想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我第一胎bb係唐氏。。。好怕再有都係。。有冇jm都係。。。第一胎都係,第2胎冇事。。。其實真係好大陰影。。好驚再有都係咁。。。

複式洋房

唐氏似乎冇遺傳因素,應該唔關事,你最好直接問醫生!

男爵府

引用:我第一胎bb係唐氏。。。好怕再有都係。。有

原帖由 yuki1116 於 13-09-23 發表
我第一胎bb係唐氏。。。好怕再有都係。。有冇jm都係。。。第一胎都係,第2胎冇事。。。其實真係好大陰影。 ...
每次懷孕都係獨立,第二次未必會係。

見過有朋友,家中有一位家庭成員患有唐氏,其他兄弟姐妹無問題。

你是否高齡?

其實懷孕期間,bb一路成長,條孕路好漫長,要過好多關,每關都會好擔心,世事好多時無得預料,但唔通咁就放棄?

大宅

回覆 yuki1116 的帖子

我都係呀.......我第一胎都係唐氏,於今年8月中,14週引產.........我絕對明白你既心情,擔憂第二胎一定有,不過呢d不在我地控制範圍內既,擔心都冇用!好彩既係醫生話我同老公都冇隱性基因,今次真係唔好彩,而每次懷孕都係獨立個案。不過下一胎係會增加1%唐氏風險...... Anyway,我相信我地下一個bb一定會健健康康既!

大宅

引用:我第一胎bb係唐氏。。。好怕再有都係。。有

原帖由 yuki1116 於 13-09-23 發表
我第一胎bb係唐氏。。。好怕再有都係。。有冇jm都係。。。第一胎都係,第2胎冇事。。。其實真係好大陰影。 ...
Same here ....9月頭做左手術好傷心
亦都好驚

大宅

happyfifi 發表於 13-9-23 23:40
Same here ....9月頭做左手術好傷心
亦都好驚
只有時間可治療我地既心靈,俾d時間自己,雖然我唔敢講自己100% recover,不過日子總要過,我對未來仲充滿希望,當然擔心是正常,有時會諗如果第二次都係咁,我都未必有勇氣再try第三次。。。

大宅

環保接龍勳章

回覆:第一胎中左唐氏。。第一二胎冇事

當自己經歷不幸先知幸福非必然,7月頭小x,而家都不斷重覆當日嘅畫面,好怕下次都係咁,或者佗到後期先發生

複式洋房

回覆:yc_kelly 的帖子

檢查後知道不是遺傳的。。。問過醫生會比正常多1%。。。心情好矛盾。。

複式洋房

回覆:karmankama 的帖子

我唔係高齢呀。。。但過不了那心理關口。 。

複式洋房

引用:Quote:happyfifi+發表於+13-9-23+23:40+Sam

原帖由 ilovecat1234 於 13-09-23 發表
只有時間可治療我地既心靈,俾d時間自己,雖然我唔敢講自己100% recover,不過日子總要過,我對未來仲充滿 ...
只有時間可以令事件放下。。。但心裡都係好不安。。。

男爵府

引用:我唔係高齢呀。。。但過不了那心理關口。+

原帖由 yuki1116 於 13-09-24 發表
我唔係高齢呀。。。但過不了那心理關口。 。
我覺得一切隨天意,唔到我哋控制,唔通失敗左一次,就以後唔試。

我高齡39,兩年失兩b, 但我唔怕,會再努力嘗試,唔想日後有遺憾。

若然我真係無得再生,起碼我已盡力,唔會怨自己一世,當初點解唔試,可能有呢?

可能你覺得我阿Q, 要生無得驚,做人驚得幾多,對自己有信心,命運掌握你手,外人只係比意見,希望你會成功!

無理由失敗左一次,就此放棄,唔好諗咁多,煮到埋嚟先算啦!

大家一齊努力加油!

大宅

引用:Quote:原帖由+ilovecat1234+於+13-09-23+發

原帖由 yuki1116 於 13-09-24 發表
只有時間可以令事件放下。。。但心裡都係好不安。。。
我努力左1成年幾先有第一胎,發夢都估唔到会發生咁既事!我都唔係高齡架……我咁耐先受到孕,都唔会寄望下一次会好快bingo...所以我盡量咩都諗,横掂都唔expect 短期內有驚喜,煮到埋黎就食啦!

大宅

引用:Quote:原帖由+yuki1116+於+13-09-24+發表我

原帖由 karmankama 於 13-09-24 發表
我覺得一切隨天意,唔到我哋控制,唔通失敗左一次,就以後唔試。

我高齡39,兩年失兩b, 但我唔怕,會再努 ...
呢位jm同我諗法好似!真係煮到埋黎就食,呢d野control唔到!唔开心同擔憂一定会,不過唔可以俾呢d负面既情緒纏繞太耐影響正常生活。反而要把握未來既日子調理好身體,準備再出擊!其他野交俾個天啦!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+yuki1116+於+13-09-24+發表我

原帖由 karmankama 於 13-09-24 發表

我高齡39,兩年失兩b, 但我唔怕,會再努 ...
加油呀!其實我都學習緊阿Q精神,起埋個會開心d.希望在明天

男爵府

引用:Quote:原帖由+karmankama+於+13-09-24+發表

原帖由 yuki1116 於 13-09-25 發表
加油呀!其實我都學習緊阿Q精神,起埋個會開心d.希望在明天
識咁諗就好喇

大宅

回覆 ilovecat1234 的帖子

我都係8月中13w5做了刮宮,因為仲左染色體18,今個星期剛來m,尼個係我第2個bb第1個係宮外孕,雖然到宜家都好掛住bb,但我都吾會放棄,我會再試,雖然我已經係高齡,但我相信bb會返嚟我到。你都吾好放棄,我哋一定可以有個健康bb。

大宅

回覆:karmankama 的帖子

.

男爵府

引用:妳好勇敢,人生太多變數,唔搏第日仲後悔,

原帖由 悠悠110409 於 13-09-26 發表
妳好勇敢,人生太多變數,唔搏第日仲後悔,有冇都好,試左先,唔好要自己後悔!

...
我唔勇敢㗎,天意難違嘛!

我呢兩年失去左兩次,之前等左七年,經歷過懷孕,好想可以成功一次,一次都心滿意足了。

真係好想同c6有自己嘅結晶品。

首頁

尾頁

跳至