘅食材 會難免 刮花 易潔塗層 , 咁就唔可以用易潔塗層嘅鍋具 , 要改用搪瓷(琺瑯)塗層 , 例如 黑金剛 或 staub .

搪瓷(琺瑯)塗層 比較 硬淨 , 可以捱得住 使用金屬鑊鏟㖭 ....

不過 , 使用 搪瓷(琺瑯)塗層 嘅鍋具 , 我就唔讚成使用 金屬鑊鏟 ..... 因為 搪瓷塗層 會磨損 金屬 , 用 金屬鑊鏟 一剷 就會喺 搪瓷塗層表面 留下灰色金屬痕跡 ...... 嗰 d 金屬碎屑 係嚟自 .... 18-8 不銹鋼(鑊鏟) , 當中含有大量 鉻(18%)、鎳(8%) 嘅重金屬 , 食咗就唔好啦 !

想安全 d 嚟用金屬鑊鏟 , 其實 只要 養吓鑊 就得 ....
當妳用 金屬鑊鏟 去剷 個有 "養鑊" 嘅 搪瓷表面時 , 搪瓷表面嗰層乾涸嘅油積 可以 保護到隻 鑊鏟 唔會有 金屬 磨損 嘅問題 , 所以亦唔會出現 鎳、鉻 碎屑 嘅重金屬問題 .
不過 , 我懶得 "養鑊" , 我寧願用 "竹" 鑊鏟 ~

如果 用 d 冇易潔塗層 嘅鑊 , 咁就一定要 "養鑊" ....

雖然 有人係 可以唔養鑊 , 就咁單純靠 溫度控制、烹調時間等技巧 亦可以用不銹鋼 pan / 鑊 做出 小油、唔黐底 嘅效果 ; 不過 其實 唔值得咁做 ..... 因為 , 冇塗層嘅表面 會因為 鹽份、醋酸 等食材 產生化學作用 !!

所以 , 為咗 衛生 同 唔黐底 嘅要求 , "養鑊" 係值得嘅 ...

不過 , 我個人 對於 "養鑊" 造成嘅嗰層 棕黑色油積 仍然有些少心理障礙 ...
因為 嗰層 油積 同 焦燶嘅食材 極之相似 ... 會有些少燥熱嘅問題 ~
不過 , 當我再諗清楚 d .... 冇 易潔塗層 嘅鑊 確係會 易燶 d , 會燥熱 d .... 但講到底 我哋 都係貪圖 可以煎到有 d 金黃色 燶邊 嘅 "香口" 效果 之嘛 .... 咁即係 .... 我哋都已經預咗 係燥熱 d 㗎啦 , 咁點解仲要對 嗰層 棕黑色 油積 有抗拒呢 ?
最多咪 煲多 d 清潤湯水 嚟袪吓火囉 ~

所以 , 當唔可以使用易潔鑊 嘅時候 , 揀 黑金剛 同 生鐵琺瑯/搪瓷 就係我嘅 第 1 流 選擇 , my Best choice !!!!!

vyvy    發表於 14-5-19 23:00

ご馳走様

大宅

回覆:想問下妳地令願用易潔定陽極煲呢

易潔我只係識買 tefxx. 尼隻牌子好嗎?

khman  tefal is ok.
ikea 365+ is better and cheaper   發表於 14-5-15 21:51

首頁

尾頁

跳至